Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nestale i pronađene

Socijalna služba odredila je prošle godine 6-mjesečni nadzor obitelji

'04.04.2012., Zapresic - Policija je pronasla djevojcice Iris i Petru Galic koje su preksinoc nestale iz parka u Gajevoj ulici u Zapresicu. Presnimka iz obiteljskog albuma.  Photo: Tomislav Miletic/PI
Foto: 'Tomislav Miletic/PIXSELL'
1/4
05.04.2012.
u 12:00

Galićevi odlučno odbacuju tvrdnje da se ne znaju brinuti o svojim djevojčicama. Riječ je o djeci s posebnim potrebama te su, kažu, još od njihova rođenja tražili pomoć stručnjaka u Goljaku i sličnim ustanovama.

Petra (12) i Iris (10) Galić, sestre koje su u ponedjeljak nestale u Zaprešiću i dan poslije iscrpljene i umorne pronađene desetak kilometara od svoga doma, poručile su jučer roditeljima da ih vole i da žele što prije kući. Onamo ipak neće moći još dva mjeseca. Socijalna ih je služba, naime, nakon obavljena liječničkog pregleda i razgovora u policijskoj postaji u Zaprešiću odvojila od roditelja te odvela baki Ivanki i djedu Zvonku u selo Lukavec, nedaleko od Velike Gorice.

Uz to, postoji mogućnost da se djevojčice poslije smjeste u udomiteljsku obitelj. Sanja i Tomislav, njihovi roditelji, s ovakvim se potezom spomenute službe ne mogu pomiriti.

Znamo se brinuti o curama

– Socijalna je radnica nakon razgovora u policiji tražila da potpišem izjavu kako mi se djeca oduzimaju na šezdeset dana. Na to nisam pristala, no rečeno mi je da nikakva žalba ne odgađa izvršenje ovog rješenja. Radnica nam je samo rekla da se dovoljno ne brinemo o djeci, to je bio jedini argument zašto idu baki – prepričavala nam je jučer majka.

Posve je drukčija priča bake Ivanke i djeda Zvonka Galića kod kojih su u Lukavcu pokraj Velike Gorice privremeno zbrinute djevojčice. Kada smo došli pred obiteljsku kuću, Petra i Iris sjedile su s djedom i bakom.

– Ne bih se složila sa sinom i snahom da ih je socijalna služba brzopleto i nepravedno odvojila od njihove djece. Oni znaju da za to postoje razlozi jer je naše unuke stalno, emocionalno i tjelesno, zlostavljala majka. Uostalom, pogledajte, to je utvrđeno u posljednjem rješenju Centra za socijalnu skrb na Trešnjevci koji je 20. travnja prošle godine odredio mjere nadzora nad roditeljskom skrbi. Nadzor je trajao šest mjeseci, od 1. travnja do 30. rujna – kazala je baka Ivanka, koja ističe da je sličnih nadzora bilo i prije.

Djevojčice su, kaže majka Sanja, kad su ih pronašli, bile prljave, umorne, mokre, gladne i dehidrirane i prava je sreća da su tako brzo pronađene i da nisu ozlijeđene. Noć su, kako se poslije ustanovilo, provele u napuštenoj kući u ovom selu.

Galićevi odlučno odbacuju tvrdnje da se ne znaju brinuti o svojim djevojčicama. Riječ je o djeci s posebnim potrebama te su, kažu, još od njihova rođenja tražili pomoć stručnjaka u Goljaku i sličnim ustanovama.

Prodali roditeljski stan

– Toj djeci treba biti posvećen čitav dan i paziti na njih. Zbog toga sam odlučio, nakon što sam obolio, da ću se brinuti o njima, a da će supruga raditi – rekao nam je otac.

– Djeca su iskazala želju da budu kod nas i mi smo ih prihvatili da s nama u miru provedu uskrsne blagdane, da se malo priberu, dođu sebi od tog nepodnošljivog života. Nepobitno je da se moj sin i snaha nisu brinuli o svojoj djeci kako treba. To zna svatko tko nas poznaje – kaže djed Zvonko i dodaje da su oni sve učinili kako bi njihov sin i snaha imali lijep i pristojan život.

Dali su im stan u Vrapču koji su oni prodali, ali su na kraju ostali bez novca pa su se iz Selske, gdje su prije stanovali, odlučili preseliti i živjeti u Pušći.

Da su trenutačno u lošoj financijskoj situaciji, Galićevi ne skrivaju. Majka jedina prehranjuje obitelj, plaća joj je 4160 kuna, od toga im 1800 kuna odlazi na plaćanje kredita, a uz to su i podstanari. Iz stana u kojem žive uskoro, kazali su, moraju iseliti jer ga je vlasnik odlučio prodati.

Bivši policajac Željko Cvrtila smatra da policija treba reagirati ako ima elemenata fizičkog nasilja nad djecom, kako se to navodi u rješenju Centra za socijalni rad. Treba se utvrditi, kaže, ima li tu elemenata za prijave. Kad je riječ o oduzimanju djece roditeljima, kaže da je to loš potez službe, koja bi trebala pomoći roditeljima da im se slična situacija ne ponovi.

Komentara 13

TA
Takaros
12:15 05.04.2012.

Veečrnji, malo zaštite te djevojčice i prestanite izvješćivati o njima ili barem to činite na diskretniji način. ako su djevojčice iz problematične obitelji ili same trebaju posebnu skrb, s ovakvim objavljivanjem njihovih imena i necenzuriranih fotografija nastavljate zlostavljanje.

LI
liliZG
12:16 05.04.2012.

socijalna služba \"brza kao vjetar\", rade kao \"crv u kamenu\"..........

ZE
.zeitgeist.
17:34 05.04.2012.

Obično roditelji kada žele pokazati kak je djeci lijepo sa njima pokažu dječju sobu punu igračaka i dječjih crteža.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije