Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Juraj Šoljić:

'Stanje u 3. maju je alarmantno. Hitno trebamo imenovati kriznu upravu'

Nel Pavletic/PIXSELL
01.10.2018.
u 15:02

Šoljić, koji je i glavni povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju, uputio je ministru gospodarstva Darku Horvatu pismo u kojemu ponovno upozorava na loše stanje u Brodogradilištu i zatražio da se postavi krizna uprava koje će štititi njegove interese

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić u ponedjeljak je na konferenciji za novinare još jednom upozorio na alarmantno loše stanje u brodogradilištu i zatražio imenovanje krizne uprave te je izvijestio da su ga radnici 3. maja predložili za člana Nadzornog odbora Uljanika d.d., kako bi se bolje zaštitila prava radnika i imovina riječkog brodogradilišta.

Šoljić, koji je i glavni povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju, uputio je ministru gospodarstva Darku Horvatu pismo u kojemu ponovno upozorava na loše stanje u Brodogradilištu i zatražio da se postavi krizna uprava koje će štititi njegove interese.

Traži da se još jedanput sjedne na stol, te da se s brodovlasnicima nađe zajednički jezik, kako bi se započeti brodovi završili. Ocijenio je da uprave Uljanika i 3. maja nisu uložile dovoljno truda da se u dogovoru s dobavljačima, kooperantima i brodovlasnicima dogovori nastavak gradnje brodova u 3. maju.

Šoljić je rekao da postoji i dodatna potencijalna opasnost za 3. maj, budući da je račun tog brodogradilišta blokiran već više od mjesec dana, da događanja u 3. maju krenu tijekom koji se neće moći zaustaviti.

>> Radnici 3.maja blokirali sve izlaze, ne dopuštaju da se odveze dizalica

1/12

Šoljić vjeruje da ima političke volje za rješavanje problema, ali smatra da je potreban dodatan trud, da se problemi trebaju rješavati ne čekajući prihvaćanje Uljanikova plana restrukturiranja te da će, ako izdana jamstva dođu na naplatu, to biti veliki pritisak na državni proračun.

Vjerujem da Vlada, ministarstva financija i gospodarstva i Uprava, posebice Uljanika, mogu sjesti za stol i riješiti pitanje novogradnji i blokiranog računa 3. maja, rekao je.

Govoreći o kandidaturi za člana NO Uljanika, Šoljić je rekao da ju je prihvatio na prijedlog kolega iz Sindikalnog odbora i radnika jer smatra da 3. maj mora u njemu imati svog predstavnika, a i s obzirom na to da se Vlada izjasnila da još neće predložiti svog predstavnika.

Smatramo da 3. maj mora imati svog predstavnika, kako bi se zaštitila prava radnika i imovina 3. maja, a zagovarat ću opstojnost brodogradnje i u Puli i u Rijeci, opstojnost svih radnih mjesta, kazao je. Šoljić se odrekao naknade koju bi dobivao kao član NO, osim troškova puta do Pule. Prijedlog za njegov izbor upućen je Upravi te Glavnoj skupštini Uljanika, koja je zakazana za 16. listopada,  kao protuprijedlog prijedlogu skupine dioničara, koji su u NO predložili Ivana Radešića.

Predsjednik Kriznog stožera za 3. maj Predrag Knežević rekao je da će se sada vidjeti koliko u Uljaniku uopće brinu o 3. maju. Dodao je da je navodno osigurano 50 posto sljedeće plaće te da bi, prema nekim informacijama, račun 3. maja trebao biti odblokiran do 23. listopada. 

Član Sindikalnog odbora  za opstojnost 3. maja Elvis Dizdarević istaknuo je da je Šoljić predstavnik svih triju sindikata i svih radnika. Nadamo se da će Uprava i radnici Uljanika uvidjeti da želimo biti s njima i da je Šoljić dobar izbor, da u NO-u može dobiti informacije, koje do radnika 3. maja ranije nisu stizale.

Član Sindikalnog odbora Mladen Bučar rekao je da su odluku donijeli svi sindikati u 3. maju, kao i Krizni stožer za 3. maj jer smatraju da bi Šoljić najbolje predstavljao 3. maj, kako bi se stanje što prije riješilo i nastavila proizvodnja. 

Član Sindikalnog odbora Boris Bučanac naglasio je da  se u 3. maju ne dijele na sindikalne boje te da "su svi sindikati, koji pod navodnicima predstavljaju 3. maj u Puli zakazali". Knežević je dodao da su sva četiri sindikata Uljanika bila produžena ruka Uprave Uljanika. Sada nas pozivaju da im se pridružimo, no, mi nemamo zajednički problem, naš zajednički problem je samo kada nema plaće, rekao je.

>> Pogledajte video prosvjeda radnika Uljanika i 3. maja

Komentara 6

RI
rightside
15:30 01.10.2018.

ah drugovi,mozda je "malo kasno" za to,,)))) umjesto da ste odmah napali tu upravu uljanika i koncara,vi ste se nadali da ce to drzava odradit umjesto vas, vasi gradski i zupanijski "celnici" u to se nisu htjeli mjesat jer ipak ids i koncar su im prijatelji,,))))))

Avatar siva_sova
siva_sova
19:53 01.10.2018.

kako se lijepo adeze oprao od uljanika isto kao što se oprao od veleizdaje prodaje ine, pljačke hac-a itd. svaka čast na operativi bivših kadrova udbe...

RI
rightside
18:10 01.10.2018.

ovo "mi trebamo, mi moramo drugovi,, i slicne gluposti su vas naucili oni koji vam vode grad i sve u njemu,, zapitajte se zasto se to "drusvo" ne zeli mjesat u pomoc brodogradilistu?? osim mozda ,tj najvjerojatnije, sutra kad ovo pricitaju i daju "svoj" stav oko 3.maja..))))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije