Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Skinuta četiri S s križa vukovarske crkve

03.05.2009.
u 15:00

Proteklog vikenda, upravo u vrijeme kada se održavala svečana sjednica povodom obilježavanja Dana grada Vukovara s križa pravoslavne crkve svetoga Nikolaja u središtu Vukovara uklonjena su četiri ćirilična slova S. Uklanjanje četiri S s križa bio je jedan od osnovnih preduvjeta početka obnova crkve, koja je tijekom Domovinskoga rata oštećena i u koju će Ministarstvo regionalnog razvoja uložiti oko sedam milijuna kuna.

- Ne želim govoriti o skidanju četiri S s križa na crkvi kao ni o obnovi crkve koja započinje. O svemu ću govoriti nakon završetka obnove - rekao je kratko novinarima protojerej stavrofor Dušan Marković koji je došao na svečanu sjednicu.

Četiri ćirilična S na križu crkve svetoga Nikolaja, koja je izgrađena 1737. godine, postavljena su 1996. godine povodom obilježavanja obnove vanjskoga dijela crkve. Njihovom postavljanju, u vrijeme dok u Vukovaru još uvijek nije započeo povratak, prisustvovalo je kompletno čelništvo tadašnje vukovarske paravlasti.

Četiri S na križu od tada su čest predmet zahtjeva građana, branitelja, udruga i političkih stranaka koji su tražili njihovo uklanjanje i vraćanje u prvobitno stanje. Obnova crkve svetoga Nikolaja bila je i dio sporazuma HDZ-a i SDSS-a u Vukovaru a o ovome pitanju su sa episkopom Lukijanom razgovarali i predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović i ministar Petar Čobanković.

Da se nešto po tom pitanju dešava krajem prošle godine najavila je i gradonačelnica Vukovara Zdenka Buljan koja je tada najavila skori početak radova na obnovi crkve. - Crkva svetoga Nikolaja obnoviti će se po uputama i zahtjevima konzervatora i vratiti u prvobitno stanje. Samim tim to znači i uklanjanje simbola s križa na vrhu tornja, rekla je tada Buljan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije