Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lakše zapošljavanje

Slovenska gospodarska komora pozdravila otvaranje tržišta rada za Hrvate

Radnici na gradilištu
Foto: Reuters/ PIXSELL
01.07.2018.
u 17:06

U Sloveniji je do kraja prošle godine po podacima poslodavaca radilo 6345 hrvatskih državljana

Slovenska gospodarska komora pozdravila je odluku da se za hrvatske državljane ne produži prijelazni režim po kojemu su u Sloveniji za rad trebali radne dozvole, što znači njihovo lakše zapošljavanje na slovenskom tržištu rada.

Komora je priopćila da se slovenska ekonomija sve više susreće s manjkom domaćih kadrova i potrebom uvoza radne snage, s obzirom na ekonomski oporavak zadnjih nekoliko godina. Zbog toga će Slovenija i ubuduće biti sve ovisnija o zapošljavanju stranaca ako želi sačuvati sadašnje stope gospodarskog rasta, navode u Komori.

U Sloveniji je do kraja prošle godine po podacima poslodavaca radilo 6345 hrvatskih državljana, što je nešto više od desetine ukupno zaposlenih stranaca iz Europske unije i trećih država.

Slovenska vlada je u ožujku ove godine parlamentu predlagala dodatno dvogodišnje produženje radnih dozvola za hrvatske državljane navodeći da je u Hrvatskoj visoka stopa nezaposlenosti i da bi veći uvoz radne snage iz susjedne države, također članice Europske unije, mogao izazvati trajnije smetnje na slovenskom tržištu rada. Međutim, od toga se odustalo zbog više razloga, pa i pritiska poslodavaca, tako da parlament zakon o ograničenjima za hrvatske tražitelja posla u Sloveniji nije prihvatio.

Za mogućnost dobivanja kadra iz Hrvatske zainteresirani su u slovenskom zdravstvenom sustavu, gdje nedostaje mnogo liječnika i sestara, ali su očekivanja da će ih dobiti skromna zbog relativno male razlike u plaćama za te profesije u Hrvatskoj i Sloveniji. Slično je i s deficitom potrebnih radnika u slovenskom turizmu i ugostiteljstvu jer iste brige muče i hrvatske ugostitelje.

Komentara 5

VE
verica2
19:44 01.07.2018.

Pa kako ne bi pozdravili kad im se otvara mogućnost da dobiju liječnike, medicinske sestre, inženjere......bez da su uložili jedan euro u njihovo obrazovanje.

NO
nogogaz
18:22 01.07.2018.

Iskorištavat balkance nije europski! Zato imaju slovenci zaštitne zakone za radnike sa balkana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije