Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svađa među partnerima

SDP će inzistirati na dva potpredsjednika Sabora, HNS protiv

Vrdoljak
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/4
12.10.2016.
u 14:00

Zanima me kako će objasniti da sada kada imaju manje zastupnika dobiju jednog potpredsjednika Sabora više, komentira izvor iz HNS-a

Podjela mjesta u saborskim odborima te Predsjedništvu Sabora mogla bi dovesti do novog neslaganja na relaciji SDP – HNS. Kako neslužbeno doznajemo, u SDP-u ozbiljno razmišljaju da ovog puta inzistiraju da dobiju dva mjesta potpredsjednika Sabora.

Razgovori tek predstoje

– Nakon prošlih izbora HNS je dobio jedno mjesto za Vesnu Pusić. Sada su i druga vremena i drugi izbori i druga priča. Imamo četiri puta više zastupnika od HNS-a u Saboru i ne vidim razloga zbog čega bi oni ponovno dobili tu funkciju. Ali pregovarat će se pa ćemo vidjeti – kaže naš izvor iz vrha SDP-a u kojem se nadaju da će im, osim dva mjesta u Predsjedništvu Sabora, pripasti i barem osam predsjedničkih mjesta u saborskim odborima. 


U SDP-u se nadaju da će podjela saborskih odbora između vladajućih i oporbe biti slična kao i nakon prošlih izbora kada je SDP dobio vođenje odbora za unutarnju politiku, obranu, turizam, pravosuđe, rad i mirovinski sustav, zaštitu okoliša, predstavke i pritužbe, međuparlamentarnu suradnju i ravnopravnost spolova, a HNS vođenje odbora za obitelj, mlade i sport te prostorno uređenje. U četvrtak će i SDP i HNS održati sjednice Klubova zastupnika i Predsjedništva, a nakon toga će sjesti i među sobom dogovoriti detalje. Ideja SDP-a da traži za sebe dva mjesta potpredsjednika Sabora u HNS-u je, očekivano, naišla na žestoku kritiku. 


– Baš me zanima kako će objasniti da sada kada imaju manje zastupnika dobiju jednog potpredsjednika Sabora više, a mi u HNS-u koji imamo isti broj zastupnika kao i nakon prošlih izbora da ne dobijemo nijednog – kaže naš izvor iz vrha HNS-a.

Dodaje i da im takav prijedlog nitko nije do sada izložio, ali da će razgovarati ako do toga dođe. 
U HNS-u dodaju i da oni na te pregovore planiraju ići pojačani IDS-om, s kojim su i dio grupacije ALDE u Europskom parlamentu, ali i predsjednikom HSU-a Silvanom Hreljom te zastupnikom manjina Veljkom Kajtazijem koji bi, obojica, doznajemo, trebali biti dio Kluba HNS-a.

Dragovan pregovarač

Naši izvori iz SDP-a tvrde da će pregovore u ime SDP-a voditi Igor Dragovan, glavni tajnik stranke što je i ranije radio. Iako je točna informacija da traži novi posao, činjenica je da će do izbora novog predsjednika SDP-a upravo Zoran Milanović voditi Klub zastupnika SDP-a u parlamentu.

Sve su glasnija i nagađanja da bi Zoran Milanović mogao postati konzultant državama iz ovog dijela Europe koje su u različitim fazama pristupanja EU. A dodatno su “podgrijane” nakon što je i sam Milanović prije neki dan boravio u Tirani. 
Njegovi bliski suradnici iz stranke naglašavaju da Milanović ima odlične kontakte u Albaniji, ali i na Kosovu, u Crnoj Gori i Makedoniji te da je to svakako posao koji bi radio odlično.      

>> SDP: Kazna od 500 kuna neće nas spriječiti da rušimo kvorum  

>> SDP će u petak izvesti filibustering? Grbin: Donošenje zakona bez rasprave nije u skladu s demokracijom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije