Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOŽDA IPAK DOBIJU POVIŠICU?

Sindikati medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja u zdravstvu: Na korak smo do dogovora

Zagreb: Prosvjed medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja na Zrinjevcu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
22.05.2023.
u 18:54

Sindikati su iznijeli zahtjeve za povećanjima koji bi kroz kolektivni ugovor išli na osnovnu plaću.

Možda ipak medicinske sestre i tehničari te nemedicinsko osoblje u zdravstvenom sustavu uspiju izboriti veće plaće i prije Zakona o plaćama i pratećih uredbi. Ministar Vili Beroš sindikalnim je čelnicima na sastanku u ponedjeljak rekao da će se u Vladi prvo izračunati koliko bi ti njihovi zahtjevi koštali, a onda će se u sljedeću srijedu ponovno razgovarati. Sindikati su tražili najmanje deset posto povećanje koeficijenata za plaću, no prošli tjedan se na razgovoru sindikalaca i grupe ministara otvorila mogućnost da se primanja povećaju kroz granski kolektivni ugovor.

Danas je tim smjerom nastavljeno pa su sindikati iznijeli zahtjeve za povećanjima koji bi kroz kolektivni ugovor išli na osnovnu plaću. -  Na korak smo do dogovora, ali vidjet ćemo. Dok u Vladi prave izračune koliko bi naši zahtjevi iznosili, naši su instrumenti za pokretanje štrajka i dalje u pripravnosti - rekla je Anica Prašnjak, čelnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara.  Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi napominje ako sindikati očekuju da se njihovi zahtjevi prihvate. 

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 1

Avatar anlaser
anlaser
19:15 22.05.2023.

Ovo sa sindikatima i kolektivnim ugovorima je čista ludost ! Zašto se Zakon o radu ne promijeni recimo po uzoru na kolektivne ugovore u zdravstvu koji sve više podsjećaju na one iz HACa . I tako dok jedni ucjenama i pritiskom izbore većinu zahtjeva iznad normi Zakona o radu , drugi dobiju minimum po tom istom zakonu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije