Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na rubu sukoba

Macron smiruje šeike koji žele rat s mulama

Francuski predsjednik Macron nenajavljeno je banuo princu Salmanu
Foto: Reuters/PIXSELL
11.11.2017.
u 07:30

Riyad prijeti napadom na Libanon i iranskog saveznika Hezbollah – vanjsku politiku Europske unije preuzeo je francuski predsjednik

Saudijska Arabija i Iran na rubu su rata koji bi mogao destabilizirati cijeli svijet. Saudijski princ i skorašnji kralj, Mohammed Bin Salman, ohrabren bezrezervnom podrškom američkog predsjednika Donalda Trumpa, proglasio je raketiranje pobunjenika jemenskih Huta glavnog grada Riyada agresijom Irana na koju će Saudijska Arabija odgovoriti istom mjerom, najavivši time rat Iranu.

Bio bi to opći užas

Saudijski princ nije zaprijetio samo Iranu vojnom intervencijom već i Libanonu, čiju je vladu, u kojoj se nalazi Hezbollah, proglasio neprijateljskom i ratnom vladom tvrdeći kako Saudijska Arabija ima pravo braniti svoje interese i u Libanonu.

Libanonci strahuju da im se sunitska Saudijska Arabija, nakon što je poražena u Siriji, i to zahvaljujući upravo šijitskom Iranu i Hezbollahu (koji su glavni neprijatelji Izraela), želi osvetiti i vojnom intervencijom poput one u Jemenu. S obzirom na to da saudijski zrakoplovi, koji bi trebali bombardirati uporišta Hezbollaha, moraju proći sirijskim zračnim prostorom, Iranci su rasporedili protuzračne projektile protiv saudijskih bombardera.

Zbog ozbiljnosti situacije na Bliskom istoku, francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je u iznenadni posjet Riyadu u pokušaju gašenja vatre. Macron je očito u svoje ruke preuzeo europsku vanjsku politiku jer njemačka kancelarka Merkel nije baš aktivna u reagiranjima na događanja u svijetu. Macron pokušava malo obuzdati mladog princa a budućeg kralja, koji je na krilima Trumpove podrške krenuo u otvorene prijetnju Iranu. Iran je po broju stanovnika (81 milijun) kao Njemačka, a S. Arabija s 33 milijuna, ima manje stanovnika od Poljske. No, iako ima puno manje stanovnika, S. Arabija ima gotovo četiri puta veći BDP po stanovniku od Irana.

Macron je u Riyad stigao usred eskalacije krize između saudijskih šeika i iranskih mula kako bi pokušao nagovoriti princa Mohammada Bin Salmana da se suzdrži od bilo kakve vojne intervencije protiv Irana i Libanona.

Njegov posjet događa se samo nekoliko dana nakon što je libanonski premijer, sunit Saad Hariri, podnio ostavku dok se nalazio u Riyadu, kazavši da se plaši za vlastiti život te najavivši kako će “odsjeći ruke Iranu i Hezbollahu”.

Međutim, sigurno je da je Hariri bio primoran dati ostavku i, kako tvrde visoki dužnosnici libanonske vlade, nakon što je dao ostavku iz Riyada, stavljen je u kućni pritvor jer je vodio vladu u kojoj su sudjelovali i ministri iz šijitskog Hezbollaha.

U Libanonu od 2005., od ubojstva autobombom libanonskog premijera Rafika Haririja – oca Saada Haririja, za kojeg je međunarodni sud u Haagu optužio Hezbollah i sirijsku obavještajnu službu, sve više dolazi do tenzija između sunita i šijita. Danas suniti vrlo rijetko posjećuju predgrađe Bejruta, gdje je glavno uporište Hezbollaha, dok šijiti izbjegavaju zapadni dio grada koji kontroliraju Haririjevi pristaše.

Brat protiv brata

Dodatne tenzije podigao je i rat u Siriji gdje se borci Hezbollaha bore na strani režima a pristaše Haririja na strani pobunjenika. Često se događalo da su na ratištu u Siriji jedni protiv drugih ratovali samo braća Libanonci.

Jučer u Vijetnamu na azijsko-pacifičkom summitu susreli su se Trump i Putin, a raspravljali su i o eskalaciji na Bliskom istoku. Trump podržava S. Arabiju, a Putin Iran.

Komentara 3

RA
rankovic
08:06 11.11.2017.

arapi su pre 40 godina imali rijek, borit čemo se protiv izraela do poslednjeg Palestinca, eto, palestinaca praktički više nema, našlo se neurotično dijete u 30 gosina koji ne zna što bi s svim naoružanjem koje je "poklonio" striček donyy pa sad hoče da ga banda poštuje a vlasti u europi pri tomo lagano se smeškaju tvrdeči mladič je perspektivan

MX
Mister X
23:48 11.11.2017.

Macron je u Riyad stigao usred eskalacije krize između saudijskih šeika i iranskih mula """"kako bi pokušao nagovoriti princa Mohammada Bin Salmana da se suzdrži od bilo kakve vojne intervencije"""" protiv Irana i Libanona. Tko to zna možda je tako bilo a moguće i sasvim suprotno... To se zove politika a i pitanje je koji su interesi . Ako gledamo da Amerika i EU su potpisali da neće dirati IRAN kojega mrze skupa sa Izraelom i Amerikom !!! Ali ako neko drugi nema volju šta oni tu mogu ? A i time žele Putinu dobro jako pljunuti u juhu koji je nemoćan to braniti " i Siriju i Libanon i Iran i kako se smije i pomisliti suprotstaviti Izraelu ako rastura koga začeli i dokle hoće ? Iran Libanon ili kako vele opet komad Sirije maznuti sad dok je prilika i to onda zaboraviti i zadržati kod sebe . A Sirija neka crkaje kad Izrael zauzme taj dio kao novu još malo "sigurnosnu zonu" gdje je voda rijeka koja znači život za stanovništvo Sirije tamo! Kod Rusa je strašna Agresija u Ukrajini kod Izraela je novo + osiguranje od Ruske Sirije .............

KE
kelab
03:20 12.11.2017.

Saudijci su teski hedonisti, a i pretilost ih safatala. Nisu oni za ratovanje odkad je otkrivena nafta. Nafta ih je obogatila i uskopila. Nakupovali su hrpe oruzja... Ne bije boj oruzje... Ovaj gerontofil puse na hladno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije