Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ograničavanje slobode

Smeta li mirni prosvjed spokoju susjeda - neće ga ni biti

prosvjed
Foto: Pixsell
15.11.2013.
u 15:03

U Velikoj Britaniji traje rasprava oko novih pravila zaštite javnih prostora, koja lokalnim vlastima daju ovlasti da sprečavaju i zabranjuju javna okupljanja za koja ocijene da su štetna za javni red i mir. Od toga strahuju razni aktivisti, od sindikata do mirovnjaka

Mirni prosvjedi na otvorenom mogli bi biti proglašeni protuzakonitima, jer uznemiravaju susjede, iz parkova će biti udaljeni mladi skejtborderi, a prosvjednici neće moći vikati izvan zidova vijećnica.

To je izgledan razvoj situacije, ako u Britaniji stupe na snagu odredbe koje lokalnim vlastima, pojednostavljeno, daju za pravo uskraćivati drugima demokratsko izražavanje njihovih prava, upozoravaju društveni aktivisti, a prenosi Independent. Radi se o odredbama iz Vladinog Akta o antisocijalnom ponašanju, kriminalu i policiji, na raspravi u britanskom parlamentu, a na osnovu kojega bi se donijela pravila o zaštiti javnoga prostora, koja bi gradskim vlastima (pa i onima u općinama) dopustila da brane pijenje na javnom mjestu, prosjačenje i pseću nuždu na određenim područjima.

No, protivnici tih novosti upozoravaju da su odredbe tako općenite da bi se moglo dogoditi da gradonačelnici uguše svaki znak prosvjeda, te prozivaju kako su pravila neliberalna i mogla bi postati oruđe samovolje.

- Doći će do toga da će vlasti, u dosluhu s policijom, ograničiti bilo kakve aktivnosti koje bi po njihovome imale štetan učinak na kvalitetu života stanara. Makar to značilo i malo buke i galame pod prozorom. Nejasna su i područja pod takvim "zabranama", pa je opravdan strah građana da neće nigdje moći dići svoj glas, pa ni na trgovima.

Oni koji prekrše neka od pravila o zaštiti javnog prostora bili bi novčano kažnjeni na licu mjesta, što bi naplaćivali zaštitari, dakako, uzimajući od toga proviziju.
Pravila bi trajala tri godine i bila bi usmjerena na "osobe određenih kategorija", što, sumnja se, točno znači "protiv sindikata ili beskućnika".

Pobornici novih pravila poručuju, pak, da će se njima lakše zaustaviti loša i štetna društvena ponašanja, te da nisu restriktivna za one koji poštuju javni red i mir.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar DonLon
DonLon
18:28 15.11.2013.

Cameron i njegovi konzervativci zele uskratiti vecinu prava onima koji za njih nisu interesantni kako bi se sto vise moci koncentriralo u privatnim rukama onih koji jesu interesantni.

NE
neboiznadzagreba
17:03 15.11.2013.

Prijedlog za naziv zakona : oslobodimo od slobode

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije