Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezona se stabilizirala

Srpanj jednak kao lani, u kolovozu napokon plusevi

Ilustracija
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
04.09.2018.
u 06:30

Od početka mjeseca do 25. kolovoza Hrvatsku je posjetilo četiri milijuna gostiju, odnsono oko 200.000 više nego lani.

Nakon srpnja s navlas isto gostiju koliko i lani, kolovoz je protekao s novim plusevima. Od početka mjeseca do 25. kolovoza Hrvatsku je posjetilo četiri milijuna gostiju, oko 200.000 više nego lani. Turisti su bili brojniji 4,5 posto, ali mnogi su, kako se čini, ostajali kraće nego lani pa je noćenja u tih 25 kolovoških dana bilo samo jedan posto više.

Kako god, turizmu kumulativno, od početka godine do spomenutog 25. kolovoza, ne ide tako loše kako su zaključili oni kojima se činilo da na obali nema gužvi kao lani ili kako su se žalili pojedini jadranski domaćini. Praznih je soba, istina, bilo i u samoj špici, no mora se reći da njihov broj iz sezone u sezonu raste brže nego broj gostiju. Neki se tako suočavaju s minusima, a neki ruše sve rekorde. Recimo, Dubrovnik je za osam mjeseci ugostio šest posto više turista i dosegnuo tri milijuna noćenja pet dana ranije nego lani.

Foto: VLm

Kako bilo, podaci Hrvatske turističke zajednice od početka godine do 25. kolovoza pokazuju, inače, da je naša zemlja ugostila 15,1 milijun turista, koji su ostvarili 83,6 milijuna noćenja, a ti kumulativni plusevi iznose u dolascima 6,6, a u noćenjima 4,3 posto. Pojedinačno, najviše noćenja ostvarili su Rovinj (3,2 milijuna), Dubrovnik (2,9 milijuna) i Poreč (2,6 milijuna), a njemački su gosti zadržali svoju poziciju broj jedan. Tijekom osmomjesečnog razdoblja našu je zemlju posjetilo nešto više od 2,1 milijun Nijemaca, a na visokom drugom mjestu naši su građani kojih je u tom razdoblju turistički unutar zemlje putovalo gotovo 1,6 milijuna.

Pritom su Nijemci ostvarili 15,7 milijuna noćenja, domaći gosti 9,8 milijuna, a treći Slovenci, kojih je od početka godine bilo oko 1,2 milijuna, svojim su domaćinima priskrbili više od 8,6 milijuna noćenja. Više od milijun gostiju dosad je, inače, bilo još jedino iz Austrije. Turistički čelnici nisu nezadovoljni iako je bilo dosta kritika na dosadašnji tijek sezone. I dalje računaju da će turistički promet u 2018. u konačnici nadmašiti 2017. za pet 
posto.

Komentara 4

Avatar babas
babas
10:34 04.09.2018.

Super,iz godine u godinu rušimo sve rekorde u turizmu. Jedino mi nije jasno zašto svi mali iznajmljivači kukaju da ne mogu popuniti ni srpanj,ni kolovoz?

ZD
zg_dubrava
12:26 04.09.2018.

koga vi lazete?? Nikada manje ljudi nego ove godine..

JA
Jania
10:49 04.09.2018.

Ne može se u nedogled rasti. Sezona je uspješna i ne treba nam više gostiju na Jadranu jer već su velike gužve cijelo ljeto. Porast je realan samo ako bolje aktiviramo kontinentalni turizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije