Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN UOČI AMERIČKIH IZBORA

Mrtva utrka u ključnoj državi: Trump i Biden u fotofinišu na Floridi

FILE PHOTO: A combination picture shows U.S. President Donald Trump and Democratic presidential nominee Joe Biden during the first 2020 presidential campaign debate, in Cleveland
Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
02.11.2020.
u 14:36

Trump: u 47 mjeseci kao predsjednik učinio sam više nego Biden u 47 godina političke karijere

Joe Biden, bivši potpredsjednik SAD-a i Trumpov izazivač na sutrašnjim predsjedničkim izborima, vodi u utrci i na nacionalnoj razini, ali i u dovoljnom broju ključnih saveznih država koje tradicionalno donose prevagu na američkim predsjedničkim izborima, pokazuje jučer objavljena anketa New York Timesa i koledža Siena.

U Pennsylvaniji i Arizoni Biden vodi za po šest postotnih poena, u Wisconsinu za 11, na Floridi za tri, što se smatra u rangu statističke pogreške tako da je Bidenovo vodstvo ondje još neizgledno, no u gornje tri savezne države prilično je uvjerljivo, a Trump je prije četiri godine pobijedio u sve te četiri anketirane savezne države. U Iowi, još jednoj ključnoj saveznoj državi, Trump vodi ispred Bidena za sedam postotnih poena.

U zoni statističke pogreške

Posljednjeg vikenda prije izbora predsjednik Donald Trump odlučio je pojaviti se na predizbornim skupovima u pet saveznih država: Michiganu, Iowi, Sjevernoj Karolini, Georgiji i Floridi. A njegov izazivač iz Demokratske stranke pojavio se samo na skupu u Pennsylvaniji, dok je svojoj kandidatkinji za potpredsjednicu, Kamali Harris, prepustio da obilazi Georgiju i Sjevernu Karolinu. Predsjednik Trump aktivan je i na Twitteru, gdje je jučer, primjerice, objavio ničim potkrijepljenu tvrdnju da Biden želi zemlju odvesti u lockdown “možda čak i na nekoliko godina, ludo!” napisao je.

Više od 91,6 milijuna Amerikanaca već je obavilo glasovanje prije sutrašnjih izbora, pokazuju posljednji podaci. U Americi je moguće glasovati unaprijed, bilo fizičkim izlaskom na birališta bilo poštom, a mnoge savezne države bilježe rekordne brojke birača koji su to već učinili.

U 16 država glasovalo je već više od 50 posto ukupnog broja upisanih birača. Za usporedbu, na predsjedničkim izborima ukupno je glasovalo 136,5 milijuna birača, a sada ovih 91,6 milijuna, koji su već glasovali uoči sutrašnjeg dana izbora, čini 67 posto tog ukupnog broja glasova prije četiri godine. Na Floridi je, primjerice, već glasovalo 92 posto od ukupnog broja birača koji su glasovali 2016.: ranije je na ove izbore izašlo 8,7 milijuna birača, 60 posto ukupnog broja upisanih u biračke popise. Rezultati izbora na Floridi poklapali su se s nacionalnim rezultatima na svim izborima od 1964. do danas: birači na Floridi više od 50 godina znali su odabrati onoga kandidata koji je na kraju zaista i postao predsjednik. Hoće li i ovaj put?

Za razliku od New York Timesove, jedna druga anketa, izrađena za potrebe ABC-a i Washington Posta, daje Trumpu prednost od dva postotna poena na Floridi. Obje ankete zapravo potvrđuju da utrka u toj saveznoj državi još nije odlučena i da su rezultati ankete u zoni statističke pogreške.

BDP uzletio čak 33,1 posto

Američki izbori događaju se u jeku globalne pandemije, s rastućim brojkama novooboljelih od COVID-19 diljem SAD-a. Predsjednik Trump u kampanji ponavlja da je svršetak pandemije vrlo blizu, praktički iza ugla, te da bolest COVID-19 nije nešto strašno jer on ju je, eto, prebolio. Joe Biden upozorava da je više od 200 tisuća Amerikanaca preminulo s koronavirusom, da bi još 200 tisuća moglo preminuti i da slijedi “tamna zima” te da stoga ljudi trebaju biti na oprezu, nositi maske i slušati epidemiologe, a ne Trumpa.

Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti s kojim je predsjednik Trump tijekom pandemije imao toplo-hladan odnos, a nedavno ga je nazvao “idiotom” (Trump Faucija, ne obrnuto), izjavio je jučer za Washington Posto da bi tijekom zime Amerika mogla bilježiti po 100 tisuća novooboljelih svaki dan. Zbog Trumpova upravljanja odgovorom na pandemiju, koje u uredničkom komentaru nazivaju “katastrofom”, ugledni medicinski časopis Lancet pozvao je Amerikance da 3. studenoga glasuju za promjenu.

Predsjednik Trump u kampanji ponavlja kako je njegov mandat bio sjajan za američko gospodarstvo, sve do pojave globalne pandemije koronavirusa koji je potekao iz Kine. Američki BDP od travnja do lipnja pao je za rekordnih 31,4 posto u odnosu na prošlu godinu, ali novoobjavljeni službeni podaci američke vlade kažu da je BDP nakon toga, od srpnja do rujna, rastao također za rekordnih 33,1 posto. To bi značilo da je Amerika tijekom ljeta već nadoknadila gubitke koje je iskusila u proljeće, no gospodarski oporavak još nije završio jer COVID-19, uzrok tog pada, još nije stavljen pod kontrolu.

– Ovo vam obećavam: okončat ću Trumpov kaos i dovršiti ovu krizu – poručuje Joe Biden u jučer objavljenoj poruci na Twitteru. Trump mu uzvraća tako što tvrdi da je Biden pospan i lijen i da u 47 godina u politici nije učinio ništa. Ili svakako manje od onoga što Trump tvrdi da je učinio u 47 mjeseci kao predsjednik.

Ključne riječi

Komentara 16

ČE
Čedolovac
14:45 02.11.2020.

Pokazuje anketa New York timesa :)))))

ZO
zokann
15:10 02.11.2020.

Trump dobiva bez greške unatoč medijskom linču i lažnim anketama!

GE
Gensoman1000
14:47 02.11.2020.

Arizonu da ce dobiti Biden....lol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije