Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
700 EURA NETO

Ministarstvo: Udruga hrvatskih sudaca odbila novi prijedlog o povećanju plaće za gotovo 698 eura neto u manje od godinu dana

Zagreb: Održan sastanak pregovaračkog odbora Vlade i predstavnika sindikata javnih službi o kolektivnom ugovoru
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
16.01.2024.
u 17:06

Ministarstvo pravosuđa se ovog utorka u poslijepodnevnim satima odlučilo očitovati na odbijanje sudaca, navodeći kako bi se radilo o najvećem povećanju plaća sudara u proteklih nekoliko godina, da su suci na to pristali

Nakon što je ministar pravosuđa Ivan Malenica sucima predložio povećanje plaće od gotovo 700 eura neto u godinu dana kroz uvođenje materijalnih prava, od Udruge hrvatskih sudaca (UHS) ovog je utorka stigla i odbijenica.To se, objasnio je jučer i sam premijer Andrej Plenković, odnosilo na uvođenje božićnica, regresa, uskrsnica, darova za djecu te sistematskog pregleda koje suci ranije nisu imali, i to u visini koju imaju i ostali državni službenici i namještenici.

Ministarstvo pravosuđa se ovog utorka u poslijepodnevnim satima odlučilo očitovati na ovo odbijanje sudaca, navodeći kako bi se radilo o najvećem povećanju plaća sudara u proteklih nekoliko godina, da su suci na to pristali. To bi na mjesečnoj razini, objasnilo je ministarstvo Malenice, značilo povećanje od 115 eura neto. 

- Naglašavamo kako je, nakon prošlogodišnjeg usvajanja zakonskih izmjena, prosječna neto plaća najbrojnije skupine pravosudnih dužnosnika već uvećana za 583 eura neto. To povećanje se ne zasniva na pretpostavkama, već na stvarnim podacima o isplaćenim plaćama sukladno sustavu Centraliziranog obračuna plaća prema kojima se svim sucima obračunavaju plaće. Nadalje, nejasno je zašto Udruga hrvatskih sudaca u javnom prostoru kao dogovor spominje povećanja koja su bila predložena u prijašnjim razgovorima, ali s osnovicom nižom od one koju je Vlada predložila u Konačnom prijedlogu zakona. Podsjećamo, osnovica za sve suce nije rasla 8 već 13 posto - objasnilo je ministarstvo u priopćenju.

Ministarstvo je ukazalo na to i da je Udruga ''zaboravila'' na povećanja drugih prava u prošloj godini, u prvom redu spominjajući povećanje naknada za upućivanje na drugi rad te naknada za dežurstva.

POVEZANI ČLANCI:

- Ministarstvo pravosuđa i uprave ostaje privrženo dijalogu s predstavnicima pravosudnih tijela o uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika. U isto vrijeme ističe da se učinci tog uređenja ne mogu realizirati dok se ne uredi sustav plaća službenika i namještenika u državnoj službi i javnim službama zbog kojega su suci prethodno provoditi tzv. mjere upozorenja. Osnovana Radna skupina za cjelovito uređenje sustava plaća koje uključuje pitanje indeksacije i stupnjevanje plaća pravosudnih dužnosnika nastavit će s radom, a rješenje za uređenje sustava plaća može se tražiti samo u okvirima institucionalnog djelovanja i sukladno vremenskim, ljudskim i financijskim mogućnostima - objasnili su iz ministarstva.

>> VIDEO Plenković komentira izjavu Milanovića o Habijanu: 'To je čista zavist i zloba, namjerno je to napravio'

Komentara 2

CR
crocro
22:15 16.01.2024.

Njima treba ukinuti plaće a ne povećati. Nekima će se povećčati za 7 eura a oni nezadovoljni povećanjem za 700 eura. Pa samo to povećanje od 700 eura je nečija dobra plaća. A kolika im je bila čista plaća? Znamoo dobro kako hrvatska javnost ocjenjuje rad sudstva. A oni odbijaju povišicu od 700 eura. Što bi oni htjeli, povišicu od 1700 eura. Htjeli bi biti nedodirljiva kasta najplaćenija u Hrvatskoj. Tko im je uopće ponudio toliku veliku povišicu. Upravo su zato bahati i gladni još, oni se ne obaziru na ostatak žive populacije kako živi. Sramota. Procesi traju desetljećima, ljudi umiru prije presuda, a oni odbijaju povišiucu od 700 eura. Taj novac treba podijeliti onima koji hoće raditi a ostalima podijeliti otkaze. Kako ih nije sram pred Bogom i narodom čija plaća nije 700 eura. Kako ne bi onda na sebe navukli gnjev građana?

OL
olujasviholuja2
21:43 16.01.2024.

Njima treba smanji ,a ne povećati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije