Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISAN NOVI ZAKON

Srpska pravoslavna crkva priprema “obranu hramova”

Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL
29.12.2019.
u 18:41

SPC, koji ima skoro 700 takvih objekata, zakon smatra protuustavnim, tvrdeći da je riječ o “otimačini” njegovih crkava

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović potpisao je jučer Zakon o slobodi vjeroispovijesti što ga je usvojila crnogorska Skupština unatoč žestokim prosvjedima prosrpskih stranaka i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Zastupnici prosrpskog Demokratskog fronta (DF) izazvali su kaos u Skupštini pokušavajući zaustaviti izglasavanje zakona koji predviđa nacionalizaciju vjerskih objekata za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinu vlasništvu do 1. prosinca 1918., kada je Crna Gora priključena Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

SPC, koji ima skoro 700 takvih objekata, zakon smatra protuustavnim, tvrdeći da je riječ o “otimačini” njegovih crkava. Tijekom incidenta u Skupštini intervenirala je i policija, kada je uhićeno 18 zastupnika DF-a i još četiri osobe, od kojih je većina ubrzo puštena. Jučer ujutro iz pritvora su pušteni i zastupnici DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Milun Zogović.

Odmah nakon puštanja iz pritvora Mandić je pozvao Đukanovića da ne potpiše novi zakon i da ga vrati Skupštini kako bi se ispravili njegovi “nedostaci”, ali Đukanović ga nije poslušao. Čelnik DF-a, inače četnički vojvoda i sudionik ratova 90-ih, pozvao je predsjednike općinskih odbora svoje stranke da pripreme prosvjede u svim općinama.

Mandić je uoči izglasavanja zakona pozvao sve svoje ratne drugove iz 1991. i 1992. da “budu spremni”. Ni Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) ne miri se s novim zakonom i priprema “strategiju obrane hramova”.

– Do Badnjeg dana sve će se znati – poručuju iz MCP-a, kako javljaju podgoričke Vijesti. Episkop Joanikije pozvao je vjernike da u svojim mjestima formiraju “odbore i bratstva za obranu svetinja”.

Napeto je bilo i u Nikšiću, gdje je jedan policijski službenik, Miloje Šćepanović, dao otkaz nakon 30 godina rada u policiji jer, kako je rekao, nije želio sudjelovati u akciji policije protiv građana. Zbog crnogorskog zakona prosvjedovalo se i ispred crnogorskog veleposlanstva u Beogradu.  

Komentara 13

KE
kelab
21:20 29.12.2019.

Vratite ono sto nikad nije bilo vase! Bravo za CRNOGORCE!

ST
stefj
21:21 29.12.2019.

Koliko sam vidio, vratit će državi (tj. CG pravoslavnoj crkvi) ono što je 1918. godine uzela SPC. Naravno da se SPC buni i brani ono što je otela...

Avatar Django
Django
01:49 30.12.2019.

Pa ne vidim u čemu je problem. Pa valjda SPC ima neki papir koji dokazuje da je ta imovina njihova. Ako je građeno nakon 1918-te sigurno postoje ugovori i računi. Ako je od ranije, postoje valjda darovnice Nemanjića, popa Ćire i popa Spire ili koga već, tako je u cijelom civiliziranom svijetu, točno se zna tko je što gradio. Ako je njihovo, nitko im neće to oteti. Hmmm.....da.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije