Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europska unija

Srbija predala odgovore na upitnik Europske komisije

cvetkovic
Arhiva VL
31.01.2011.
u 16:13

Nizozemska za sada odbija proučiti kandidatski položaj Srbije dok se preostali haaški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić ne izruče u scheveningenski pritvor.

Srbijanski premijer Mirko Cvetković donio je u ponedjeljak u Bruxelles odgovore na upitnik koji joj je Europska komisija uputila 24. studenoga lani. Temeljem tih odgovora EK će izraditi mišljenje o zahtjevu Srbije za članstvo, a kandidatski bi položaj, bude li mišljenje pozitivno i prihvate li ga sve države članice, mogla dobiti najesen.

Cvetkovića je primio i predsjednik Europskoga vijeća Herman van Rompuy.

– Bila mi je to prilika potvrditi predanost Europske unije i moju osobnu izgledima za uključenje Srbije i čitava područja zapadnoga Balkana. Također sam je iskoristio da ohrabrim Srbiju da nastavi važne preobrazbe i svoju konstruktivnu ulogu u području. Naglasio sam potrebu za punom suradnjom s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju – izjavio je Van Rompuy.

Nizozemska za sada odbija proučiti kandidatski položaj Srbije dok se preostali haaški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić ne izruče u scheveningenski pritvor.

Ključne riječi

Komentara 9

ME
Melkior
18:48 31.01.2011.

Mislim da je ipak krajnje vrijeme da se prestane sanjariti o bivsem rezimu kao zlatnom dobu socializma i zmatnom socializmu. Jedino sto je bilo je da se omogucilo ici van. No to nije bas perspektiva za zemlju. Veci dio zemlja nasljednica jos i dalje pati posljedice bijega mozdana. I ako se vec oslikava zmatne osamdesete ne izbaciti iz uma da se tada i na zapadu vise stitilo pojedince od strane drzavnih vlasti. Ne bih gubio vrijeme objasnjivati kako su fizicki radnici u Njemackoj imali bolji standard od profesora znanosti u zemlji.

PO
poirot
17:09 31.01.2011.

Regionalizacija je EU strategija ali potpuno isto čeka i Hrvatsku. Vojvodina je u Srbiji veliki manipulant jer joj se mnogo izlazi u susret a realno nema neku snagu. Ubacili su naftnu industriju i direkciju gasa na teritoriju Vojvodine i mašu kako oni pune budžet, što je naravno besmislica, moglo je to sve biti kod Niša pa da se busaju Nišlije i jug Srbije. Problem je EU. Ubrzano se birokratizuje i nema od nje ništa do 2020god. Ali tako nam i treba, kada smo mogli da budemo pridruženi član EZ 1991god. nekome se odvajalo i ratovalo na ovim prostorima kada je bilo pravo vreme za razvoj. Glupi, lenji i sujetni ljudi žive na ovim prostorima i zato su nam ovakve države i tu smo gde jesmo.

ME
Melkior
16:31 31.01.2011.

Osim bezbroja medjunarodnih pitanja, najveci interni problem Srbije bit ce regionalizacija. Naime prema kriterijima EU Srbija bi trebala realno biti podjeljena na sektor sjever (Beograd + Vojvodina) i jug (ostalo), posto prvi dio prakticki razvijen na razini EU prosjeka dok je drugi dio daleko ispod. No sjecamo se osjetlivosti srbijanskih vlasti kad god se spominjao sjever i regionalizam. Srbijanske politicke strukture tako u principu nisu sklone regionalizacijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije