Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U AFERI PO BABI I STRIČEVIMA

Troje priznalo krivnju: A. Mandac rad za opće dobro, K. Mišković i Žunecu uvjetne kazne

Zagreb: HAMAG BICRO na završnoj konferenciji predstavio rezultate pilot-projekta BOND
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
28.12.2022.
u 15:20

Što se tiče ministara Darka Horvata, Josipa Aladrovića, Tomislava Tolušića te Borisa Miloševića, u odnosu na njih postupak je razdvojen

Kada je prije koji mjesec počela još jedna od onih povijesnih priča hrvatskog pravosuđa, USKOK je u aferi "Po babi i stričevima" optužio osam osoba, uključujući i četiri ministra iz različitih vlada Andreja Plenkovića. No koji mjesec kasnije, od tih osam osoba, na optuženičkoj klupi ostalo ih je pet, uključujući i spomenute ministre. Preostalo troje, a riječ je o Ani Mandac, Katici Mišković i Velimiru Žunecu, odlučili su cijelu tu za njih neugodnu priču jučer okončati i prije početka suđenja. A to znači da su priznali ono za što ih USKOK tereti te su na temelju tih priznanja sklopili nagodbe s USKOK-om. Nagodba, kako to obično biva, uključuje i kaznu, blažu no što bi možda bila da su odlučili ići u sudski postupak koji bi mogao potrajati koju godinu.

Ana Mandac, koja je bila desna ruka bivšeg ministra Darka Horvata, osuđena je na 11 mjeseci zatvora, no zatvorska kazna joj je zamijenjena radom za opće dobro. Katica Mišković, ravnateljica uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, uvjetno je osuđena na devet mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Uvjetnu kaznu, malo višu, dobio je i Velimir Žunec, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koji je osuđen na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Što se tiče  bivših Plenkovićevih ministara – Darka Horvata, Josipa Aladrovića, Tomislava Tolušića te Borisa Miloševića, koji je bio SDSS-ov potpredsjednik Vlade, u odnosu na njih postupak je razdvojen. Optužen je još i Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje, bivši HDZ-ovac, koji je na zadnje lokalne izbore izašao kao nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret. Optužnica u odnosu na njih nije potvrđena jer se treba zakazati nova sjednica optužnog vijeća, a još se ne zna kad će to biti. Vjerojatno negdje u siječnju. Hoće li se još netko od preostalih optuženika odlučiti na priznanje krivnje, tek će se vidjeti.

U svakom slučaju, trojac koji je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu priznao krivnju i sklopio nagodbu vjerojatno će tijekom predstojećeg sudskog postupka ipak u nekom trenutku morati doći u sudnicu. No neće biti optuženici već svjedoci, a Fran Olujić, odvjetnik Velimira Žunca, kazao je i kako bi htio naglasiti da se njegov klijent nije teretio ni za kakvu imovinsku korist. Upitan kako to da se Žunec odlučio za nagodbu kada je u istrazi nijekao krivnju, Olujić je odgovorio:

– Moj je klijent tijekom istrage u svojoj obrani samo rekao da nije kriv. No s obzirom na optužbe i profil postupka, koji će vjerojatno  potrajati neko vrijeme, procijenili smo da je nagodba bolja opcija za nas.

Inače, afera  "Po babi i stričevima" počela je u veljači ove godine kada je Horvat uhićen i to praktički na svom radnom mjestu jer je u tom trenutku bio aktualni ministar. Nakon toga Plenković je bio prisiljen na rekonstrukciju Vlade jer je istraga obuhvatila i Aladrovića i Miloševića te Tolušića, koji je iz Vlade morao otići ranije zbog niza afera. On ima problema i s EPPO-om, koji protiv njega vodi istragu već neko vrijeme. Po odlasku iz Vlade te izlaska iz Remetinca, Horvat je završio u Končaru, Aladrović je  krenuo u privatne vode, a Milošević se vratio u Sabor, aktivirajući svoj saborski mandat jer valjda nema ništa sporno u tome da USKOK-ovi optuženici i osumnjičenici sjede u Saboru i svojim ručicama podržavaju tananu Plenkovićevu većinu.

Što se tiče optužbi koje se ministarskoj četvorki, koja će ući u anale pravosuđa jer su prvi put odjednom optužena čak četiri ministra  jedne vlade, stavljaju na teret, riječ je o zloporabama položaja. USKOK u optužnici Horvata tereti da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta s Anom Mandac nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran. Što se tiče Miloševića i Tolušića, oni se terete da su urgirali za tvrtke za koje su bili zainteresirani. Aladrovića se tereti da je 2018. i 2019., dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), urgirao za dva nezakonita zapošljavanja. Horvat se u tom dijelu tereti da je što osobno, što preko Ane Mandac na to poticao Aladrovića.

Horvat, Aladrović, Tolušić i Milošević tijekom istrage u obranama su nijekali krivnju. Horvat je iskazivao da ni u jednom od natječaja za dodjeljivanje potpora na područjima gdje žive nacionalne manjine nije definirao da se potpore moraju dodijeliti isključivo nacionalnim manjinama. Kazao je da je moguće da ga je Tolušić pitao za neke tvrtke, da se toga ne sjeća te da je vjerovao da radi u skladu sa zakonom. Tolušić se pak nije sjećao poruka nađenih u njegovu mobitelu koje su poslane Horvatu, a dio su spisa, dok su Aladrović i Milošević također nijekali krivnju.

>> VIDEO Paladina o nagađanjima o odlasku: "Izjava premijera je potpuno pogrešno protumačena"

Komentara 54

TM
trade_mark
13:39 28.12.2022.

pokradu milijune kuna pa dobiju 11 mjeseci zatvora. a to im se preokrene u rad za opće dobro. mogu i ja tako? recite samo gdje moram potpisati??

Avatar MRBEAN24
MRBEAN24
14:05 28.12.2022.

Baka iz Like koja je dužna 700 kuna u Lici za hrt pretplatu, njoj se sjelo na POLA mirovine dok ne naplate dug+zatezne kamate. Druga baka prodavala grincajg uz put i dobila 10.000 kuna jazne ili 3 dana zatvora . . . . Ova banda se međusobno dogovori i puj-pik, nikome ništa.

VZ
vzzzbx
13:45 28.12.2022.

Znaci 11 mjeseci rada za xy milijuna u dzepu (primali su i placu)? Ja radin nesto krivo, jer za 11 mjeseci sam jos u minusu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije