Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na objavu presude

Sanader: I svi drugi postupci protiv mene su montirani i past će

Ivo Sanader
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
11.11.2017.
u 18:54

Hrvatska je opet zakazala, pitanje je kako će ta presuda utjecati na arbitražu u Washingtonu

Dok Uskok, DORH, sudac Turudić, ali i Vlada i HDZ ne žele komentirati ili potpuno šute, bivši premijer Ivo Sanader i njegova obrana zadovoljni su sadržajem presude Arbitražnog suda u Ženevi, na kojem se vodila arbitraža u slučaju Ina - MOL, koja sugerira da je Uskok, uz asistenciju suca Turudića, fabricirao dokaze i pakirao Sanaderu u postupku Ina – MOL.

– Arbitražna presuda UNCITRAL-a, dakle suda UN-a, kao i odbačaj žalbe hrvatske strane na tu presudu na Saveznom sudu Švicarske, potvrđuju ono što govorim zadnjih sedam godina, a to je da se nije dogodila nikakva korupcija i da se protiv mene vodi montirani proces, u kojem nema nikakvih dokaza. Jedini tobožnji svjedok je nevjerodostojan, kao što su to arbitri i ocijenili (Robert Ježić, nap.a.). On je po nalogu Županijskog suda iz rujna 2012. morao vratiti taj tobože korumpirani novac, koji je tvrdio da je primio, ali novac nikada nije vraćen. Usto, postavlja se pitanje zašto Ježić nije suoptužen ako je, kako tvrdi, sudjelovao u kaznenom djelu pomaganja u primanju mita. K tomu, i Ustavni sud naveo je čitav niz razloga zbog kojih je srušio presudu u ovom slučaju. Kad se sve to uzme u obzir, proces protiv mene u slučaju Ina - MOL zapravo nije smio ni početi – komentirao je Sanader za Večernji list. Bivši premijer poručuje da je nakon ove presude jasno da cijeli svijet (pošto je riječ o arbitražnom sudu u Ženevi utemeljenom prema pravilima Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo) govori ono što govori i on – da korupcije nije bilo, i da je izložen političkom progonu. Također, Sanader naglašava da je u procesu arbitraže utvrđeno da je snimka iz restorana “Marcellino”, na kojoj su on i šef MOL-a Hernadi, manipulirana i montirana.

Ivo Sanader
1/8

– Ovako će završiti i ostali postupci protiv mene – zaključio je Sanader. Sanaderovi branitelji, protivno Turudićevoj izjavi za Večernji list, kažu da su tijekom postupka od suca Turudića tražili da kao dokazni materijal prilože i istragu mađarskog tužiteljstva u kojoj je i ispitivanje Zsolta Hernadija u Mađarskoj. Ta je istraga utvrdila, tvrde Sanaderovi branitelji, da Hernadi nije korumpirao Sanadera kako bi dobio većinska upravljačka prava u Ini. Mađarsku istragu je, tvrde odvjetnici, prihvatio i Interpol i zbog toga odbio hrvatski zahtjev da Hernadija stavi na tjeralicu. Ali Turudić je i taj dokument odbio uvrstiti kao dokaz u postupku, tvrdi Sanaderova obrana. Odvjetnici su predlagali da Hernadi u Hrvatskoj svjedoči videovezom, ali Turudić je, tvrde, i to odbio. Budući da Turudić nije bio voljan komentirati arbitražnu presudu, nismo mogli ove navode provjeriti i kod njega.
Mađari trljali ruke

– Sad je sve to prevruće, treba malo pričekati – kazao nam je Tudurić dodajući da će o presudi govoriti kad za to dođe vrijeme. Bez komentara presude bilo je i Državno odvjetništvo RH.

– DORH ne komentira, pa neće ni sada komentirati, odluke pravosudnih tijela, a ponajmanje će komentirati kazneni postupak koji se vodi pred nadležnim sudom u Hrvatskoj, i u kojem je posebno državno odvjetništvo USKOK stranka u postupku kao tijelo kaznenog progona – poručili su iz DORH-a. Pitali smo i USKOK za komentar, no do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovor.

Božo Petrov, čelnik Mosta, rušio je pak bivšeg potpredsjednika Vlade i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka tvrdeći da iz arbitraža s MOL-om želi izaći kako bi Mađarima napravio ustupak preko svog prijatelja Josipa Petrovića. No, Hrvatska je prvu arbitražu izgubila i veliko je pitanje što će biti s onom u Washingtonu koja bi nas mogla koštati nekoliko milijardi kuna. – Svaki put kada je Turudić “zinuo” u medijima komentirajući slučaj, Mađari su trljali ruke i koristili njegova samodopadna izlaganja kao dokaze protiv Hrvatske. Vrh hrvatskog sudstva ne samo da nije reagirao, nego je Turudić nagrađen mjestom predsjednika Županijskog suda u vrijeme kada njegov veliki prijatelj Šeks ponovno preuzima uzde vlasti – poručio je Petrov.

Ivo Sanader
1/20

Komentara 84

DR
drugzoka.
21:38 11.11.2017.

Božo Petrov rekao si Hrvatima necemo dogovor s MOLOM ja sam dobro brifiran dobit cemo sud a ako i ne dobijemo baš me briga meni je bitno samo jedno SRUŠITI KARAMARKA! Petrov sad namiri štetu HRVATSKOJ!

DU
Deleted user
20:38 11.11.2017.

Mesijanac Petrov i sekta Most do sad su nas vec dobro kostali, vrijeme je da im se uzme mjera

DU
Deleted user
20:19 11.11.2017.

Petrov je 15. travnja 2016. kazao: „Kao potpredsjednik Vlade, brifiran sam da imamo razloga biti optimistični glede ishoda te arbitraže”. Metkovski provincijski diletant, udarac na hrvatski dzep

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije