Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Somalski teroristi Amerikancima su nova su noćna mora

somalija
AFP
VL
Autor
Hrvoje Dečak
26.11.2009.
u 18:36

Privučeni obećanjima o “bratstvu” i “pomoći staroj domovini”, ali i adrenalinskoj zabavi, 20 mladića somalskih korijena iz Minneapolisa napustilo je SAD i otputovalo u Somaliju. Nakon dolaska smješteni su u kampove za obuku gdje su ih Somalci, Arapi, ali i instruktori koji su stigli iz zapadnih zemalja učili vojnim vještinama, a potom su se pridružili pobunjenicima.

Dvadesetšestogodišnji Shirwa Mohamud Ahmed zaletio se za upravljačem toyote ispunjene eksplozivom u vladinu zgradu u somalskom gradu Bossasso. Njegov samoubilački napad bio je koordiniran s još četiri istovremena napada, a poginulo je dvadesetak ljudi. Događaj se zbio prije godinu dana, a zanimljiv je prije svega zato što je Shirwa Mohamud Ahmed zapravo bio američki državljanin i uspješan student na koledžu u Minneapolisu.

Dobra zabava

Privučeni obećanjima o “bratstvu” i “pomoći staroj domovini”, ali i adrenalinskoj zabavi, 20 mladića somalskih korijena iz Minneapolisa napustilo je SAD i otputovalo u Somaliju. Nakon dolaska smješteni su u kampove za obuku gdje su ih Somalci, Arapi, ali i instruktori koji su stigli iz zapadnih zemalja učili vojnim vještinama, a potom su se pridružili pobunjenicima.

Njihov nestanak prijavljen je prije dvije godine. O svom putu mladići uglavnom nisu obavijestili ni svoje najbliže. Prije godinu dana započela je istraga koja je prošlog ponedjeljka rezultirala podizanjem optužnica protiv prve osmorice Somalaca koji su u SAD-u organizirali njihovo regrutiranje, odnosno pomagali terorističkoj grupi Al-Shabab, koju State Department smatra povezanom s Al-Qa'idom. Ukupno će, zasad, biti optuženo 14 osoba s prebivalištem u SAD-u. Petorica su poginula u terorističkim napadima, četvorica optuženih priznala su krivicu i čekaju presude, a nekoliko ih je uspjelo pobjeći preko granice s Meksikom.

Prema pisanju američkih medija, riječ je o najsveobuhvatnijoj federalnoj istrazi još od vremena napada 11. rujna.

Strah od radikalizacije

Amerikanci se, naime, plaše da bi se Somalci nakon rata u pradomovini mogli upustiti i u akcije protiv ciljeva u Americi ili u Zapadnoj Europi. Za sada nema nikakvih dokaza o postojanju neke slične somalske urote, no istragom je utvrđeno da su u kampovima za obuku u Somaliji oni prošli opsežan program indoktrinacije protiv “zapadnih vrijednosti” i politike država poput SAD-a i Izraela. Radikalizacija mladih Amerikanaca podrijetlom iz muslimanskih država vrlo je aktualno pitanje, pogotovo nakon masakra u američkoj vojnoj bazi Fort Hood koji je počinio američki bojnik Nidal Malik Hasan, čiji su roditelji podrijetlom iz Palestine.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
18:52 26.11.2009.

Ako im se ne sviđa u SAD-u onda uvjek postoji rješenje, povratak u Afriku i Aziju. Ako ih se ulovi u pripremanju terorističkih akcija onda ih treba zajedno s obiteljima deportirati natrag od kuda su i ispuzali. To je bar lako i svi će biti sretni i zadovoljni.

KA
karlovcankica
01:21 27.11.2009.

uff koji pismeni naslov...a..mora da je to napisal neki nobelovac???

SU
susadusk
09:32 27.11.2009.

Konacno, treba ih sve vratiti sa one way ticket tamo odakle su doli ili od kuda potjecu, bez obzira od kuda su, ako pokazuju i najmanje islamisticke agresivnosti, kao na primjer na demonstracijama u zapadnom svijetu. Nazalost oni razumiju jedino jezik kojim i sami govore pa neka se tamo medjusobno kokaju koliko zele. Zeljeznu zavjesu oko takvih dok se ne civiliziraju i zele normalno zivjeti u svijetu razlicitih ljudi, religija i obicaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije