Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆANJE PLAĆA

Novi sastanak medicinskih sestara s ministrima u ponedjeljak: 'Nećemo čekati novi zakon'

Zagreb: Prosvjed medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja na Zrinjevcu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
18.05.2023.
u 08:15

Borba za bolja primanja: 10% veće koeficijente traže sestre, tehničari i nemedicinsko osoblje; 4000 medicinskih sestara nedostaje u sustavu. 4000-5000 kuna plaća je sestara u obiteljskoj medicini, najviše 6000 s dežurstvima, a 6000-8000 kuna zarađuju bolničke medicinske sestre

Razgovor o povećanju plaća medicinskim sestrama i nezdravstvenom osoblju nastavlja se u ponedjeljak u Ministarstvu zdravstva. Sindikati su čvrstog stava da neće čekati Zakon o plaćama u javnim i državnim službama pa se tijekom sastanka javila mogućnost da do nekog povećanja dođe u granskim kolektivnim pregovorima, koji su u tijeku.

- Nećemo čekati uredbu koja će stupiti na snagu tek dogodine. Ako nam to ne žele riješiti drukčije, tražimo da se to riješi kroz granski kolektivni ugovor - kazala nam je Anica Prašnjak, čelnica sestrinskog sindikata. Taj prijedlog nije apriori odbijen, ali vidjet će se u ponedjeljak što i kako tko misli. - Vjerujem da drugoj strani to rješenje nije neprihvatljivo - kaže Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

 

VEZANI ČLANCI: 

Čelnike Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, koji zajedno okupljaju više od 20 tisuća zaposlenih u zdravstvenom sustavu, primile su združene ministarske snage. U Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike s njima je razgovarao ministar Marin Piletić, resorni Vili Beroš, i ministar financija Marko Primorac. Uvjeravali su sindikalce kako će sljedeće godine biti donesen Zakon o plaćama u javnim i državnim službama koji će donijeti nove kriterije odnosno platne razrede za sva radna mjesta. Iako sindikalci nisu vidjeli prijedlog tog Zakona, navodno on predviđa koeficijente u rasponu od 0,90 do 8, dok je današnji najniži koeficijent 0,6.

- To jest povećanje, ali mi ne želimo toliko čekati. Ljudi ne mogu izdržati s mizernim plaćama kakve imaju - kaže Stjepan Topolnjak. Sindikatima je krajnje neprihvatljiva i namjera zakonodavca da Zakonom o plaćama propišu neka materijalna prava, koja su sada predmet sindikalnih pregovora. Bude li tako, sindikati ne bi više mogli utjecati na ta materijalna prava i izgubila bi se njihova ključna uloga, a Vlada bi ih u svakom trenutku mogla samostalno i smanjivati, bez pregovora.

>> VIDEO I mi smo zdravstvo': Stotine medicinskih sestara prosvjeduje na Zrinjevcu, Beroš ih neće primiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije