Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u BiH

Šešelj organizirao dolazak stranih plaćenika u rat u BiH

Seselj
ICTY
06.11.2011.
u 13:58

U sastavu srpskih postrojbi bili uglavnom Ukrajinci, Rusi i Rumunji, a njihov je dolazak u BiH organizirala specijalizirana agencija u Beogradu koju je vodio Vojislav Šešelj

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i Udruženje srpsko-ruske zajednice "Zavjet" iz Bijeljine inicirali su u Višegradu podizanje spomenika Rusima koji su poginuli kao vojnici Vojske Republike Srpske tijekom rata u BiH i na spomniku koji je otkriven ovih dana, uklesana su imena 37 ruskih dragovoljaca, piše beogradski B92.
No, prema pisanju sarajevskog Dnevnog Avaza, spomenik nije naišao na odobravanje u BiH. Dr Fikret Bečirović, znanstveni suradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, kaže kako su u sastavu srpskih postrojbi bili uglavnom Ukrajinci, Rusi i Rumunji, a njihov je dolazak u BiH organizirala specijalizirana agencija u Beogradu koju je vodio Vojislav Šešelj kojemu se već nekoliko godina sudi u Haagu za zločine u Vojvodini, Hrvatskoj i BiH.

- Taj organ je imao ključnu ulogu, jer je bio glavna veza s planerima, nalogodavcima i logističarima agresorskog rata u BiH. Za rješavanje svih vojnih pitanja za potrebe RS u Beogradu bio je zadužen major Jovan Đogo. Preko te agencije iz tadašnje Jugoslavije prisilno je mobilizirano i prebačeno u bijeljinsku vojarnu 4 500 osoba u Republiku srpsku Krajinu i 1 500 u RS - tvrdi Bečirović za Dnevni Avaz. Bečirović dodaje kako su strani plaćenici i prisilno mobilizirani iz Srbije upućivani u Glavni štab VRS, ali i direktno u postrojbe poput Belih orlova, Diverzantskog odreda Sarajevsko-romanijskog korpusa, Prve sarajevske brigade.
U udrugama žrtava rata kažu da su šokirani što brojna stratišta žrtava nisu obilježena, dok se "agresorskim vojnicima" grade spomenici, piše Dnevni Avaz

Komentara 17

OB
-obrisani-
18:04 11.11.2011.

Sto hrvati kupuju karticom??? Pa nestalo im Gotovine... (bar do 2035) hahahahhahahahhahahaha

RE
@rea
15:52 06.11.2011.

Rugala se sova sjenici. Jedni doveli Ruse i Ukrajince, drugi doveli mujahedine.

Avatar Nikad robom
Nikad robom
23:34 07.11.2011.

a nisu li slični strani plaćenici dolazili i kod nas u hrvatsku - gotovine i slični???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije