Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MRTVA UTRKA U AMERICI

Latinoamerikanci itekako znaju što Trump misli o njima, ali oni će mu dati glas. Evo zašto

Dio latinsko-američke zajednice podržava Trumpa
Foto: Wochit
1/7
02.11.2020.
u 15:16

Cabrera Morris voli SAD i kao članica organizacije "Latinoamerikanci za Trumpa" se bori da njezin život ostane onakav kakav jest. I njezina životna priča ima veze s ovim čvrstim uvjerenjem

Skladno odjevena 64-godišnja Bertica Cabrera Morris upravo postavlja znakove na savršeno pokošenom travnjaku ispred svoje kuće. U prilazu su parkirana dva terenska vozila, prizor djeluje kao reklama za "američki san". Na znakovima koje ova rođena Kubanka postavlja na svoj travnjak stoji "Trump/Pence" i "Latinoamerikanci za Trumpa".

Ukorijenjeni strah od socijalista

Cabrera Morris već 50 godina živi u SAD-u. "Sve su nam uzeli tada. Mog oca su strpali u radni logor jer se nije htio prikloniti socijalistima", govori  Cabrera Morris. To je bilo 1967., Fidel Castro se već osam godina nalazio na vlasti. Zato ova Amerikanka kubanskih korijena mrzi socijaliste. I ovih nekoliko dana uoči predsjedničkih izbora čini sve kako socijalisti u SAD-u ne bi došli na vlast, piše Deutsche Welle.

Doduše Cabrera Morris ne misli, kao mnogi drugi pobornici Donalda Trumpa, da su Joe Biden i njegova kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris socijalisti. Ali je duboko uvjerena da bi njihovim dolaskom na vlast SAD otišle u njoj neželjenom smjeru. I pritom spominje lijevo orijentirane demokrate poput Alexandrie Ocasio-Cortez ili Bernieja Sandersa koji i sam sebe naziva socijalistom.

Foto: Wochit

Tipična argumentacija

Njezini argumenti su tipični za populaciju koju predstavlja: bogate Kubance koji su nakon revolucije krajem pedesetih pobjegli u SAD. Cabrera Morris i njezina majka su doduše prvo prebjegle u Španjolsku i nakon toga u SAD. "Legalno" voli naglasiti. I time istodobno daje do znanja da je izričita protivnica ilegalnog useljavanja. Latinoamerikance koji iz Hondurasa, Meksika i drugih zemalja južno od SAD-a žele ući u zemlju, Cabrera Morris ne želi pustiti preko granice čak ni ako se radi o političkim, a ne ekonomskim migrantima. "Mi ne možemo spasiti čitav svijet", odlučna je.

Pored porezne politike Trumpove administracije, koja poduzetnicima poput Cabrere Morris omogućava dobru zaradu, ona prije svega cijeni restriktivnu useljeničku politiku aktualnog predsjednika. Zato ju ne smetaju ni uvrede kojima Trump redovito obasipa latinsko-američku zajednicu. Jer Trump ne misli na Latinoamerikance poput nje, uvjerena je. "Kada predsjednik kritizira meksikanske dilere to ne znači da vrijeđa Meksikance nego želi spriječiti rad kriminalcima", objašnjava ona.

Najvažnija je sigurnost

Ona je isto tako uvjerena da jedino Trump može jamčiti sigurnost u zemlji. I to ne samo na granici s Meksikom. "Kamala Harris želi manje novca za policiju. Vidjeli smo tijekom nereda u Portlandu ili Kenoshi kamo vodi liberalna politika. Goruće ulice i ljudi u strahu. Ja želim sigurnost za moju djecu i moje unuke", kaže.

Cabrera Morris voli SAD i kao članica organizacije "Latinoamerikanci za Trumpa" se bori da njezin život ostane onakav kakav jest. I njezina životna priča ima veze s ovim čvrstim uvjerenjem. "Mi nismo imali ništa na početku. Moja majka je zarađivala 65 centi na sat samo kako bi mi osigurala budućnost", govori dok nas vodi kroz svoj vrt koji vegetacijom podsjeća na Kubu: posvuda tropsko raslinje, banane i terasa sa stolicama.

Kubanski Božić

Ovdje Cabrera Morris uvijek iznova organizira donatorske večere na kojima se sakuplja novac za republikanske političare. "Ja sam Marcu Rubiu (senator Floride, op.a.) pomogla da ga izaberu", kaže ponosno.

Sjedinjene Američke Države su njezina domovina. No glas joj popusti kada govori o Kubi, tamo prijeko. Još uvijek u glavi nosi sjećanja, mirise i zvukove djetinjstva. Božić je u njihovoj kući dan Kube. Tada se jedu tipična kubanska jela poput svinjskog pečenja s crnim grahom i rižom. I navečer se ide na polnoćku. "Trumpa podržavam i zato što se protivi pobačaju", kaže, više onako za sebe.

Na pitanje kako bi one koji su još neodlučni uvjerila da biraju Trumpa, Cabrera Morris kaže: "Ja ne želim doživjeti ono što sam već jednom doživjela." I dok to govori gleda u golf-klub na drugoj strani jezera u kojem su ona i njezin suprug od prošle godine članovi. Cabrera Morris je uspjela. I želi da Donald Trump i dalje bude jamac tog uspjeha.

Ključne riječi

Komentara 42

NE
Neutralac
15:41 02.11.2020.

Sad je sve jasno... zato i emigranti Hrvati glasuju za Trumpa... svi znaju sto je socijalizam koji propagira boljsevik Bernie Sanders i ostali...

Avatar HrvatCroata
HrvatCroata
15:47 02.11.2020.

Sto misli Trump o njima? Misli sve najbolje, dajte se vise skinite s tom socijalistickom promicbom

TO
Toni12345
16:31 02.11.2020.

Trump je zaslužan za najmanju stopu nezaposlenosti među latinosima i crncima. Da sam Amerikanac, glasao bi za Trumpa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije