Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U AMERICI

Spolni odgoj kao obavezni predmet u Washingtonu

pristaše Donalda Trumpa
Foto: Reuters
1/4
03.11.2020.
u 13:16

Amerika glasa ne samo za predsjednika već i za članove Kongresa, a tu je i 120 referenduma o raznim pitanjima.

Danas Amerika glasa ne samo za predsjednika, kongresnike i 35 članova Senata već se po državama na referendumima glasa i za niz različitih legislativa, od onih poreznih pa do legalizacije kanabisa. Demokrati drže većinu u Kongresu te očekuju da će tu većinu i zadržati, ali i preuzeti većinu u Senatu. To u praksi znači da u slučaju da Donald Trump bude ponovo izabran mogu blokirati praktično svaku njegovu odluku. U ovom trenutku, malu prednost u Senatu imaju republikanci, demokrati se nadaju preokrenuti tu situaciju.

Glasanje o Uberu, Boltu...

No, brojni referendumi na kojima će se također glasati doista vrlo sliče izravnoj demokraciji kakvu vole prakticirati u Švicarskoj gdje se na referendumima glasa o koječemu. Glasovi u korist izravne demokracije sve su brojniji u Americi. Svjedoči tome i brojka o glasanju na referendumima u čak 32 američke države na kojima će građani sami odlučiti o nekim mjerama koje izravno utječu na njihove svakodnevne živote. Konkretno, riječ je o 120 takvih mjera. U Kaliforniji, primjerice, građani glasaju o čak 12 prijedloga. Prijedlog 14 predlaže da se odobri izdavanje državnih obveznica u visini od pet i pol milijardi dolara za financiranje formiranja instituta za istraživanje matičnih stanica.

Pa je onda tu i prijedlog 16 koji bi vratio uzimanje u obzir rase, etničke pripadnosti ili spola pri upisu na fakultete i zapošljavanju, što je ukinuto na referendumu 1996. Sada se ponovo glasa kako bi se ta praksa vratila. Glasat će se i o vraćanju prava glasa građanima koji se nalaze na uvjetnoj slobodi, a za nas bi posebno interesantno bilo glasanje o statusu vozača pružatelja usluga prijevoza kroz aplikaciju, dakle Ubera ili Bolta. Bit će to završetak gorke bitke, lobiranja koje je koštalo 200 milijuna dolara, podsjeća Voice of America, ponajviše od Ubera i Lyfta, ali i dostavnih službi poput DoorDasha, Instacarta i Postmatesa. A to je zbog toga što te tvrtke žele praktično poništiti prošlogodišnji zakon koji je donijela Kalifornija, a prema kojem se te vozače tretira kao zaposlenike, a ne kao ugovorne partnere.

Ovako bi oni imali status kakav imaju i drugi djelatnici koji rade za neku od kompanija koja posluje putem aplikacije. Opravdavaju to time da se na takav način vozačima omogućuje da rade koliko hoće i kad hoće na čemu se i temelji takav model poslovanja. No, oni ne bi imali sva prava kao i zaposlenik čije je radno mjesto regulirano prema tamošnjem zakonu o radu. Sve je to vrlo ozbiljno jer i Uber i Lyft čija su sjedišta u San Franciscu prijete da će otići iz Kalifornije ako prijedlog ne prođe na referendumu.

Mnoge ovdje će zainteresirati i referendum o provođenju dijalize bubrega gdje na glasanje ide prijedlog da pri dijalizi u klinikama gdje se ona provodi mora biti prisutan i liječnik ili visokokvalificirana medicinska sestra. Prijedlog je došao od sindikata medicinskih djelatnika, a protive mu se, naravno, klinike kojima bi to izazvalo dodatne troškove. Također je stvar vrlo ozbiljna jer u Kaliforniji ima 600 klinika za dijalizu koje opslužuju 80.000 ljudi kojima treba takav postupak.

Velika koalicija na Aljasci

Kao referendumi od većeg interesa drže se oni političke naravi u što spada financiranje izbornih kampanja, trajanje mandata, pravo glasanja. U Kaliforniji se, primjerice, predlaže da se u preliminarnim izborima dopusti glasanje i 17-godišnjacima ako će oni doseći 18 za opće izbore. Dok Kolorado ima referendum da to isto – poništi. Još nešto što bi i u nas izazvalo žestoku polemiku u javnosti je referendum koji se provodi u državi Washington.

A to je obaveza da državne škole uvedu spolni odgoj kao predmet. Prijedlog potječe od demokrata koji kažu kako će se na taj način pomoći učenicima da pravilno odlučuju, dok republikanci misle kako tako nešto ne bi trebalo biti nametnuto od države te da je takav prijedlog i u suprotnosti s vjerskim učenjima. Svemu ovome treba dodati i lokalne izbore za ukupno 86 zakonodavnih tijela u američkim državama, demokrati su do sada držati većinu u tek 39 od ukupno 99. Na Aljasci je stvorena velika koalicija demokrata i republikanaca jer nitko nije imao većinu. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije