Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susretao se s Lukašenkom

Stipe Mesić: Ma kakvi Korejci ili Japanci, Bjelorusi su mjera za marljivost

Opposition rally in Minsk, Belarus
Foto: Valery Sharifulin/Newscom/PIXSELL
1/4
21.08.2020.
u 22:30

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić poziva svog prijatelja Lukašenka da raspiše nove izbore u Bjelorusiji

Stipe Mesić susretao se s trenutno uzdrmanim bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u više navrata, i kao predsjednik Republike Hrvatske, ali i kasnije, posljednji put u listopadu prošle godine na jednoj konferenciji u Minsku. U razgovoru za Večernji list Mesić iznosi svoje dojmove o Bjelorusiji, Lukašenkovu režimu, ali i svoje viđenje izlaza iz krize koja je u toj zemlji nastala nakon masovno osporavanih rezultata predsjedničkih izbora 9. kolovoza.

– Održati sada na vlasti jedan krug ljudi koji nema potporu vlastitih građana vrlo je teško i u perspektivi nema velike šanse – kaže Mesić.

– Građani Bjelorusije pokazali su da ne priznaju rezultate koji su prezentirani i njihov revolt može pomoći da se traži izlaz ili u novom prebrojavanju glasova, ali pod međunarodnom kontrolom, ili u novim izborima – dodaje bivši hrvatski predsjednik. Čest gost u Minsku Smatra li Mesić da bi Rusija i njezin predsjednik Vladimir Putin dozvolili takav razvoj situacije u zemlji toliko bliskoj Rusiji? Ili se može ponoviti scenarij kao u Ukrajini?

– Mislim da će se Putin ponijeti sasvim trezveno. Naime, nema nijednog razloga da Rusija tu intervenira represijom ili vojno. Iz ruskih poruka vidim da oni daju podršku Bjelorusiji, a Bjelorusi koji sudjeluju u ovim previranjima žele i dalje suradnju s Rusijom. Žele daljnje prijateljstvo i još bolju suradnju, što je i normalno. Prema tome, nema Rusija nekog razloga da na bilo koji način intervenira – smatra Stipe Mesić. Bivši hrvatski predsjednik u listopadu 2019. sudjelovao je kao govornik na konferenciji o europskoj sigurnosti u Minsku, na kojoj je govorio i predsjednik Lukašenko, pa su imali i bilateralni sastanak na marginama te konferencije. Mesić kaže kako je pokušavao potaknuti suradnju između hrvatskih i bjeloruskih tvrtki, konkretno između našeg poduzeća Janko Gredelj i bjeloruskog poduzeća koje proizvodi lokomotive i vlakove.

– Predlagao sam da se ta njihova firma, koja je uspješna i po cijelom svijetu prodaje lokomotive i vlakove, udruži s našim Gredeljom. Mene je iznenadila njihova privreda, imaju vrlo razvijeno gospodarstvo. I oni su vrlo marljivi ljudi. Kad govorimo o marljivosti, mi uvijek za primjer uzimamo Korejce ili Japance. Međutim, tko upozna Bjeloruse, uvjerit će se da nema nijednog razloga da se Bjelorusi ne uzimaju kao primjer za marljivost – kaže Mesić.

Kako onda komentira činjenicu da su se oporbenim prosvjedima protiv Lukašenkova režima pridružili i radnici velikih bjeloruskih poduzeća, koji u tom režimu imaju sigurna radna mjesta, ali ipak traže odlazak “posljednjeg europskog diktatora”, kako se Lukašenka često naziva u europskim medijima?

– Činjenica jest da je tamo ipak jedan način vladanja koji je već prevladan u svim zemljama Europe. Točno je da je ondje praktički zanemariva nezaposlenost, ali ta primanja radnika nisu kakva bi mogla biti s obzirom na njihovu organiziranost. To je gospodarstvo koje je dobro organizirano, ali na malim plaćama. Radnici žele promjene i utoliko da poprave svoj standard – kaže Stipe Mesić.

Dezinformacije o Jugoslaviji

Na kraju našeg razgovora, pitamo Mesića i o tome bi li pad Lukašenka u Bjelorusiji izazvao i strah među ostalim autokratskim liderima, te bi li imao kakve posljedice na, primjerice, dobru vojnu suradnju između Bjelorusije i Srbije. – Vučić surađuje s Lukašenkom samo dotle dok ima od toga koristi. Ako on vidi da se Lukašenko uzdrmao, budite bez brige, niti će ovaj tražiti kod njega smještaj, niti će njemu Vučić to nuditi – smatra Mesić.

Bivši hrvatski predsjednik dodaje kako se uvijek i svojim prijateljima u Rusiji, a i u Bjelorusiji - jer obje su zemlje naklonjenije Srbiji - trudio objasniti što se dogodilo prilikom raspada Jugoslavije.

– Tamo postoji jedna dezinformacija koja je dobila svoju šansu i u njihovoj politici i dovela do toga da oni ne razumiju što se dogodilo u bivšoj Jugoslaviji. Ja sam im, kao zadnji predsjednik Predsjedništva SFRJ, govorio da Jugoslavija više nije mogla opstati i da je osnovni krivac za rat Milošević, koji je mislio da na razvalinama Jugoslavije može stvoriti veliku Srbiju – kaže Stipe Mesić i dodaje da je, u tom pogledu, u Bjelorusiji i Rusiji prevladao neki osjećaj o ugroženosti pravoslavlja, što, kaže Mesić, nema nikakve veze.

Komentara 31

ZA
zagi101
00:37 22.08.2020.

kak se mesić odriče prijatelja, sad kad lukašenku gori pod nogama više su nisu tak dobri, tak je i tuđmana nakon smrti olajavao u hagu, pi.... a ne čovjek

FR
franjo2
23:46 21.08.2020.

Gdje god rusi umiješaju svoje prste tu vlada kaos,glad,bjeda i diktatura.

DJ
djjjuka
23:54 21.08.2020.

je ovaj smesic smesan. kaj nije umro od smeha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije