Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najavili prosvjed

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara protiv dvojezičnosti

vukovar
Goran Ferbezar/PIXSELL
14.01.2013.
u 14:51

Istaknuli su da će se u svojoj borbi da spriječe uvođenje dvojezičnosti boriti svim sredstvima koja su zakonom dozvoljena

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara na konferenciji za novinare rekli su kako imaju neslužbene informacije da bi prva dvojezična tabla, sa ćiriličnim natpisom, trebala biti postavljena u utorak na zgradi Državne uprave. 

- Pozivamo stoga sve građane grada Vukovara da pozorno prate tijek događanja, i kad dođe do otkrivanja iste dođu i što glasnije iskažu svoje neslaganje zviždanjem - navode iz Stožera koji su ponovili da će 2. veljače u centru grada organizirati veliki prosvjed. Na prosvjed će pozvati sve braniteljske udruge RH, sve ratne postrojbe iz Domovinskog rata, umirovljene generale na čelu sa generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem, umirovljene časnike i dočasnike RH kao i cjelokupno građanstvo RH, odnosno, sve kojima je Hrvatski Vukovar još uvijek u srcu.

Istaknuli su da će se u svojoj borbi da spriječe uvođenje dvojezičnosti boriti svim sredstvima koja su zakonom dozvoljena, a da je prosvjed jedno od legitimnih sredstava kojim želie prisiliti Vladu da odustane od uvođenja dvojezičnosti. Oštro su osudili i najavu prosvjeda za 19. siječanj od kojega se ograđauju jer, kako su rekli, isti organiziraju grupe i pojedinci koji nemaju legitimitet za njegovu organizaciju.

- Organizatori prosvjeda zakazanoga za 19. siječanj prosvjed organiziraju samo radi osobne promocije, a tu mislimo prvenstveno na gospodina Petra Janjića koji nije želio da su prikloni našem stožeru, a soliranjem nanosi štetu Vukovaru u postizanju zadanog cilja. Pitamo se po čijem nalogu i za čije interese, razbija naše jedinstvo?, navode iz Stožera.

>>Vukovarski HDZ: Ono što nisu uspjeli puškom, rade kroz zakone

Komentara 3

SP
silvio_pula
15:25 14.01.2013.

Nemate sredstava za borbu jer je dvojezičnost zagarantirana zakonom ... prihvatite se pametnijeg posla.

OB
-obrisani-
15:14 14.01.2013.

Ćirilica je samo pismo, kao i latinica, i ona nema apsolutno nikakve veze s puškama, ubijanjem, okupiranjem i sličnim. Osim toga, ćirilicom su se u povijesti služili i Hrvati, i to puno prije nego latinicom. Osim toga zakoni Republike Hrvatske jasno kažeu gdje se može kjoristiti dvojezičnost. Dakle, ja ne vidim u čemu je sad opet problem?

SJ
Sve je uzalud
09:39 15.01.2013.

Interesantna stvar i koincidencija. U Novom sadu se uvodi jednojezićnost sve na čirilici osim brojema koji da postoje uveli bi i na ćirilici, a u Vukovaru dvojezićnost, Tko je napredniji. Ja ipak mislim Srbi materinji jezik je materinji i takoo treba biti.Službeni jezik je službeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije