Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incident na A2

Smerdel: Nisam platio cestarinu, oni bi trebali platiti meni

\'08.09.2010. Kazalisni trg, Zagreb -  Branko Smerdel, profesor na Pravnom fakultetu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Petar Grubišić, Ivančica Jurčević
24.09.2010.
u 23:26

Tvorca Ustava izvrijeđali na naplatnoj kućici zbog cestarine. Prof. Smerdel tvrdi da su blagajnica i njezin kolega bili nasilni.

Dvoje službenika na naplatnim kućicama u Svetom Križu Začretju na autocesti Zagreb – Macelj (AZM) oko 10 sati izmaltretirali su i izvrijeđali bivšeg dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Branka Smerdela. Dogodilo se to zato što im je rekao da ne bi trebao platiti cestarinu jer nije mogao izići na prvom izlazu za Mokrice, koji je zbog prometne nesreće bio zatvoren. Tek kada je uzeo karticu na ulaznim naplatnim kućicama i kada se podigla rampa, uočio je malu, kako tvrdi, teško uočljivu isprintanu obavijest da je izlaz Mokrice zatvoren.

Policijske metode

– Više nisam mogao natrag. Krenuo sam u Zabok, vozio 12 kilometara i onda morao produljiti još 15 km po gustoj magli do Sv. Križa Začretja. Na blagajni sam zapazio da bi oni meni trebali platiti jer sam zbog neadekvatno istaknute obavijesti o zatvorenom izlazu s autoceste odvozio nepotrebne kilometre pri iznimno lošoj vidljivosti, prepričao nam je dr. Smerdel i dodao kako je uslijedila paljba po njemu. Navodi da mu je blagajnica vrlo drsko odvratila da ne može i neka izvoli platiti, da je dužan podmiriti cestarinu i za dio puta koji je bio prisiljen proći te mu još zaprijetila policijom.

– Uredno sam joj se predstavio, rekao sam tko sam i zamolio njezino ime, no to nju nije nimalo omelo, nastavlja dr. Smerdel dodajući kako su tek tada uslijedile najgore neugodnosti i nasilje. Kaže da je blagajnica pozvala "pojačanje" te da se u cijelu priču upleo njezin kolega koji ga je počeo tjerati da vozi u "rikverc" autocestom.

– Oboje su se počeli ponašati kao da imaju policijske ovlasti. Zamislite, oni su mene željeli legitimirati, uzrujano je prepričao stručnjak za ustavno pravo i jedan od tvoraca hrvatskog Ustava te dodao kako su ga na kraju natjerali da ispuni formular s izjavom i još mu prigovarali da je to loše i nečitko napisao.

Blagajnica s naplatnih kućica i njezin kolega nisu mu se željeli predstaviti, ali je ona nama priznala da je ona ta s kojom je prof. Smerdel imao incident.

Otišao ne plativši

– Ne smijem ništa govoriti, sve će vam objasniti moji šefovi,  rekla je djelatnica.

– Blagajnica na naplatnoj postaji nastojala je naplatiti cestarinu u skladu s Općim uvjetima o korištenju A2 koji je ugovorni dokument i korisnici ga prihvaćaju uzimanjem ulazne kartice pri ulasku na autocestu. Gospodin Smerdel odbio je platiti cestarinu izazivajući nepotrebnu gužvu i zastoj u prometu te je moralo intervenirati i pomoćno osoblje. Za sve navedeno postoje svjedoci i videozapis nadzorne kamere. U 10.05 sati B. Smerdel napustio je naplatnu postaju ne plativši cestarinu, kaže Nikola Bulić, glavni inženjer iz AZM-a. Inače, iznos je cestarine 18 kuna.

Komentara 123

CA
CastrumFF
09:55 25.09.2010.

ŽIVJELE VINJETE !

Avatar tkozna
tkozna
00:21 25.09.2010.

Koliko znam nije niti protuzakonito niti protustavno napisati obavijest sitnijim slovima. Ali je protuzakonito ugrožavati promet pa makar i na naplatnim kućicama. (mislim da sam pravno dobro shvatio ali ljudski nije , no gospodin je pravnik)

IV
ivanhorvat2001
00:47 25.09.2010.

kao dekan pravnog fakulteta izravno je odgovoran za GOVNO od pravosudja kakvo danas imamo u hrvatskoj te zasluzuje smrt. bolnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije