Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Velika projektna koalicija”

Schulzov uvjet A. Merkel: SPD bi podržao samo ključne projekte, dok bi ostali išli u Bundestag

Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.12.2017.
u 08:20

Čelnik socijaldemokrata Martin Schulz nudi dosad neviđenu formu koalicijske vladavine u njemačkom političkom prostoru

Nakon što su sve zainteresirane strane – CDU, CSU i SPD, dale zeleno svjetlo za pregovore o novoj njemačkoj vladajućoj koaliciji (GroKo), izgleda kako ona ipak neće biti u dosadašnjoj formi kada je riječ o donošenju odluka u pitanju.


 

Njemački Spiegel, naime, piše kako u SPD-u imaju dosad u njemačkoj politici nepoznat model takozvane “projektne koalicije”. Prema tom bi prijedlogu SPD kao koalicijski partner u Bundestagu podržao na vladi točno dogovorene konkretne projekte, dok bi se o drugim zakonskim prijedlozima slobodno glasovalo u njemačkom parlamentu.

– Smatram da bi takav model koalicijskog partnerstva bio prihvatljiv većini građana i članova koji podržavaju SPD, te kako bi se onim pitanjima koja se ne podrže u obliku koalicijskog prijedloga moglo kvalitetno raspravljati u parlamentu i dati im dodatnu vrijednost kroz prijedloge zastupnika Bundestaga – kazao je čelnik SPD-a Martin Schulz.

Njegova kolegica, šefica parlamentarnih zastupnika SPD-a Andrea Nahles kazala je kako današnji razgovori s demokršćanskim strankama zasigurno neće dati odgovor u kakav će se koalicijski aranžman ići, te kako pregovori neće biti brzi i jednostavni. Iz nekih izvora moglo se čuti kako bi se koalicija mogla formirati tek oko svibnja.

S druge pak strane kancelarki Angeli Merkel u interesu je da pregovori započnu što je prije moguće te da se koalicijski format postavi već do kraja ove godine. Iz CDU/CSU-a dolazile su najave kako bi prvi krug pregovora mogao biti završen do Božića.
– Sporazum o novoj GroKo s nestrpljenjem ne očekuju samo Nijemci već i ostatak svijeta. Mi moramo konačno početi djelovati, i iz tog razloga sam za brze pregovore – kazala je Merkel.

Ključne riječi

Komentara 4

ZH
zhecko
08:38 13.12.2017.

Propala Mutti da bi ostala na vlasti, paktirara bi i sa crnim (crvenim) vragom. Eto, na šta je spala. A lukavi pučkoškolac Schulz će je ucjenjivati do kraja, da od nje ništa neće ostati !

DU
Deleted user
09:59 13.12.2017.

Kakva hrpa gov..a. Rade punom parom na potlacivanju Evropskih gradana i ostvarivanja opce diktature zvane Ujedinjene Evropske Drzave. Samo im fali jos da pocnu vikati ”ein folk, ein reich, ein fuhrer”.

KA
KaraMarko
09:12 14.12.2017.

Sta ti je kad zena ne zna kad je dosta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije