Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najomiljeniji predsjednik

Stotinu je godina od rođenja Kennedyja

John Fitzgerald Kennedy
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
30.05.2017.
u 16:34

Ljubovao je i s Marilyn Monroe koja mu je pjevala “Happy birthday Mr. President”

Najpopularniji američki predsjednik u povijesti, čovjek s čijim se likom identificiraju i tisuće mladih rođenih davno nakon njegove smrti, predsjednik kojega u mislima imamo kao četrdesetogodišnjaka, navršio bi jučer, da je i dalje živ, punih stotinu godina.

Mase su ga voljele

John Fitzgerald Kennedy rođen je 29. svibnja 1917., a tijekom svoje nepune tri godine mandata ostavio je neizbrisiv trag u svjetskoj povijesti.

Upravo za vrijeme njegovih godina svijet je prvi put balansirao na rubu nuklearnog rata kada se razvile Kubanska kriza između SAD i tadašnjeg SSSR-a, no upravo je u njegovo vrijeme i potpisan prvi sporazum o djelomičnoj zabrani izvođenja nuklearnih pokusa. U Bijelu kuću ušao je na krilima obećanja kako će “platiti bilo koju cijenu i podnijeti bilo koji teret” u borbi za slobodu. U vrijeme dok je cijeli zapad, kako Europa tako i SAD, drhtao pred bujajućim sovjetskim komunizmom i izvozom svjetske revolucije na Kubu, samo stotinjak kilometara od obala Floride, ovo je bila pjesma za uši američkih birača.

Koliko god dobar retoričar bio, pokazao se i kao izuzetan političar, kao čovjek kojega su mase zavoljele. Revolucionirao je pojam predsjedničkih kampanji, po prvi put je “spustio priču” na razinu prosječnog Amerikanca i to mu je donijelo uspjeh na svim poljima. Ljudi su ga obožavali ili mrzili, sredine nije bilo.

Zavjera za ubojstvo

Mlad, uspješan,ratni pilot i heroj iz Drugog svjetskog rata, JFK je bio oličenje američkog savršenog dečka. Kada se tome doda i činjenica kako je poticao iz jedne od najimućnijih i politički najjačih američkih obitelji, ne čudi kako je među Amerikancima u relativno kratko vrijeme stekao gotovo pa status idola.

Na privatnom je planu JFK ipak bio nešto manje idealan od slike koja je o njemu stvarana u medijima. Iako je bio oženjen s Jackie, uzornom djevojkom i prvom pravom “prvom damom SAD-a”, njegovi se izvanbračni izleti mogu mjeriti samo s izletima Billa Clintona. Ljubovao je s Marilyn Monroe koja mu je pjevala na zabavi “Happy birthday Mr. President”, ali i s desecima djevojaka koje su padale na njegov šarm i karizmu.

Kennedyjevo ubojstvo 22. studenog 1963.kada je imao samo 46 godina, iako je slučaj službeno zatvoren, još uvijek izaziva niz otvorenih pitanja. Malo tko vjeruje da ga je ubio samo Harvey Lee Oswald, već da je pao pokošen u velikoj zavjeri koju su organizirale tajne službe i kubanski imigranti.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

 

 

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
10:39 31.05.2017.

kakav najpopularniji?! pobijedio je tzv. omraženog nixona sa 49,72% naprama 49,55%!! halo, ima koga doma, dal je najpopularniji, najomiljeniji, predsjednik zaslužio daleko veću podršku na izborima? jeste. al ju nije imao. omiljen je bio jer su to bile 60-e, pojava hipija, a on je bio zanimljiv medijima, koji su baš na njegovom slučaju diplomirali, i postali ono što imamo danas, proizvođače vijesti. lud za ženama, lud za svačime. obitelj mu se obogatila krijumčarenjem alkohola. zanimljivo, ta i takva prošlost nije problem, al našim nekim političarima se kriminalna prošlost obitelji stavlja kao veliki teret... jedino što je napravio krivo, jest štampanje dolara izvan fed-a, što ga je u konačnici stajalo i glave. igre sa sovjetima su bile neriješene, kuba je bila odgovor sovjeta na nuklearno oružje, rakete, koje su ameri postavili u turskoj. povukli se jedni, povukli drugi, nema tu pobjednika. jedini gubitnik je sam kennedy, njega su njegovi smaknuli. radi dolara. istog onog radi kojeg je pao sadam hussein, gadafi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije