Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPPO TRAŽIO BLOKADE RAČUNA

Špediterskim tvrtkama blokirano 7,3 milijuna eura jer su varali na PDV-u prilikom uvoza tekstila iz Kine

EPPO
EPPO
11.04.2024.
u 08:22

Pod istragom je osam osoba i sedam tvrtki, koje se sumnjiče da su izbjegli plaćanje PDV-a na uvozu više od 13.600 tona tekstila vrijednog 63 milijuna eura iz Kine u EU.

Talijanska financijska policija po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) blokirala je 7,3 milijuna eura na računima špediterskih tvrtki koje se sumnjiči da su na ilegalnom uvozu tkanina iz Kine varali na PDV-u. Istovremeno s blokadom računa, policajci, njih 80, sa psima tragačima pretraživali su stanove i poslovne prostore u pokrajinama Prato, Bologna i Ferrara.

Pod istragom je osam osoba i sedam tvrtki, koje se sumnjiče da su izbjegli plaćanje PDV-a na uvozu više od 13.600 tona tekstila vrijednog 63 milijuna eura iz Kine u EU. Osumnjičenici su vlasnici ili menadžeri u carinskim ili špediterskim tvrtkama iz pokrajina Prato i Bologna, a posluju s kineskim poduzetnicima koji su također pod istragom, i to zbog krijumčarenja, ideološkog krivotvorenja te izdavanja i korištenja računa za nepostojeće poslove.

Istragom Guardia di Finanze uz potporu talijanske Carine i Agencije za monopole (Agenzia delle Dogane e dei Monopoli), utvrđeno je da uvoznici, iako su podnijeli carinske deklaracije, nisu premjestili svoju robu na tzv. 'porezna skladišta'. Riječ je o sustavu koji bi obustavio plaćanje uvoznog PDV-a, sve dok roba ne bi izašla iz poreznog skladišta. Umjesto toga, uvezena roba premještena je izravno u skladišta poduzeća pod istragom, čime je omogućeno da se odmah proslijedi uvoznicima. EPPO navodi da su takvim postupanjem prekršeni carinski propisi te nije plaćen PDV u iznosu od 13 milijuna eura.  

EPPO je imao pune ruke posla i na Siciliji jer je na njihov zahtjev sud u Palermu trojici poljoprivrednika, koji se sumnjiče za zloporabu poljoprivrednih EU fondova i krivotvorenje dokumenta, blokirano 226.000 eura. Sumnja se da su osumnjičenici u svojim zahtjevima Talijanskoj agenciji za poljoprivredna plaćanja (AGEA) lažno izjavili da posjeduju čestice poljoprivrednog zemljišta u pokrajini Messina. 

VEZANI ČLANCI:

Osim toga sumnja se i da su se koristili i krivotvorenim dokumentima, a jedan od takvih dokumenata bili su i ugovori o lažnom zakupu. EPPO trojicu poljoprivrednika sumnjiči da su od 2018. do 2022. neopravdano pribavili oko 199.000 eura iz EU fondova za poljoprivredu i 144 prava na isplatu u vrijednosti od 27.000 eura. 

FOTO Kaos na Poljudu: Huligani upali na teren pa bacali sjedalice i sukobili se s policijom

EPPO
1/18
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije