Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetna sezona

Hrvatski turisti na hranu i piće dnevno potroše 45 kuna, strani 96

Ilustracija
Grgo Jelavic/PIXSELL
15.08.2018.
u 11:23

Porezna uprava nezadovoljna je brojem izdanih računa i najavljuje dodatne kontrole i pečaćenje poslovnih prostora.

Turisti koji dolaze u Hrvatsku u prosjeku dnevno na hranu i piće potroše dva puta više od hrvatskih građana. Hrvat za hranu i piće potroši oko 45 kuna, a strani turist oko 96 kuna, procjenjuje analitički odjel Hrvatske gospodarske komore koji prati koliko će u šest jadranskih županija tijekom kolovoza skočiti prodaja hrane i pića. Medulin, Baška Voda i Nin jadranski su rekorderi po rastu kolovoške potrošnje u odnosu na ostale neturističke mjesece.

Šest županija, četiri mjesta

Svejedno, taj rast ove se godine ne vidi u broju fiskaliziranih računa pa porezna uprava i jučer naglašava da “još postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pritom najteže porezne prekršaje”. Stoga, obavještava da će idućih dana, u suradnji s Carinskom upravom, provoditi pojačane nadzore fiskalizacije.

Prema poreznim obveznicima kod kojih se utvrde ponovljeni porezni prekršaji te prema poreznim obveznicima koji čine najteže porezne prekršaje primijenit će se sve zakonom dopuštene mjere uključujući mjeru zabrane rada pečaćenjem poslovnih prostora, navodi Porezna uprava. Pad broja izdanih računa počeo je lani s povećanjem PDV-a.

Inače, u općini Medulin u špici sezone pojest će se i popiti dvanaest puta više hrane i pića u odnosu na potrošnju izvan sezone. U tom istarskom ljetovalištu, koje ima oko 6000 stanovnika, tijekom ljeta broj ljudi poveća se rekordnih 5,7 puta! Slijede Baška Voda i Nin gdje potrošnja skače oko 11,5 puta, a broj stanovnika 5,5 puta, navodi Hrvatska gospodarska komora, koja je za svaku od šest jadranskih županija, gdje se ostvari 95 posto noćenja, izdvojila četiri sredine s najvećim povećanjem potrošnje u sezoni. Uz Medulin, u Istri trljaju ruke i trgovci i ugostitelji u Rovinju gdje se pojede i popije 7,5 puta više hrane i pića nego inače, u Umagu potrošnja skače šest puta, a u Poreču 5,5 puta. Prvo mjesto po rastu potrošnje u Primorsko-goranskoj županji drži Mali Lošinj (7,5 puta), a u Krku, Crkvenici i Rabu potrošnja se poveća oko šest puta. Rogoznica prednjači u Šibensko-kninskoj županiji (9,5 puta), slijedi Primišten sa 7,5 puta većom potrošnjom, Vodice s 5,7 puta dok se u Šibeniku pojede i popije 2,8 puta više nego inače.

Dobro za opsrkbu

Pag ljeti diže potrošnju 7,7 puta, Biograd na Moru 6 puta, Zadar 2,5 puta. Makarska ljeti potroši 4,5 puta, Omiš 3,6 puta, a Split 2,2 puta više nego inače. Orebić je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji rekorder sa sedam puta većom potrošnjom ljeti, Korčula je u plusu 3,6 puta, a grad Dubrovnik 3,2 puta. Kad je o županijama riječ, HGK procjenjuje da u Istarkoj županiji potrošnja hrane i pića raste najviše – 4,7 puta, u Primorsko-goranskoj tri, Zadarskoj tri i pol puta, Šibensko-kninskoj 3,2 puta, Dubrovačko-neretvanskoj tri puta te u Splitsko-dalmatinskoj 2,8 puta.

– Procjena povećanja potrošnje bitna je za prilagodbu kretanja u maloprodaji, odnosno procjenu je li i koliko povećani sezonski promet u segmentu hrane i pića prati povećanu potražnju u turističkoj sezoni te za procjenu potreba opskrbe na vrhuncu turističke sezone – istaknuo je Zvonimir Savić, direktor Sektora za ekonomske analize HGK.

Atraktivna zvijezda Instagrama, napravila ogromnu reklamu Hrvatskoj:

Komentara 17

KO
Kosta52
11:30 15.08.2018.

Gdje to ima da se i ja počastim, kod kuće u Slavoniji me košta više od tog iznosa !

AS
aspiranto1950
11:38 15.08.2018.

Kad ste zadnji put dobili račun uz sladoled koji kupujete u kornetu preko frižidera?

DU
Deleted user
12:16 15.08.2018.

Neznam samo na koji nacin to oni vode evidenciju koje je nacije potrosac ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije