Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Prodavanje' povjerljivih podataka

Srpski mediji o špijunskoj aferi: Otkrivena cijela mreža osumnjičenih, slijede li nova uhićenja?

policija srbija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
05.09.2016.
u 11:36

U Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu saslušan je osumnjičeni za kazneno djelo špijunaže

EU s pozornošću prati sve što se događa na relaciji Beograd – Zagreb i očekuje rješavanje najnovijeg problema nastalog zbog uhićenja osobe osumnjičene za špijunažu. Kako navodi srpski list Danas, za koji su ove informacije neslužbeno izjavili njihovi izvori u diplomatskim krugovima, reakcija iz Bruxellesa mogla bi stići kada više informacija bude poznato i potvrđeno. 

Sugovornici lista navode da Bruxelles od obje države očekuje da sva otvorena pitanja rješavaju kroz konstruktivan bilateralni dijalog i uz međusobno poštovanje.

U Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu saslušan je osumnjičeni za kazneno djelo špijunaže, uhićen u akciji BIA-e u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom. Naime, riječ je o Čedi Čoloviću, umirovljenom oficiru Vojske Republike Srpske Krajine. Osumnjičeni je navodno "prodavao" Hrvatima povjerljive podatke na osnovi kojih je podignuto devet optužnica za ratne zločine protiv pripadnika srpskih snaga. Viši sud u Beogradu odredio je u nedjelju pritvor do 30 dana Čoloviću (57), uhićenom pod sumnjom da je u Srbiji špijunirao u korist Hrvatske.

Filip Švarm, glavni urednik tjednika Vreme, za Danas kaže da jedno s drugim nema izravne veze jer još uvijek nemamo točne podatke o čemu je zapravo riječ.

– Uhićenja je bilo i ranije i u Hrvatskoj i u Srbiji, ali uglavnom za ratne zločine. Ovdje je, bar prema postojećim informacijama, riječ o špijunaži. Više informacija može se očekivati sutra (danas). I ovo je jedna od pojava koja je izazvana (lošim) odnosima dviju zemalja koji traju već šest mjeseci – kaže Švarm. On ne očekuje reakciju i pritisak Bruxellesa na Zagreb i Beograd, iako smatra da se sve prati.

Otkrivanje cijele mreže osumnjičenih

Momir Stojanović, bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije, izjavio je za Politiku da treba otkriti koji su podaci ustupljeni, ali i tko su bili pomagači osumnjičenom za špijunažu jer nije uhićena samo jedna osoba već je riječ o otkrivanju cijele mreže osumnjičenih.

Stojanović upozorava, ako je točno da je riječ o bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske Krajine i Republike Srpske koji nikada nije bio pripadnik Vojske Srbije, da on nije bio u poziciji da oda neke ključne vojne ili druge tajne podatke. Smatra da iza aktivnosti hrvatske obavještajne službe na Balkanu redovno stoji aktivnost njemačke obavještajne službe.

Podsjetimo, osumnjičenome koji je uhićen u petak policijski pritvor u trajanju od 48 sati istekao je oko 14 sati i on je do tada morao biti saslušan u Tužiteljstvu.

Prema tvrdnjama beogradskih medija, uhićeni Čedo Čolović 57-godišnji je bivši časnik vojske samozvane Republike Srpske Krajine, podrijetlom iz Drniša, s dvojnim državljanstvom Srbije i Hrvatske.

Tužiteljstvo je ranije priopćilo da je do 1990. godine živio i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Republici Srbiji.

Ključne riječi

Komentara 44

DE
derin
11:51 05.09.2016.

Ovi su službeno pukli, ovo su uhićenje izveli samo u dnevno političke svrhe nakon junckerova pisma gdje ih je odvalio. Čak i veliki dio naroda u Srbiji im ne vjeruje. Mi trebamo ostati mudri i hladne glave, i iza kulisa ih rijesiti a ne kao milanovic svađalica. Mogli su bar nekog uvjeljivijeg naći, a ne nekog umirovljenika, koji 20 godina samo luta po pazarima i poljima. Ali svjedno savjet nama je manite se Srbije, uhiti ce vas i optužiti za bilo sto.

SN
snajper
11:57 05.09.2016.

SOA treba sve srbe iz krajina privest na obavijesne razgovore ne samo vojnike. Mozda netko pukne pa se saznaju neke nove stvari. Moguce da bi netko prokazao i Nikolica i Vucica. Drzavna sluzba moze svakg pozvati na obavijesni razgovor i to treba uciniti bez obzira na protok vremena. Sad je lakse za priznat neke stvari

DU
Deleted user
11:45 05.09.2016.

servi ce pokusati ..sad uvuci u igru..nijemce..amerikance pa i kineze..samo da privuku paznju..i ako bude i malo nesto sumnje..oni ce to milion puta ponavljati..sve dok ne postane istina..koji su to spletkarosi..od raki govnjari..prava balkanska servska posla..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije