Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mamci za birače

Stranački aduti u lovu na mjesta u parlamentu EU

Mirela Holy
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
11.03.2019.
u 11:17

Mamci za birače Stranke su za EU izbore odlučile liste ispuniti imenima stručnjaka koji su društveni ugled stekli izvan politike ne bi li izborile glas više

Svjesne važnosti izbora za EU parlament koji će se održati potkraj svibnja, stranke su odlučile svoje liste s kojima namjeravaju pred birače, uz najjača imena iz svojih redova, otvoriti i za nestranačke ljude koji su ugled u društvu stekli izvan politike, u nadi da bi im mogli donijeti određeni dio glasova na koje inače ne bi mogle računati.

Među prvima je svoj “mamac” predstavila Amsterdamska koalicija – Zorana Bahtijarevića, uglednog kirurga s uspješnom karijerom u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu te liječnika hrvatske nogometne reprezentacije, koji se na potencijalni ulazak u politiku odlučio na poticaj šefa HSS-a Kreše Beljaka.

I politički povratnici aktualni

S druge strane, šef SDP-a Davor Bernardić uspio je nagovoriti Mirelu Holy da pristane biti na listi svoje bivše stranke. Pregrmio je Bernardić zbog toga i brojne kritike koje je Holy o njemu i SDP-u izgovorila očito svjesan da će od njezina pristanka da bude na listi ipak imati velike koristi. Ne zato što će sada odjednom svi pohrliti na izbore kako bi zaokružili ime Mirele Holy, nego zbog čistog dojma, zato što će se s njezinim imenom na listi stvoriti privid da je ta stranka stala na noge, da se iz nje više ne bježi, da se neki i vraćaju. Zbog toga i ne treba čuditi da je već prva anketa nakon objave da će i Holy biti na listi pokazala rast rejtinga SDP-a, i to za više od jedan posto.

– U proteklih nekoliko godina događa se desna, populistička radikalizacija Europe koja ugrožava ideju progresivne Europe. I zbog toga su ovi izbori važni jer se procjenjuje da će nakon njih frakcija desnih konzervativaca i populista jako ojačati u EU parlamentu. Čak se nagađa da će za obranu ideje progresivne Europe biti potrebna ujedinjena suradnja pučana, socijalista, liberala i zelenih – odgovorila je Holy u intervjuu za Večernji list na pitanje zašto joj se djelovanje u EU parlamentu sada čini izazovnijim od djelovanja u Saboru. No nije Holy jedina politička povratnica. I Ljubo Jurčić, neslužbeno doznajemo, ponudit će se biračima, i to na listi Milan Bandić 365 – stranka rada i solidarnosti. Kapitalca imaju i u Živom zidu. Kako ekskluzivno doznajemo, na listi Živog zida za EU izbore bit će Dinko Štimac, ugledni hrvatski neurokirurg, poznat i kao hrvatski doktor House koji je, kako je kazao, zbog HDZ-a dao otkaz u Klinici za neurokirurgiju riječkog KBC-a u kojem je radio godinama i otišao raditi u Dom zdravlja Čabar.

Neovisni i Most bez “mamaca”

Na listi Živog zida bit će i Dominik Vuletić s Ekonomskog fakulteta, stručnjak za europsko pravo, međunarodnu trgovinu i tržišno natjecanje, koji je gostujući u Otvorenom razotkrio i kako je Živi zid za potpuno novi koncept države ili liberalnu državu koja, kako je kazao, neće imati veze s ovom HDZ-ovom. Nije isključeno da će Živi zid imati još zanimljivih imena s obzirom na to da je javno pozvao predstavnike zainteresiranih skupina građana i udruga da im se jave.

– Mi smo jedina stranka koja je kazala da će barem 50 posto svoje liste prepustiti zainteresiranim građanima. To je presedan u hrvatskoj politici jer se uvijek teži borbi za foteljama i mjestima na listi – kaže glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić iznenađenje je liste HNS-a koju predvodi međimurski župan Matija Posavec. Antičić će biti nestranački na listi i imat će slobodu u kreiranju programa za znanost, obrazovanje i high-tech industriju što je pred HNS stavio kao uvjete za pristanak na kandidaturu. Neovisni za Hrvatsku pak kažu da nikakvih “mamaca” na listi neće imati. Njihov predsjednik Zlatko Hasanbegović poručuje da se oni ne bave estradom nego ozbiljnom politikom, a slično poručuju i u Mostu.

>> Pogledajte video: Ivan Pernar zbog prijave za nadriliječništvo došao je dati iskaz u DORH

Komentara 1

ČI
čikaga3
15:24 11.03.2019.

Da li za 1 % ili jedan postotni poen. Treba učiti i samo učuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije