Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Put prema novoj GroKo

Schulz: Prioritet u velikoj koaliciji bila bi mi Europa

Martin Schulz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.11.2017.
u 11:20

Pred nama su krupne odluke o reformi ekonomske i monetarne unije, poručio je čelnik socijaldemokrata

Devet tjedana nakon parlamentarnih izbora Njemačka još uvijek nema vladu, no krajem prošlog tjedna čelnik SPD-a Martin Schulz nakon snažnih pritisaka predsjednika Steinmeiera, ali i vodstva vlastite stranke, odškrinuo je vrata pregovorima i novoj velikoj koaliciji s Angelom Merkel.

Izbori zadnje rješenje

Merkel je jučer na predsjedništvu CDU-a u Berlinu i službeno izrazila želju svoje stranke za početkom pregovora o sastavljanju koalicijske vlade sa SPD-om.

– Njemačka treba stabilnu vladu i zato smo spremni započeti pregovore sa SPD-om – kazala je Merkel i dodala kako je Njemačkoj potrebna stabilna vlada ne samo zbog problema koje treba rješavati na domaćem terenu nego i “zbog Europe”.

Martin Schulz
1/18

– Očekivanja da se pozicioniramo velika su i, s obzirom na brojne sukobe na Bliskom istoku, odnosa s Rusijom i stanjem u SAD-u, očekuje se da Njemačka bude spremna na djelovanje – naglasila je Merkel, koja je prvi put jučer među čelnicima CDU-a kazala da je spremna voditi i manjinsku vladu – Kenija savez (sa zelenima i SPD-om). Očito je da su novi izbori sada postali zadnje rješenje.

Predsjedništvo CDU-a raspravljalo je što dalje nakon što su prije tjedan dana propali pregovori o sastavljanju tzv. Jamajka koalicije između demokršćana, liberala i zelenih. Vodeći članovi CDU-a prije toga najavili su kako pregovori oko sastavljanja koalicijske vlade vjerojatno neće započeti u ovoj godini. S takvim se stavom slažu i čelni ljudi SPD-a, no jasno je i kako Schulz neće ući u GroKo s Merkel bez uvjeta koje je SPD jučer i definirao.

– Vodstvo stranke prihvatilo je prijedlog sastanka s kancelarkom Merkel i predsjednikom Steinmeierom u četvrtak. Ići ćemo na razgovore o mogućoj koaliciji, ali bez pritisaka i ultimatuma kao što je bio slučaj u razgovorima o Jamajka-koaliciji. Započinjemo s razgovorima, no još uvijek ne znamo kamo će nas oni odvesti – poručio je Schulz.

Mogu diktirati uvjete

A glavni zahtjevi SPD-a s kojima će ići na pregovore također su postali poznati javnosti. Uz ključna ministarstva, tražit će se dozvola za spajanje članova migrantskih obitelji (većinom iz Sirije), kao i odbacivanje zahtjeva CSU-a o limitu broja migranata koje bi Njemačka primala na godišnjoj razini (200.000). Socijaldemokrati traže i veliku reformu poreznog sustava te povećanje mirovina. No ispred svega je za Schulza Europska unija.

– Moj je prioritet europska politika. Cijela Europa gleda u Njemačku. Pred nama su krupne odluke o reformi ekonomske i monetarne unije – kazao je Schulz i otkrio da dobiva puno poruka od socijaldemokrata iz EU pa mu je grčki premijer Alexis Tsipras savjetovao da uđe u veliku koaliciju.

Komentara 9

KA
KaraMarko
13:58 28.11.2017.

alkoholicar ima plan za tu propalu uniju e blago nama

DU
Deleted user
14:24 28.11.2017.

Ovu njemci su u totalno banani ili su samodestruktivno raspolozeni. Prvo biraju ovakve manijake na vlast a onda sute kada im planiraju unistiti zemlju do korjena sa neogranicenim uvozom ekonomskih izbjeglica i muslimanskih terorista. Prije ili kasnije izbit ce frka s njima u cijeloj Evropi a krv ce teci u potocima.

Avatar nekakav
nekakav
11:55 28.11.2017.

samo nek se opet uhvate u kolo sa merkelicom. i nek sluša savjete iz grčke. tamo više nema starih velikih stranaka, postoje samo par anarhističkih. neka otvore zemlju imigrantima, na jednog mladića doći se obitelj koja se broji u desecima glava. njemačka sa deset milijuna sirijaca, somalijaca i afganistanaca, će biti jedna jako lijepa i prosperitetna država. oktober fest će biti mjesto na kojem će se ubuduće posluživati čaj, jesti janjetina i kebab. na pivo i kobasice zaboravite, nije to halal hrana, niti je islam dozvoljava. njemačka, muslimanska zemlja, dal to dobro zvuči? hoće li hrvati i dalje hrliti tamo? muslimani ne plaćaju na vrijeme niti dobro. i traže nešto drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije