Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAZAN IZVJEŠTAJ

Slovenska vojska nije osposobljena za borbeno djelovanje

slovenska vojska
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
29.04.2020.
u 14:50

Slovenska vojska, kako pokazuje izvještaj slovenskog generalštaba za prošlu godinu, spremna je za mirnodopsko djelovanje, ali ne i za ratovanje

Slovenska vojska, iako je napredovala kada je riječ o spremnosti za djelovanje u vrijeme mira, i dalje nije osposobljena za ratno stanje. Kako se navodi u izvještaju slovenskog generalštaba o osposobljenosti Slovenske vojske za 2019. godinu, koje je uručeno slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru, u pogledu spremnosti Slovenske vojske za borbeno djelovanje u 2019. godini nije bilo napretka.

Slovenska vojska prošle je godine odradila sve svoje zadaće, a uspješna je i u međunarodnim misijama i operacijama. Vojska također sudjeluje u akcijama zaštite i spašavanja.

Međutim, načelnik generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš, koji je na najvišu vojnu dužnost imenovan u mandatu nove vlade Janeza Janše, vojska nije uspjela ostvariti napredak u pogledu osposobljenosti za borbeno djelovanje zbog slabe popunjenosti postrojbi s kadrovima i tehnikom, kao i zastarjelosti tehnike.

- Kao predsjednik republike i vrhovni zapovjednik, bez obzira na ocjenu o borbenom djelovanju, imam potpuno povjerenje da će Slovenska vojska ispuniti očekivanja javnosti u pogledu sigurnosti - kazao je Borut Pahor.

Slovenska vojska već nekoliko godina dobiva negativnu ocjenu kada je riječ o spremnosti za borbeno djelovanje, a prije dvije godine neuspjela vojna vježba elitnog bataljuna Slovenske vojske pokazala je da ni ta postrojba prema NATO-ovoj metodi CREVAL nije spremna za borbeno djelovanje, već samo za mirnodopske aktivnosti. Na vojnom vježbalištu kod Postojne pripadnici elitne postrojbe nisu znali manevrirati u prostoru, oprema im se pokazala lošom, a s čizama su im otpadali potplati, nakon čega je tadašnji slovenski premijer Miro Cerar poručio kako je riječ o "javnom" i "namjernom samoponižavanju".

Za razliku od Hrvatske, koja je u tom pogledu neusporedivo ambicioznija, Slovenija ima izrazito malu i slabo opremljenu vojsku od nešto više od šest tisuća pripadnika, a nema ni zrakoplovstvo ni mornaricu, iako ima 20-tak letjelica i dva vojna broda, nego samo kopnenu vojsku.

Loša situacija u Slovenskoj vojsci posljedica je ekonomske krize i recesije, kada su sve vlade najviše sredstava uzimale upravo obrambenom proračunu, koji je od 2010. do 2017. godine smanjen za čak 42 posto. Slovenski general Alan Geder prije nekoliko godina u jednom se intervjuu požalio da Slovenska vojska "nema ni za streljivo". Zbog štednje je modernizacija oružanih snaga odgođena za neodređenu budućnost, a Slovenija je s izdvajanjem za vojsku od tek 1,1 posto BDP-a, što je gotovo dvostruko niže od dva posto na čemu inzistiraju NATO i američki predsjednik Donald Trump, i dalje među najštedljivijim i najneposlušnijim članicama Sjevernoatlantskog saveza, unatoč konstantnim pritiscima na Ljubljanu da se to promijeni.

Usprkos višegodišnjoj nepripremljenosti za borbeno djelovanje i stalnim problemima kada je riječ o kadrovima i opremi, Slovenska vojska uživa visok ugled i povjerenje među slovenskim građanima, osobito u vrijeme prirodnih katastrofa, a slovenski vojnici i njihovi zapovjednici, poznati po preciznosti i pouzdanosti, cijenjeni su i u međunarodnim misijama među saveznicima.

Komentara 16

BE
belak
15:16 29.04.2020.

... sta nije prigoda da vratimo sv geru i ono oko rijeke dragonje? i jos ponesto!

NL
ne__lupetaj
22:12 29.04.2020.

A ,zato Zlovenci kupuju od Srba najnoviju Noru i Milosa.

DU
Deleted user
15:13 29.04.2020.

Pravi su specijalci za instalaciju zilet zice. Za odbranu bi trebali angazirati svoju stajersku strazu i osloboditi iz zatvora Andreja Siska. LOL.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije