Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI PLAN VELIKIH SILA

SAD i Rusija dogovorile plan za Siriju, u ponedjeljak počinje primirje

primirje
Foto: Reuters
10.09.2016.
u 09:25

Primirje bi trebalo stupiti na snagu prvog dana muslimanskog praznika Kurban bajrama

Sjedinjene Američke Države i Rusija usuglasile su u subotu u Ženevi plan kojim bi se ponovno oživio mirovni proces u Siriji, a on uključuje primirje u cijeloj državi koje bi trebalo stupiti na snagu u ponedjeljak, 12. rujna, prvog dana muslimanskog praznika Kurban bajrama.

 Također, plan uključuje poboljšanu dostavu humanitarne pomoći i zajedničke napade na zabranjene islamističke skupine, kao što su Al Nusra Front i tzv. Islamsku državu.

"Sergej Lavrov i ja u ime svojih zemalja pozivamo sve zainteresirane strane u Siriji da podrže plan koji su dogovorile SAD i Rusija kako bi se kroz politički proces što brže okončao ovaj katastrofalni konflikt", kazao je državni tajnik SAD-a John Kerry.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su, unatoč nepovjerenju, SAD i Rusija izradile pet dokumenata koji će omogućiti koordinaciju u borbi protiv terorizma te ponovno oživljavanje primirja u Siriji.

"Time stvaramo uvjete za nastavak političkog procesa koji je dugo bio zakočen", izjavio je Lavrov.

>> Hoće li se konačno dogovoriti: Mogu li Rusi i Amerikanci pomiriti razlike o Siriji

Komentara 15

Avatar 123456
123456
12:25 10.09.2016.

U preambuli ovog dokumenta bi trebalo pisati kako je uništenje i Sirije i svih država Bliskog istoka počelo pljačkom nafte, zlata i svega ostalog, ubijanjem (samo u Iraku je ubijeno 200000 iračke djece prema priznanju Olbrajtice u TV emisiji) i paljenjem svih privrednih resursa, pa se sad evo milošću engleza i amera sve obustavlja budući se nema više kaj pokrasti. A valjda je i izrael polučil rezultate koje je htel - posvađati sve Arape i napuniti EU Muslimanima i sad budu imali mir jedno vrijeme i mogli budu Palestinu i dalje držati kao najveći konc-logor u povijesti čovječanstva! Bravo svi!!!

DU
Deleted user
12:23 10.09.2016.

Bilo je vrijeme da USA prihvatiti demokratski izabranu vast u siriji i napraviti odmak od koljaca tj partnera .

Avatar reference
reference
14:23 10.09.2016.

ovi uvijek dogovaraju primirje kad USra pacovi gube. kako nisu prije pet godina dogovarali primirje nego je bilo "Asad must go"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije