Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritika Unije

Srbiji odgođena kandidatura za EU dok ne ispuni tri uvjeta

EU
Reuters/Pixsell
09.12.2011.
u 13:18

U nacrtu zaključaka navode se tri "ako" – provođenje sporazuma o carinama "s dobrom voljom", "inkluzivna regionalna suradnja" i dozvoljavanje pripadnicima EU i NATO-a da "provode svoj mandat" na sjeveru Kosova

Čelnici Europske unije dodijelit će Srbiji status kandidatkinje najvjerojatnije  12. veljače 2012. godine uz uvjet da ubrza pregovore s Kosovom, prenosi internetski portal EUobserver, a javljaju mediji u Srbiji. Njemačka uz potporu Austrije, Danske, Finske i Velike Britanije kaže da je premalo toga dogovoreno s Kosovom i prekasno s obzirom na to da su kosovski Srbi prošlog tjedna ranili vojnike iz Austrije i Njemačke koji su u okviru snaga NATO-a na Kosovu, doznaje agencija Beta. U nacrtu zaključaka navode se još tri "ako" – provođenje sporazuma o carinama "s dobrom voljom", "inkluzivna regionalna suradnja" i dozvoljavanje pripadnicima EU-a i NATO-a da "provode svoj mandat" na sjeveru Kosova. Ta tri uvjeta, ocjenjuje EUobserver, upozoravaju na to da ni ožujak, kao mjesec dodjeljivanja statusa Srbiji, nije siguran. 

– To se neće dogoditi ako ponovno počnu pucati na njemačke vojnike – rekao je jedan visoki dužnosnik EU.

Nedugo nakon objave kako Srbija nije kandidat za ulazak u EU, potpredsjednik srbijanske vlade zadužen za europske integracije Božidar Đelić podnio je ostavku na to mjesto. Kazao je kako njegova ostavka nije odraz poraza državne politike već da je to njegova osobna odluka budući da je najavio da će to učiniti ukoliko ne dobiju status kandidata za ulazak u EU, piše B92.

– Ostajem pri stajalištu da je naš put ka Europskoj uniji i nikada neću odustati od toga. Mi pripadamo Europi bez obzira što ona ima svoje poteškoće, pripadamo Europi u smislu kulture, politike i ekonomije – rekao je predsjednik Srbije Boris Tadić na konferenciji u Bruxellesu.

Dodao je kako je Srbiji za dobivanje kandidature bio postavljen jasan uvjet i da odustane od toga da se Priština na regionalnim skupovima predstavlja pod oznakom Rezolucije 1244 UN. Kazao je kako je politika Srbije prema Kosovu i Metohiji u skladu sa interesima Srbije da postane članica EU, no ponovio je kako Srbija ni pod koju cijenu neće priznati Kosovo, piše B92.

– Srbija i danas može pogledati u oči EU jer smo ispunili ono što se od nas tražilo, sve zaključke Europske komisije, a moje europske kolege mogu jedino pitati jesu li oni ispunili ono što su rekli, ali o tome ne želim govoriti javno – kazao je Tadić.

Ključne riječi

Komentara 43

PI
PIDOČA
13:34 09.12.2011.

ka su uhapsili one nakaze,mislili Srbi, gotovo, a tek sad ide guženje, Srbi,držte se dobro za opanke i stisnite okice:-))

OB
-obrisani-
13:38 09.12.2011.

Srbe je** stalno ova TRICA,ahahahahha

Avatar million
million
13:36 09.12.2011.

:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije