Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED Ekolozi traže pomoć premijera Sanadera

Spriječite nekontrolirano vađenje riječnog šljunka

19.01.2009.
u 16:10

Rijeke Drava i Mura i dalje ostaju pod udarom Hrvatskih voda zbog iskopavanja šljunka, a sve pod okriljem obrane od poplave - kaže Goran Čižmešija, član donjodubravske Zaštitarsko-ekološke udruge Senjar.

Obrana od poplava
Ta i srodne udruge iz Zagreba, Virovitice, Koprivnice i Osijeka digle su glas za očuvanje prirode, prirodnih raznolikosti i vrijednosti naše zemlje poslavši otvoreno pismo premijeru dr. Ivi Sanaderu.

U njemu pišu kako se radovi na rijekama opravdavaju nužnim tehničkim održavanjem korita radi obrane od poplava ili poplavnog puta. Međutim, o tome nisu pravodobno obavijestili javnost i izradili studije utjecaja na okoliš.

Podsjećaju da je u rujnu državni vodopravni inspektor Željko Makvić izdao rješenje za hitne tehničke i gospodarske postupke u održavanju korita Mure i Drave na devet lokacija, s kojih bi se izvadilo od 500.000 do milijun prostornih metara šljunka.

Ističu kako je potkraj rujna Hrvatska prihvatila i potpisala međunarodnu Deklaraciju o Dravi i da se pripremaju još neki važni dokumenti.

“I sve bi bilo gotovo idealno da Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Hrvatske vode i Agencija za vodne putove istodobno ne nastoje svojim djelatnostima, prekomjernim korištenjem prirodnih dobara tih rijeka njih osiromašiti, a okoliš devastirati, što se već događa na prirodnom ušću Mure u Dravu i Posebnom zoološkom rezervatu Velikom pažutu. Pri tome su u sukobu mjerodavnosti inspekcije Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva”, ističu zaštitari prirode, koji su odlučili zajedno nastupiti i zatražiti pomoć.

Ekolozi smatraju kako kod svih aktivnosti održavanja korita nizinskih rijeka nije riječ o javnom interesu već o privatnom interesu iskopavanja šljunka, i to u količinama koje je nemoguće izmjeriti, pa se zbog toga oštećuje državni proračun.

Iskoristite utjecaj!
“Pozivamo vas da se zauzmete kako bi se riješio sukob mjerodavnosti Ministarstva kulture i Ministarstva vodnoga gospodarstva da se spriječi destrukcija hrvatskih rijeka i hrvatske biološke i krajobrazne raznolikosti”, piše na kraju otvorenog pisma ekološke udruge.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije