Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVO

"Seljačka buna" duhancima srušila državne poticaje

duhan
Dragutin Šantoši
01.04.2010.
u 18:02

Ove godine "Hrvatski duhani" proizvodnju su ugovorili s 1031 seljačkim poljoprivrednikom na površini od 4212 hektara s kojih se očekuje prinos oko 10.500 tona duhanskog lista.

VIROVITICA – U "Hrvatskim duhanima" Virovitica i tvrtki "Agroduhan" Slatina, koji proizvode više od 80 posto hrvatskog duhana, krajem ožujka završeno je ugovaranje ovogodišnje proizvodnje duhanskog lista. Recesija je pogodila i seljačke duhanske poljoprivrednike i njihove ugovarače koji, unatoč teškoćama, pronalaze rješenja kako bi održali proizvodnju duhana od koje u Podravini i Slavoniji živi više od 1300 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Ove godine "Hrvatski duhani" proizvodnju su ugovorili s 1031 poljoprivrednikom na površini od 4212 hektara s kojih se očekuje prinos oko 10.500 tona duhanskog lista. Slatinska tvrtka "Agroduhan" ugovorila je proizvodnju na 1300 hektara sa 250 seljačkih poljoprivrednika uz očekivan prinos od oko 2800 tona.
     
Postojeće državne poticajne mjere prema proizvođačima duhana ne bi se trebale značajnije mijenjati sve do 2014. godine, ali duhanci priznaju da im je "seljačka buna" ipak narušila dobre pregovaračke pozicije i umanjila očekivane poticaje.

Slijedom zakonskih propisa lani su duhanci dobivali po 7,5 kuna poticaja po kilogramu, a u ovogodišnjim pregovorima s ministarstvom došli su do poticaja od 5,4 kuna za kilogram (u novcu). Tjedan dana poslije dogodili su se seljački prosvjedi. U Udruzi hrvatskih proizvođača "Krupan list" u Virovitici tvrde da im sadašnje državne mjere ne odgovaraju.
     
- Sada svi poljoprivrednici, ratari, duhanci i ostali 60 posto poticaja dobivaju u novcu, a 26,6 posto u vaučerima. Za nas to nije dobro jer se vaučeri mogu koristiti za gnojivo, sjeme, zaštitna sredstva, a što je svega pet posto od naših troškova. Najveći troškovi u duhanskoj proizvodnji su rad i energija, pa nam treba novac da to možemo platiti. Od 6,4 kuna po kilogramu poticaja dobit ćemo tri kune po kilogramu u vaučerima ili oko 26 milijuna kuna. Taj gubitak novca nekako ćemo morati naplatiti, jer bez novca ne možemo platiti ni obveze državi ni druge troškove koji se moraju platiti - kaže Željko Aragović, predsjednik "Krupnog lista".

U "Hrvatskih duhanima" i "Agroduhanu" osigurali su uvozno umjetno gnojivo 30 posto jeftinije nego lani. Jeftinija će biti i zaštitna sredstva, ali duhance plaši porast cijena energije: struje i plina. Stoga će troškovi proizvodnje zasigurno porasti najmanje desetak posto. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije