Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA RAZINI EU

Nove oznake na automobilskim gumama: Što to znači za vozače?

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/4
01.05.2021.
u 22:32

Ova novost koju je Hrvatska uvela dio je obveze Europske unije da će smanjiti emisiju stakleničkih plinova kako bi se do 2050. godine postigla klimatska neutralnost

Nakon što je u Hrvatsku stigao novi sustav kategorizacije malih kućanskih aparata, od 1. svibnja mijenjaju se i oznake na automobilskim gumama. Vozači koji kupuju nakon 1. svibnja, dobit će gume usklađene s novom uredbom, no vozačima koji već imaju gume se ne mijenja ništa, prenosi HRT.

- Jedna od stvari koje će EU uvesti je i podatak o trajnosti gume, kazao je Alan Vojvović iz HAK-a, a osim toga će se moći doznati i performanse, potrošnja goriva, ali i oznaka buke. 

Ova novost koju je Hrvatska uvela dio je obveze Europske unije da će smanjiti emisiju stakleničkih plinova kako bi se do 2050. godine postigla klimatska neutralnost. 

- Osim oznake decibela uvodi se A, B ili C razred da bi korisnici imali informaciju o tome da stave gumu u neki kontekst, a uvodi se i QR kod kojim će korisnik moći vidjeti u bazi podataka kojima Europska unija raspolaže o pojedinoj gumi, ali uvode se i promjene vezane uz poledicu, to jest korištenje šiljaka je li ta guma dobro prianja i je li sukladna ISO standardima, govori Vojvodić. 

Zbog jednostavnosti korištenja, trenutno najpopularnija vrsta gumi na tržištu je cjelogodišnja, istaknuo je vulkanizer Mario Petković, a vulkanizer Bojan Lovrek za vozače s dva seta guma je objasnio zašto je potrebno promijeniti zimske gume tijekom ljetnih mjeseci.

- Zimska guma u toplijim vremenskim uvjetima - primjerice, na plus 15 se osjeća velika razlika - nema dobru trakciju, na mokrome ne staje dobro, nije sigurna za vožnju, pojašnjava.

 

VIDEO Najezda pčela na Cvjetnom trgu u Zagrebu

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
23:08 01.05.2021.

Na mojoj gumi oznaka je "Durex".

Avatar Golum
Golum
23:31 01.05.2021.

Kupio gume prosli tjedan i sve te oznake vec imaju. Buka, potrosnja goriva i prijanjanje na mokrom i suhom....oznaku za prijanjanje ima B, za potrosnju goriva A i za buku A plus QR kod

BA
Barbasmora
17:09 02.05.2021.

Bravo naši! Jos jedan udarac onima, koji lažu da smo na Balkanu!! Novi veliki dokaz, kako smo Croati od uvik dio razvijene Europe i medju najnaprednijim clanicama zapadne Unije!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije