Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanci optužuju

‘Soros financira zavjeru koja nas želi vratiti u EU’

Brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
09.02.2018.
u 18:16

Britanski Daily Telegraph optužio američkog filantropa da tajnim planom želi osujetiti Brexit.

George Soros, američki biznismen i filantrop mađarskih korijena koji je u srednjoj i istočnoj Europi, pa i u Hrvatskoj za vladavine prvog predsjednika Franje Tuđmana, često bio prozivan da financira domaće izdajnike koji mu se prodaju za “Judine škude”, prozvan je jučer s naslovnice konzervativnog britanskog lista Daily Telegraph kao čovjek koji stoji iza “tajnog plana” kojim želi “osujetiti Brexit”.

Telegraph je otkrio da je Soros, kroz svoju zakladu Otvoreno društvo, donirao 400 tisuća britanskih funti za kampanju pod nazivom “Best for Britain” (Najbolje za Britaniju) koja će kroz seriju političkih skupova, koncerata i “gerilskih” akcija motivirati britanske birače da se izjasne za ostanak u EU. Soros je također, na večeri u svojoj viktorijanskoj vili u londonskom kvartu Chelsea, prošloga tjedna okupio donatore Konzervativne stranke pokušavajući ih uvjeriti da i oni podrže tu kampanju koja bi zaustavila Brexit, a trebala bi započeti krajem ovog mjeseca.

Brexit
1/3

Praktički isto kako je predsjednik Tuđman vjerovao da Soros i Otvoreno društvo “Judinim škudama” financiraju tobožnja nastojanja da se Hrvatska vrati u Jugoslaviju ili neku jugosferu, čini se da dio Britanaca vjeruje da Soros i Otvoreno društvo financiraju “tajno“ i “gerilsko” poništenje referendumske volje u korist Brexita i povratak u Europsku uniju.

– Na zapadu se događaju stvari koje smo mi prošli 1990-ih. Da je netko prije deset godina govorio da će London kaskati za Budimpeštom, svi bi se smijali – kaže filozof Žarko Puhovski, komentirajući činjenicu da je Mađarska ta koja je, pod vladavinom Viktora Orbána (koji je inače bivši Sorosev stipendist), prva u EU počela portretirati Sorosa kao oličenje svih zala, ugrozu za svoje nacionalne interes i općenito neprijatelja protiv kojeg se država treba boriti. Sada, nakon Mađarske, to se događa i u Londonu, barem u Telegraphovoj prezentaciji.

Soros je i otprije poznat Britancima po kontroverzama jer je 1992. zaradio milijarde dolara uspješno se kladeći protiv britanske funte na financijskim tržištima. Zbog toga i Telegraph svoju priču donosi pod naslovom “Čovjek koji je ‘slomio Banku Engleske’ podržava tajni plan da osujeti Brexit”. Članak, kao jedan od četiri autora supotpisuje bivši šef kabineta premijerke Therese May, Nick Timothy, koji tvrdi da Sorosev angažman predstavlja “zavjeru s ciljem rušenja Vlade”.

Komentara 17

DI
dirižabl
18:27 09.02.2018.

Francek ispadao paranoičan a ovaj je šakom i kapom financirao jugonacionaliste preobučene u socijal demokrate i šatro liberale

MO
mobitel20
18:24 09.02.2018.

Tko bi rekao da ce zapadnjacki slobodari "kaskati za vekovnim borcem za ljudska prava" iz Saveza Komunista, Zarkom Puhovskim...Pa se onda cudimo cudacima koji kazu da je Zemlja ravna ploca, hahaha...

Avatar mofo
mofo
01:32 10.02.2018.

Pa sami ste napisali da su to otkrili, točan iznos, sve.. a onda nastavljate o nekakvim "navodima" i "optužbama" kao da su to izmislili.. a vrhunac vam je komentator, ono, točka na i od članka... A da istražite koga u Hrvatskoj sve njegovo otvoreno društvo financira? To bi bilo zanimljivo pročitati. Jel ima još u nas koji istraživački novinar? Po mogućnosti neopredijeljen politički i ideološki...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije