Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istražuju slučaj

Slovenci privremeno zaustavili cijepljenje s Johnsonom nakon smrti 20-godišnjakinje

A health worker prepares a Johnson & Johnson's COVID-19 vaccine at the Forem vaccination centre in Pamplona
Foto: VINCENT WEST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.09.2021.
u 12:59

Reagirajući na tragičnu smrt mlade žene nakon cijepljenja, vodeća infektologinja Bojana Beović izjavila je za medije kako smatra da bi s primjenom tog cjepiva trebalo privremeno prekinuti, ali da je to njeno osobno stajalište.

Slovenija je  u srijedu donijela odluku o privremenom obustavljanju cijepljenja protiv COVID-19 cjepivom proizvođača Johnson&Johnson sve dok se ne rasvijetle okolnosti smrti 20-godišnje žene koja je od posljedica moždane kapi umrla dva tjedna nakon cijepljenja.

"Došlo je do ozbiljnog neželjenog događaja nakon cijepljenja i slučaja koji je završio tragično. Izražavam sućut rodbini preminule", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravstva Janez Poklukar.

Dodao je da je zato vlada na prijedlog stručne skupine donijela odluku da se privremeno obustavlja cijepljenje cjepivom Johnson&Johnson. Cijepljenja tim cjepivom neće biti sve dok stručno povjerenstvo ne prouči medicinsku dokumentaciju i utvrdi je li smrt 20-godišnjakinje povezana s cijepljenjem, nakon čega će se odlučiti hoće li se ta vrsta cjepiva i dalje upotrebljavati.

Poklukar je dodao da je do današnje tragične smrti u Sloveniji bio zabilježen samo još jedan slučaj smrti, također kod mlađe žene koja je najprije dobila trombozu, a umrla u bolnici kasnije nakon moždanog udara i da je u tom slučaju bila potvrđena veza između cijepljenja i smrti.

"No, moram naglasiti da smo u Sloveniji do sada tim cjepivom vakcinirali 120.000 ljudi i da su prednosti cijepljenja daleko ispred mogućih rizika", kazao je slovenski ministar zdravstva, dodavši kako se nada da tragični slučaj neće dovesti do pada interesa za cijepljenje, iako takva bojazan postoji.

Komentara 66

DM
drazen.muhvic
13:54 29.09.2021.

U svibnju ove godine sam se cijepio tim cjepivom. Trnu mi ruke kao i od prije 5 godina. Imam visoki tlak kao i od prije 30 godina. Jedino je dobro što sam prije 6 godina razbio bubrežne kamence, a prije 3 godine izvadio žučnu kesicu, jer da to nisam odradio sada bi od tog cjepiva ziher dobio kamenje i u bubrezima i u žučnom mjehuru...

LI
Lisac
13:26 29.09.2021.

Ma gluposti, ili antibebi ili aplikacija bez aspiracije. Ili bi dobila mozdani tak i tak. Ma kako vi antivaxeri sve znate .. cudo

NB
niko bitan
14:09 29.09.2021.

"U kojoj se dobi javljaju alergijske reakcije na hranu? Te se reakcije mogu javiti u svakoj životnoj dobi. Najčešće su u prvim godinama života. U razvijenim zemljama Zapada navodi se učestalost tih reakcija u djece od 8-28%. U odraslih su znatno rjeđe: 1,4-1,8%. Alergijske reakcije na hranu češće su u djece koja imaju neku drugu alergijsku bolest (atopijski dermatitis) ili su te bolesti prisutne u obitelji. Koja hrana najčešće uzrokuje alergijske reakcije? Hrana je sastavljena od bjelančevina, šećera i masti. Najčešći alergeni u hrani su spojevi koji sadrže šećere i masnoće (glikoproteini). Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su kravlje mlijeko, jaja, ribe, rakovi i školjke, žitarice, soja, kikiriki, orasi, bademi, lješnjaci i jagode. U odraslih je oko 90% alergijskih reakcija na hranu uzrokovano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama, a u djece jajima, mlijekom, sojom i brašnom. Poznato je da se radi unakrsne reaktivnosti u bolesnika koji su alergični na pelud mogu javiti alergijske reakcije na hranu, i obrnuto. U bolesnika alergičnih na pelud breze česta je alergija na jabuku, sirovi krumpir, mrkvu, celer, grašak, kivi i sl." I sad, hoćemo se mi zdravi prestati hraniti time?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije