Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALARMANTNO STANJE

SDP: I Sisačko-moslavačka županija je pred bankrotom!

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
03.02.2020.
u 13:53

Državna je revizija našla mnoge nepravilnosti u poslovanju od toga da u bilancu nije unesen dodatni gubitak od 16 milijuna kuna, preko nenamjenskog trošenja određenih sredstava, kršenja propisa o javnoj nabavi vrijedne više od milijuna kuna, itd.

Sisačko-moslavački SDP pozvao je aktualnu županijsku HDZ-ovu vlast i župana Ivu Žinića na brzu akciju kako bi se izbjegao bankrot županije, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su SDP-ovci govorili o nalazima revizije o poslovanju Sisačko-moslavačke županije u 2018. godini. 

Državna je revizija našla mnoge nepravilnosti u poslovanju od toga da u bilancu nije unesen dodatni gubitak od 16 milijuna kuna, preko nenamjenskog trošenja određenih sredstava, kršenja propisa o javnoj nabavi vrijedne više od milijuna kuna, itd. 

„Stanje u poslovanju županije je alarmantno i slobodno se, sukladno nalazima revizije i iznosa koji se navode, može reći da je županija pred bankrotom. „ – rekao je Nikola Domitrović, predsjednik županijskog SDP-a koji je podsjetio kako su na probleme u poslovanju i vođenju županije upozoravali i ranije, no da je to župan demantirao. 

„Nažalost po županiju i građane, nalaz državne revizije potvrdio je navode i upozorenja koje je davao SDP što se vidi po tome da je velik problem zaduženosti, da je namjerno krivo prikazan manji gubitak poslovne godine, da su se poslovi davali mimo propisa i zakonskih smjernica za javnu nabavu te da službene automobile u županiji vozi kako tko želi, bez opravdanja o tome tko ih i zašto koristi“ – dodao je Domitrović.

Kako je rečeno, Revizija je utvrdila da je manjak proračuna, sa zadnjim danom 2018., uključujući preneseni manjak, veći od 43,6 milijuna kuna što je 22,3 posto izvornog prihoda Sisačko-moslavačke županije te se u nalazu navodi kako „u idućim proračunskim razdobljima, Županija treba voditi brigu o već preuzetim i mogućim obvezama kako ne bi bilo dovedeno u pitanje obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Županije.“

„Nažalost, župan je nonšalantno shvatio ovaj nalaz revizije. Rekao je da su ga primili na znanje i da će ispraviti nedostatke, no konkretnih poteza ka smanjenju zaduženosti još nema. Baš suprotno, krajem prošle godine odlučili su se zadužiti za još 25 milijuna kuna“ – rekao je Domitrović.

SDP je stoga odlučio predložiti i konkretne mjere za sprječavanje „bankrota županije“.

„Potrebno napraviti stečajni plan županije, na što  upućuje i sama revizija. Uz to treba napraviti reviziju radnih mjesta u županijskom sustavu, ukinuti  24-satno korištenje službenih automobila, ukinuti i reprezentaciju i slične izdatke, uvesti transparentni proračun te zabraniti daljnje kredite. Ako to župan i njegovi zamjenici ne žele ili ne znaju provesti, neka daju ostavke prije propasti Županije“ – dodao je Sulejman Mrkić, potpredsjednik SDP SMŽ. 

Komentara 1

Avatar dr._Vrapčello
dr._Vrapčello
14:07 03.02.2020.

Održite nekoliko partijskih sletova i bit će vam bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije