Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Televizori, pelene...

Stupile na snagu nove carine u američko-kineskom trgovinskom ratu

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
01.09.2019.
u 10:13

Američka administracija planira 15. prosinca uvesti nove 15-postotne carine na robu vrijednu 160 milijarda dolara koje će obuhvatiti robu poput pametnih telefona, laptopa i odjeće

Nove carine koje je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela Kini stupile su na snagu u nedjelju i prvi put su obuhvatile kinesku potrošačku robu, među ostalim televizore, knjige, pelene i sportsku obuću.

Ranije najavljene carine od 15 posto na robu vrijednu 112 milijarda dolara iz Kine prema stručnjacima, vjerojatno će u srednjoročnom razdoblju izazvati rast cijena za američke potrošače.

Istodobno stupile su na snagu i kineske carine od pet do 10 posto na američku robu vrijednu 75 milijarda dolara.

Ti su potezi zadnji u trgovinskom ratu koji traje godinu dana i koji usporava svjetsku ekonomiju.

Američka administracija planira 15. prosinca uvesti nove 15-postotne carine na robu vrijednu 160 milijarda dolara koje će obuhvatiti robu poput pametnih telefona, laptopa i odjeće.

Taj je paket, koji je također trebao stupiti na snagu u nedjelju, odgođen je Trumpovom odlukom kako bi se izbjeglo da se odrazi na božićnu potrošačku groznicu u SAD-u.

Od prosinca gotov sav kineski izvoz u SAD, vrijedan 540 milijarda dolara podlijegat će carinama. 

Washington je već uveo carine na 250 milijarda dolara vrijednu kinesku robu a Kina je odgovorila uvođenjem carina na uvoz iz SAD-a vrijedan 110 milijarda dolara.

Trump optužuje Kinu za nepoštenu trgovačku praksu, uključujući blokiranje pristupa kineskom tržištu i krađu intelektualnog vlasništva.

Ključne riječi

Komentara 10

KA
kajinx
16:01 01.09.2019.

Kolika je carina na automobile u Hrvatskoj? (Ko' fol da zaštite domaću industriju)!

AA
aabbcc
11:52 01.09.2019.

Bravo !, Prava drzava i treba da se finansira od carina na uvoz a ne nameta na vlastiti narod i njihov rad, proizvodnju za interes tudjina.

Avatar Matteo1200
Matteo1200
11:34 01.09.2019.

Bravo za Trumpa, napokon predsjednik sa ˝ikrom˝koji je u stanju stati na put nepoštenoj konkurenciji od strane Kine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije