Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija sindikata

SSSH: Odluka suca mogla bi imati dalekosežne posljedice za niz tvrtki

mladen novosel
Marko Jurinec/PIXSELL
23.07.2013.
u 17:32

- Eventualne probleme u provedbi Zakona potrebno je rješavati u hodu, kad već sami zakonski prijedlog nije bio dobro pripremljen, ali ne treba dovoditi u pitanje mehanizam koji može spasiti mnoga radna mjesta - navodi SSSH

Savez samostalnih sindikata Hrvatske također je reagirao na namjeru suca Mislava Kolakušića da zatraži ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

- Odluka suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića o zastajanju predstečajne nagodbe u slučaju Dalekovoda zbog izražene namjere za podnošenjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi mogla bi imati dalekosežne posljedice ne samo za Dalekovod već i za niz drugih tvrtki i radnike koji rade u njima.

Među tvrtkama u kojima djeluje SSSH i udruženi sindikati, njih 103, u kojima je zaposleno 16.625 radnika, ima problema u poslovanju. Radnicima se ne isplaćuju plaće i do 14 mjeseci (Konstruktor, Zlatar), ne uplaćuju doprinosi, računi su u blokadi... U cijeloj priči, ispaštaju, ponajviše – radnici, koji su najmanje krivi za stanja u kojima se nalaze te tvrtke.

Zakon, koji je u primjeni još od 1. listopada 2012. godine, predstavlja šansu za oporavak tvrtki. Šansa je iskorištena u vinkovačkoj Spačvi. Zašto đakovačkoj PAN trgovini, Lipik Glasu, splitskim Solarnim ćelijama, Međimurje betonu, Hidrogradnji Osijek, Ljevaonici Bjelovar, Hotelu Selce, Hotelu Medena, ZRC-u Lipik, HOC-u Bjelolasica, Autotransportu Karlovac… oduzimati šansu za oporavak i spas Hrvatskoj toliko potrebnih radnih mjesta? U slučaju rušenja ili blokade postupka predstečajne nagodbe ruši se cjelokupni sustav ozdravljenja tvrtki, budući da nastupa stečaj koji, uslijed paralelno provedenih promjena Stečajnog zakona, praktički znači prestanak poslovanja i kraj.

Postavlja se pitanje u čijem je to interesu? Radi li se o gubitku uloge u stečajnim postupcima koja je pojedinim sucima predstavljala unosan posao, ili naprosto sukobu izvršne i sudbene vlasti – iz perspektive radnika svejedno je.

Eventualne probleme u provedbi Zakona potrebno je rješavati u hodu, kad već sami zakonski prijedlog nije bio dobro pripremljen, ali ne treba dovoditi u pitanje mehanizam koji može spasiti mnoga radna mjesta i koji predstavlja jednu od rijetkih konkretnih mjera usmjerenih na spas hrvatske ekonomije- navodi SSSH u priopćenju kojeg potpisuje njihov predsjednik Mladen Novosel.  

>> Sudac oštro Liniću: Ne radim po principu 'vidim, a ne smijem vidjeti' 

>> Linić uzvraća: Ovo je sučeva optužnica protiv vlasti!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije