Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOŽIVLJAVANJE BIH Istraživanje među 1350 studenata iz Banje Luke, Tuzle i Mostara

Studenti: Korumpiranost u BiH najviše utječe na život

28.05.2009.
u 23:00

Većina vidljivih manifestacija Bosne i Hercegovine, u svim sferama života, suštinski je determinirana različitim doživljajem, poput emocija, stavova i planova, pa i različitim praktičnim odnosom najmanje tri nacionalno definirane skupine interne javnosti.

Tri scenarija
U suštini, moguća su tri scenarija reintegracije internog imidža BiH; prvi i najnepovoljniji je vraćanje iz stanja konvergencije u stanje manje ili više agresivne suprotstavljenosti, drugi scenarij se odnosi na dugoročno zadržavanje stanja konvergencije, odnosno prelazak u stanje koegzistencije prihvaćanja sadašnje strukture kao trajne, a treći scenarij koji bi donio novo jedinstvo internog imidža kao ishod duhovne reintegracije bosanskohercegovačkog društva, na temelju zajedničkog sustava vrijednosnih preferencija, koje su povijesna, antropološko-kulturološka konstanta stanovnika BiH. U tom pravcu provedeno je jedno istraživanje zasnovano na anketi u kojoj je anketirano ukupno 1350 studenata iz Banjaluke, Tuzle i Sveučilišta iz Mostara. Istraživanje je pokazalo da je način na koji studenti u BiH doživljavaju BiH kao politički i državno-pravni okvir svoje trenutne i trajne egzistencije, povezan s njihovom objektivnom ekonomskom i socijalnom situacijom, kao i sa subjektivnom samopercepcijom. Ekonomsko stanje roditelja ispitivanih studenata mjereno je posredno; preko percepcije tog stanja.

Dobili su se iznenađujuće rezultate, koji uglavnom ne korespondiraju s uobičajenim ocjenama i stavovima o BiH kao području gdje se živi na samoj granici egzistencije.

Mišljenje studenata
Naime, dvije trećine ispitanika ekonomsku situaciju svojih roditelja, pa i svoju ekonomsku situaciju percipira kao dobru, odnosno više dobru nego lošu. Studenti iz Mostara i Tuzle u većem broju nego studenti iz Banjaluke ekonomsku situaciju svojih roditelja procjenjuju lošom.

Više lošu nego dobru i lošu ocjenu ekonomskoj situaciji svojih roditelja dalo je 16,56 ispitanika iz Banjaluke, a 28,16 % ispitanika iz Mostara i 24,71% ispitanika iz Tuzle. Korumpiranost državnih i javnih institucija u BiH je faktor koji, prema mišljenju studenata, utječe u najvećoj mjeri na njihovu životnu situaciju.

Slijede prenaglašavanje nacionalnog pitanja, nefunkcioniranje javnog mnijenja kao korektora vlasti, nepostojanje unutarnjeg konsenzusa o BiH kao poželjnom državnom okviru, višenacionalna složenost Bosne i Hercegovine, glomaznost državne administracije, podčinjenost masovnih medija vladajućim političkim strukturama, ne pridruženost Europskoj uniji, loš međunarodni imidž BiH, miješanje međunarodne zajednice u unutarnje stvari BiH, neodgovarajući sustav obrazovanja, nekompetentnost zakonodavne i izvršne vlasti (zastupnika i ministara), prevelik utjecaj vjere i vjerskih institucija i, na kraju, pridavanje prevelikog značaja povijesti i mitovima.

Primjerice, i mostarski studenti korumpiranost državnih i javnih institucija i prenaglašavanje značaja nacionalnog pitanja vide kao dva najznačajnija vida stvarnosti BiH, ali za razliku od banjalučkih studenata, na treće mjesto stavljaju nefunkcioniranje javnog mnijenja kao korektora vlasti, na četvrto mjesto nepostojanje unutarnjeg konsenzusa o Bosni i Hercegovini kao poželjnom državnom okviru i na peto mjesto višenacionalnu složenost Bosne i Hercegovine. Loš međunarodni imidž BiH je, po mostarskim studentima, tek deveti faktor po značaju za njihovu životnu situaciju.

Interni imidž
Prema mišljenju tuzlanskih studenata, poredak elemenata internog imidža Bosne i Hercegovine je slijedeći: korumpiranost državnih i javnih institucija, prenaglašavanje nacionalnog pitanja, nefunkcioniranje javnog mnijenja kao korektora vlasti, nepostojanje unutarnjeg konsenzusa o BiH kao poželjnom državnom okviru i višenacionalna složenost Bosne i Hercegovine.

Uočljivo je da sa stajališta poretka elemenata internog imidža nema razlike između tuzlanskih i mostarskih studenata, a da banjalučki studenti visoko (na treće mjesto) rangiraju element miješanja međunarodne zajednice u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine kao i relativno visoku poziciju (šesto mjesto) dojma o nepovoljnom utjecaju lošeg međunarodnog imidža Bosne i Hercegovine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije