Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog statuta

Dio kandidata za Sabor birat će svi članovi HDZ-a

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.03.2018.
u 11:24

U tezama za savjetovanje navodi se i mogućnost smanjivanja broja članova Predsjedništva, odnosno stranačkih potpredsjednika

Novi Statut HDZ-a dobio je prve konture jer je u tijeku unutarstranačko savjetovanje (do 18. ožujka), a radna skupina koju predvodi Karlo Ressler, Plenkovićev savjetnik i blizak suradnik, svim HDZ-ovim organizacijama poslala je teze za izradu novog stranačkog dokumenta, čiji bi nacrt trebao biti gotov do 1. travnja.

Najveće su novosti koje bi se mogle naći u novom Statutu – mogućnost unutarstranačkog referenduma, ali tek treba odrediti o kojim bi se pitanjima raspisivao referendum u HDZ-u, zatim mogućnost predizbora na kojima bi članovi stranke birali dio kandidata za saborske liste na parlamentarnim izborima (vodstvo stranke bi i dalje određivalo poredak na listi te preostale kandidate) kao i kandidati za gradonačelnike, župane i načelnike te kandidati za lokalne parlamente. Jedna od ideja koju posebno treba podržati jest ta da se ograniči kandidiranje za čelne funkcije u HDZ-u nakon tri ili četiri mandata čime bi se detronizirali neki vječni HDZ-ovi šefovi, što se osobito odnosi na lokalnu razinu. Možda bi se time otvorila vrata da se mandati ipak ograniče i gradonačelnicima, županima i načelnicima, što je ministar uprave Lovro Kuščević stidljivo i predlagao, ali je, očekivano, naišao na veliki otpor lokalnih šerifa.

HDZ-ov statut ići će i u smjeru dodatne demokratizacije, pa se predlaže da se model biranja jedan član – jedan glas proširi na sva središnja HDZ-ova tijela ili makar na predsjednika HDZ-a i njegova zamjenika, što i sada postoji, ali i na izbor stranačkih potpredsjednika.

U Tuđmanovo doba HDZ je stalno padao, a onda se ukazao Sanader:

Andrej Plenković
1/10

Davor Ivo Stier, član radne skupine za izradu novog statuta, veliki je zagovornik da se taj model biranja proširi na izbore na svim razinama u HDZ-u, pa je na njegovu inicijativu to bilo i dio predsjedničkog programa kada se Andrej Plenković kandidirao za šefa HDZ-a. U tezama za unutarstranačko savjetovanje navodi se i mogućnost smanjivanja broja članova Predsjedništva HDZ-a, odnosno smanjivanje broja stranačkih potpredsjednika (sada ih je šestero), točno bi se odredilo pod kojim uvjetima netko može biti kooptiran u to najviše stranačko tijelo (premda je Plenković kada je postao šef HDZ-a maksimalno iskoristio mogućnost koopritanja), a razmotrit će se i svrsishodnost istodobnog postojanja Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora HDZ-a.

Predlaže se da član HDZ-a kontinuirano šest mjeseci mora redovito plaćati članarinu HDZ-u kako bi mogao glasati na stranačkim izborima odnosno birati i biti biran. Predlaže se i privremena suspenzija člana kada je riječ o sumnji da je počinio kazneno djelo. Radna će skupina, piše u dopisu stranačkim organizacijama, razmotriti sve prijedloge koji pristignu u sklopu unutarstranačkog savjetovanja, a novi bi Statut trebao biti usvojen na izvještajnom saboru HDZ-a 26. svibnja.

Komentara 19

SO
SoloHan
11:52 05.03.2018.

Hadeze treba pokazat da je državotvorna stranka, i isključiti iz članstva, sve bivše članove Saveza komunista, i članove njihove obitelji, uključujući i pase.

DU
Deleted user
12:16 05.03.2018.

sabor kao institucija u modernoj hrvtskoj drzavi je podpuno izgubio i smisao i svrhu...sami zastupnici su govorili za tu instituciju da je kokosinjac.....

Avatar zajutrak
zajutrak
13:09 05.03.2018.

Samo naprijed Plenkoviću, puno toga se treba urediti i među vlastitim redovima .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije