Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Otac dvogodišnjakinje Danke dao prvu izjavu od nestanka, posebno se osvrnuo na policiju

Danka
Foto: MUP Srbije
1/13
Autori: Hina, Večernji.hr
01.04.2024.
u 19:50

Djevojčica Danka Ilić (2) nestala je u utorak popodne u Banjskom Polju kod Bora.

Sedmi je dan kako se traga za 2-godišnjom Dankom Ilić, koja je prošlog utorka nestala u Banjskom Polju kod Bora u Srbiji. U istragu se uključila i bečka policija, nakon što se pojavila snimka iz Beča na kojem su dvije Rumunjke s djevojčicom koja navodno podsjeća na Danku. U međuvremenu, Interpol je objavio međunarodnu potragu.

Pojavila se snimka djevojčice u Beču koja podsjeća na Danku (2)

Bečka policija se uključila u istragu

Interpol se uključio u potragu za Dankom

Tijek događaja:

22:39 -  Miloš Ilić, otac nestale dvogodišnje djevojčice Danke Ilić iz Bora, dao je večeras prvu izjavu nakon što je nestala njegova kćer te je pokrenuta međunarodna potraga.

- Samo želim da se moja Danka vrati kući živa i zdrava! Policija radi svoj posao i ja njima vjerujem. Mi kao obitelj ćemo se oglasiti kada sve ovo završi - rekao je Dankin otac za “Blic”.


19:44 - Igor Jurić iz beogradskog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu komentirao je najnovije informacije o slučaju nestale djevojčice, piše Blic.

"Sigurno je to da se Danka ne nalazi na terenu koji je pretražen. Mnogo je toga nejasno, kako se dijete tu našlo, kako se izgubilo, kako je moguće da nije bilo auta i slično. To su pitanja na koja nemam odgovor. Teren je detaljno pretražen, netko nešto mora znati. Ovo je unaprijed planirano, unaprijed smišljeno. Taj uzrast od dvije godine je ključan, mjesto nestanka je čudno, sve pokazuje da je morao postojati plan da se ovako nešto dogodi", kazao je i dodao da je ključ rješenja upravo u Srbiji.


16:30 -  Načelnica srpske policije Bojana Otović Pjanović ogalsila se za sprske medije te je tom prilikom otkrila kako traje potraga za djevojčicom. Osvrnula se na aplikaciju Pronađi me koja je korištena netom nakon nestanka te je li se Danka nalazila na mjestu koje je majka navela . 

"Procedura utvrđivanja je li prijavljeno mjesto nestanka zaista i pravo mjesto je višestruka. U konkretnom slučaju, preuzimanjem operativno taktičkih i tehničkih mjera potvrđeno je da se dijete u trenutku nestanka nalazilo na mjestu koje je majka navela u prijavi."

Načelnica je podijelila postoji li sumnja da je Dank nelegalno prebačeno preko granice. 

- Kada su u pitanju nestanci djece i kada se sumnja na kazneno djelo, uvijek polazimo od pretpostavke da je prelazak granice unaprijed pripremljen i da je veća vjerojatnost da se za prelazak koriste alternativni pravci kako bi se izbjegla granična kontrola, zaključila je, piše Kurir


14:20 Ujak Danke Ilić došao je danas oko 11 sati u policijsku postaju u Boru, gdje je dao izjavu povodom nestanka djevojčice. Također, srpski mediji javljaju da je nešto prije 12 sati završen pregled deponija za danas. Odlagalište smeća nalazi se samo 3,5 kilometara od mjesta gdje je nestala djevojčica, piše Republika.rs.


14:00 Glasnogovornik bečke policije je o snimci na kojoj se možda nalazi nestala Danka Ilić rekao kako je "istraga u tijeku", dodavši da ne može davati dodatne detalje, ali i da ih nema previše.

"Glavni problem je što je prošlo previše vremena od nastanka snimke do obavještavanja austrijske policije", rekao je, dodajući da se radi o oko 10 sati od nastanka snimke do obavijesti austrijskoj policiji. "Bečka policija pokušava naći dvije žene koje se nalaze na snimci", rekao je o slučaju nestale Danke Ilić.


11:00 Pripadnici MUP Srbije danas su na novoj lokaciji koja treba biti pomno pretražena u sklopu istrage i potrage za nestalom dvogodišnjom Dankom iz Bora. Riječ je o odlagalištu otpada na Starom banjskom putu, u blizini borskog naselja odakle je malena Danka nestala prošlog utorka, piše Kurir.

Na terenu se, uz pratnju policije, nalazi i bager. "Policijska istraga ide u dva smjera, osim što se radi na provjeravanju videa koji je nastao u Beču, a gdje se nalazi djevojčica koja likom podsjeća na Danku, radi se neumorno i na terenu, a sada je potraga usmjerena u ovom smjeru - kaže izvor za Kurir.


10:30 Privatni detektiv Braca Zdravković za srpske je medije komentirao snimku iz Beča na kojoj se nalazi djevojčica koja nalikuje na Danku. Najprije se dotaknuo Interpola i njihove potjernice. - Crvena potjernica je na snazi kada je nešto sto posto sigurno i kada nekoga treba privesti. Kada je žuta potjernica (op.a. kakav je slučaj s Dankom), onda situacija nije sto posto sigurna. Ovo su samo pretpostavke da je djevojčica viđena u Beču. Ja bih volio da je ona stvarno tamo snimljena. Međutim, ono što me brine u cijeloj ovoj priči je da su još prije tjedan dana počele kružiti snimke o Rumunjkama koje kupuju dijete. Meni ovo dijete sliči na to dijete koje je kružilo internetom tada - rekao je Zdravković.

Zdravković se pita kako su tako brzo uspjeli prijeći granicu ako je mala Danka stvarno na snimci. - Ako je to točno, da je ta djevojčica Danka, roditelji su u velikom problemu. Poslije samog nestanka djeteta, nakon 20 minuta, policija iz Bora je bila na mjestu događaja. To je ipak premalo razdoblje da se prijeđe granica. To ukazuje da je dijete dan prije toga već prešlo u Rumunjsku, iz Rumunjske za Beč. Mada, meni ovo ne sliči na tu priču, jer mi se ovo dijete na snimci normalno ponaša, kao i te žene. Također, da je otmica u pitanju zbog nekog novca ili trgovine organima, dijete ne bi bilo ovako izvedeno na javno mjesto - zaključio je Zdravković.


10:00 Srpski medij Blic napravio je analizu podudarnosti fotografija djevojčice sa snimke s fotografijama djevojčice Danke koje je objavljivala njezina majka na društvenim mrežama, a sličnost je velika. Djevojčica sa snimke Dankinog je uzrasta i kosica joj je iste duljine kao Dankina. Na fotografijama koje su dostupne javnosti, može se vidjeti da i ta djevojčica, baš kao i Danka, još uvijek koristi dudu.

Obitelj nestale Danke vidjela je snimku, a kako su ispričali za Blic, iako vide sličnosti između njih dvije, ne mogu ništa reći sa sigurnošću. "Snimka je jako mutna, pa ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je to Danka. Čekamo neku službenu potvrdu. Po hodu i kosi djevojčice, djeluje mi kao da bi mogla biti ona, ali to ništa nije sigurno. Odakle oni znaju da su te žene iz Rumunjske, tko je snimio tu snimku? Dosta stvari se tu ne poklapa. Ali mi bismo najviše na svijetu voljeli da ona dođe kući", rekao je za Blic Stefan Dragomirović, ujak Danke Ilić (2).


9:00 Podsjetimo, Interpol je u nedjelju objavio međunarodnu potragu za dvogodišnjom djevojčicom Dankom Ilić iz okolice Bora na jugoistoku Srbije koja je nestala 26. ožujka, nakon što se pojavila sumnja da je djevojčica sličnog opisa viđena u Beču, a u potragu se uključila i bečka policija. Na snazi je žuta objava Interpola koja predstavlja međunarodni poziv za za pronalaženje nestalih.

Srbijanska policija nastavila je u nedjelju pretragu terena i razgovore sa svim osobama koje bi mogle pružiti korisne informacije da se se rasvijetli njezin nestanak. Policija je također pretraživala i dio Brestovačke rijeke u okolici naselja u kojem je nestala djevojčica.

U istragu se od subote navečer uključila i bečka policija, nakon što se pojavila videosnimka iz glavnog austrijskog grada na kojoj su dvije žene, navodno Rumunjke, na tramvajskoj stanici s djevojčicom koja podsjeća na Danku. Policija intenzivno pokušava identificirati djevojčicu nakon što se u subotu navečer pojavila videosnimka, nastala oko 20 sati, potvrđeno je RTS-u.

Veleposlanstvo Srbije u Beču pozvalo je u nedjelju sve koji u Austriji prepoznaju nestalu djevojčicu da to prijave policiji, javila je Radio-televizija Srbije (RTS). Kriminalistička služba pokrajine Beč pokrenula je istragu na zamolbu srbijanskih vlasti. U objavi Interpola navodi se da je djevojčica visoka oko 85 centimetara, ima bradavicu na resici lijevog uha te madež nepravilnog oblika blago tamne boje na lijevoj nadlaktici. Zbog nestanka Danke Ilić prvi puta je u Srbiji aktiviran međunarodni alarm "Amber Alert".


7:00 Stefan Dragomirović, brat Ivane Ilić, majke nestale Danke Ilić, u ponedjeljak, 1. travnja, je za Blic progovorio o nestaloj djevojčici. Ujak je srpskom mediju na uvid dao posljednju fotografiju malene Danke, snimljenu kobnog dana, na kojoj se vidi djevojčica zajedno sa starijim bratom. Na slici je Danka udaljena otprilike 30 metara od brata i gotovo izlazi iz vidokruga majke koja je napravila tu sliku. - Danka se na toj fotografiji nalazi 30 metara dalje od brata i majke, blizu sijena dvorištu kuće. Možda se neko sakrio iza i pričekao pravi trenutak. To je posljednja fotografija koja se nalazi u mobitelu moje sestre i slikana je u 13:20 - kaže Dankin ujak.

Dankin ujak tvrdi da je djevojčica tog dana i ranije jednom pokušala otići iz vidokruga majke, ali je majka uspjela pozvati je i vratiti blizu sebe. - Moja sestra Ivana je otišla do automobila da starijem sinu donese vodu koja je bila na mjestu suvozača. Djevojčica je ostala u dvorištu, to je bio trenutak od samo nekoliko sekundi. Kada se vratila, Danke nije bilo - tvrdi ujak Stefan Dragomirović, opisujući trenutak nestanka djevojčice.

VEZANI ČLANCI:

Dragomirović tvrdi i da nije točno da je u tom trenutku, kada je njegova sestra povela djecu u šetnju, padala obilna kiša u Banjskom Polju. - Kao što možete i da vidite po ovim slikama, vani je bilo sunčano, tek poslije je pala kiša, tako da ne znam zašto optužuju moju sestru da je vodila djecu po kiši van i da im je to sumnjivo - kaže ujak Danke Ilić.

Stefan Dragomirović dodaje da Dankina majka, nakon što joj je kći nestala, nije odmah digla opću uzbunu jer je vjerovala da je Danka negdje u blizini i da će je sama pronaći. - Ona je dozivala, tražila, gledala svuda, ali Danke nigdje nije bilo... Uplašila se i pozvala muža Miloša, obavijestila ga da ne može pronaći kćer. Ne znam točno koje vrijeme je bilo, ali ubrzo nakon toga su pozvali i policiju - kaže Dankin ujak.

Dragomirović je komentirao i navode koji sugeriraju da je sumnjivo što je majka baš tog dana slikala Danku u stvarima u kojima je nestala. - Moja sestra voli svoju djecu, njena galerija je puna slika njene djece. Ne vidim da je bilo što tu čudno - kaže Stefan Dragomirović.

Danka
1/18

Komentara 3

V0
Vlaskoulicanec4.0
10:27 01.04.2024.

Dokle više? Koga normalnoga to u Hrvatskoj zanima?

IS
isuskris3
20:58 01.04.2024.

bmk

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije