Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI MIŠLJENJA

Saborski odbor: Linićeva predstavka protiv Milanovića neutemeljena

Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
09.07.2014.
u 12:12

Odbor je utvrdio da ni od OTC-a ni od Ravnateljstva policije odnosno PNUSKOK-a Slavko Linić nije bio predmetom istrage, odnosno operativnog postupanja

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost po predstavci bivšeg ministra Slavka Linića na kraju je istrage donio čak tri mišljenja, većinski usvojena, prema kojima je utvrđeno da nema osnove za Linićevu predstavku te izdvojeno mišljenje članova HDZ-a koji ističu da je to nemoguće utvrditi zbog manjkave procedure te SDP-ova Igora Rađenovića koji tvrdi da je dio članova Odbora pokušao zlorabiti provedeni nadzor.

U izglasanom zaključku Odbor je na osnovi istrage Linićevih tvrdnji o navodnom nezakonitom postupanju SOA-e i policije prema njemu, a po navodnom nalogu premijera Zorana Milanovića, utvrdio da ni od OTC-a ni od Ravnateljstva policije, odnosno PNUSKOK-a Slavko Linić nije bio predmetom istrage, odnosno operativnog postupanja te da njegove sumnje iznesene pred ovim Odborom nisu utemeljene.

Predsjednik Odbora Miroslav Tuđman rekao je da je dio članova odbora sastavio izdvojeno mišljenje koje nije dobilo potporu većine, a u kojem stoji da se ne može do kraja ustanoviti pouzdanost Linićevih tvrdnji, odnosno dobivenih odgovora.

– Ni izvješće ravnatelja policije ni ministra unutarnjih poslova nema odgovor na sva pitanja. Pa ostaje otvoreno ono što je Linić iznio. Osobno sam jako razočaran takvim pristupom jer mislim da se činjenice istine ne mogu donositi preglasavanjem, a nema dobre volje da se uopće ide u promjenu toga sustava – kazao je Tuđman te upozorio da sustav nadzora nije dobar, da odbor nema u funkciji nadzora istražne ovlasti, da ne može koristiti stručne službe koje se bave nadzorom da rade po nalogu odbora kao i da nema stručnoga nadzora u policiji nad radom policije.

– U izvješću policije stoji da u evidenciji nema podataka da se to dogodilo, to je formulacija koja zadovoljava sve potrebe. Ili nemate očitovanje ministra unutarnjih poslova na razgovor za koji Linić tvrdi da se vodio, a riječ je o informaciji koju je Ostojić, prema navodu Linića, dao premijeru Milanoviću. Tako da su ti podaci s našeg stajališta neprovjerljivi jer imamo dvije tvrdnje – tvrdi Tuđman te zaključuje da je slučaj Linić u formalnom smislu, odnosno nadzoru završen, no i da javnost na osnovi svih zaključaka odbora treba procijeniti čiji argumenti su vjerodostojni.

– Činjenica jest da je ovdje ustanovljeno da Linić nije bio izravna meta, nije bilo naloga za njegovo praćenje, ali nejasno je li bio zahvaćen nekim drugim slučajevima i u kojem svojstvu, to naprosto nije u stanju odbor ustanoviti jer nema ni te ovlasti ni pravne instrumente – poručio je Miroslav Tuđman.

S druge strane, potpredsjednik Odbora, SDP-ov Igor Dragovan tvrdi da su svi navodi iz Linićeve predstavke odboru neutemeljeni.

Zadovoljan sam jer je prije svega bitno da hrvatska javnost bude upoznata s činjeničnim i pravim stanjem stvari. Nije važno je li riječ o Slavku Liniću, bilo koji građanin RH mora biti siguran da u slučaju kada se osjeća ugroženim postoje i mogućnosti i institucije koje sve navode mogu provjeriti u relativno kratkom roku i reći je li to istina ili nije – objašnjava Dragovan te dodaje kako je Linić imao pravo žaliti se odboru ako je imao osjećaj da ima problem sa sustavom i Odbor je to riješio.

– Sve što je naveo, da ga je PNUSKOK pratio, da su išli po nekim restoranima raspitivati se za račune, da je pitanje neke firme itd., provjereno je i to nije utemeljeno. A sad svatko odgovara za ono što je napisao i izrekao, ja i svatko drugi – kaže Dragovan koji se ne slaže s oporbom koja tvrdi da nešto u sustavu ne funkcionira jer je to, naglašava, isti sustav koji je postojao i prije tri godine.

– Ništa se promijenilo nije osim što je sad ministar Ranko Ostojić, a ne Tomislav Karamarko. Ja ni jednu riječ u proteklom mandatu nisam čuo od kolege iz HDZ-a da je problem u Ravnateljstvu policije, da tu postoje neke mogućnosti zlouporabe, taj sustav jednako funkcionira onda i sada – rekao je Dragovan.

Njegov stranački kolega Igor Rađenović u svome izdvojenom mišljenju piše da su "u sklopu provedenog nadzora OTC-a, osim provjere telefonskog broja Slavka Linića, pojedini članovi Odbora zatražili provjeru još nekoliko telefonskih brojeva, o čemu je sastavljena službena bilješka". Što to točno znači i o kakvim je brojevima riječ, Rađenović nije htio objasniti.

2014 07 09 Izdvojeno Mišljenje Na Zaključke Odbora Za Unutarnju Politiku i Nacionalnu Sigurnost-final Ispra...

Komentara 3

Avatar MK
MK
12:39 09.07.2014.

...pa neka nam Zoran Milanovic konacno objasni zasto je izbacio Slavka Linica - i zasto ga nije sam prijavio USKOK-u i DORH-u ako ima saznanja zbog kojih ga je izbacio iz stranke?

DU
Deleted user
14:26 09.07.2014.

linić nikako da shvati da je on prošlo svršeno vrijeme ... njegova politička sudbina je otpisani odnosno "reformisti"

SL
_Slavonac_
19:10 09.07.2014.

Samo se nadam da ce ovaj sukob izmedu njih dvoje rezultirati ostavkom Milanovica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije