Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maras u Saboru:

UŽIVO 'Bandić u centru grada radi reciklažno dvorište građevinskog materijala'

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
01.03.2018.
u 10:43

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida se usprotivio gradnji LNG terminala na Krku koji je, tvrdi, ekonomsko, tehnološko-tehnička i ekološka katastrofa

Rad Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, LNG terminal na Krku, plan gospodarenja otpadom u Zagrebu..., neke su od tema o kojima su jutros progovorili saborski zastupnici nakon stanki koje su zatražili, naglasivši kako su to vjerojatno posljednje stanke koje će moći zatražiti ujutro s obzirom na to da će se, vjerojatno predvečer, pred njima na raspravi naći izmjene saborskog Poslovnika koje stanke sele u 13 sati.

Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a iznenađena je prijedlozima Povjerenstva za suočavanje s prošlošću koje je vijećalo godinu dana i između ostalog odlučilo kako je korištenje pozdrava "Za dom spremni" protuustavno osim u iznimnim situacijama. Takvo rješenje usporedila je s vožnjom automobila i maksimalnom dozvoljenom koncentracijom alkohola u krvi od 0,5 promila.

- I onda kažemo da ipak postoje iznimke, pa se recimo na Martinje može voziti s više promila, ili odlučimo da postoje dijelovi zemlje gdje se tradicionalno uzgaja vinova loza pa i njima dopustimo malo više promila u krvi, ili da netko mjeri otpornost čovjeka na alkohol pa onima koji ga mogu podnijeti više dopustimo više promila. Živimo u zemlji u kojoj je nešto protuustavno, osim iznimno – čudi se Mrak Taritaš te poručuje kako to nije dobro.

- To nije dobro ni u smislu poruke, ni stava prema tome, a najmanje je dobro da povjerenstvo radi godinu dana, daje različite alibije premijeru i onda kaže može ovako ili onako. Postoje vrijednosti koje su u ovoj zemlji bile neupitne, mi trebamo ići korak naprijed, a ne cijelo vrijeme unatrag. Šaljemo krivu i nedopustivu poruku – ustvrdila je Mrak Taritaš.

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida se usprotivio gradnji LNG terminala na Krku koji je, tvrdi, ekonomsko, tehnološko-tehnička i ekološka katastrofa, koja građanima nudi jedino skuplji plin i zagađenje okoliša. Kaže kako se takav terminal gradio i u Litvi koja je sanjala da će zaraditi na prodaji plina, a na kraju posluje s gubitkom jer je taj plin preskup i nitko ga ne želi kupiti.

- To čeka i nas, što će nam novi plin, imamo li ga gdje skladištiti - nemamo, možemo li ga potrošiti – ne možemo, a ne možemo ga ni izvoziti jer mu je cijena previsoka. Ako je očit gubitak, zašto ići u taj projekt? Netko očito profitira, Amerika, Norveška koja će nam prodati brod za pretovar plina, MOL i Plenković – uvjeren je Sinčić. Podsjeća da je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić prije nekoliko mjeseci u Mađarskoj potpisala Memorandum o dvosmjernom toku plina, podsjeća i da su tarife za prijevoz plina niske, pa će u cijeloj priči, zaključuje, zaraditi MOL koji će od nas kupovati naš jeftiniji plin, dok će građanima ostati skupi plin, skuplja struja i ekološke posljedice, pa poziva građane da pruže otpor "ovom paklenom planu i ustanu protiv ovakvih energetskih problema".

SDP-ov Gordan Maras pak tvrdi da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pogoduje biznisu na štetu zdravlja svojih sugrađana i to kroz novi plan gospodarenja otpadom u Zagrebu.

- Drama se dešava u Zagrebu, gradonačelnik je želi potiho odraditi, ali mi mu to nećemo dozvoliti. U tijeku je rasprava o planu za gospodarenje u Zagrebu, Bandić želi na konto biznisa velikih firmi ugroziti zdravlje građana Grada Zagreba, to mu ne možemo dozvoliti – kazao je Maras pa simbolički taj plan bacio u smeće, odnosno u recikliranje.

- Biznis investitori ne smiju biti Bandiću važniji od građana, Bandić je predvidio u Resniku veliki centar za gospodarenje otpadom, u Brezovici i netaknutoj prirodi najveću kompostanu u RH pa će tamo svakih 20 minuta proći jedan kamion sa smećem, i treće, u centar grada, podno Medvednice ima namjeru napraviti najveće reciklažno dvorište građevinskog materijala, u staroj cementari, pogledajte vlasništvo pa će vam sve biti jasno. To je ni pet km odavde, čestice i prašina će ići u krug 10 km, bit će obuhvaćena Medvednica i Zagreb – upozorava Maras. Građani spomenutih gradskih područja skupili su preko 10 tisuća potpisa protiv ovih projekata, dodaje.

- Govorim Bandiću da ovo neće proći, podržavamo te ljude i ako treba, spriječit ćemo i fizički ovo što je Bandić naumio, SDP će čvrsto stati iza građana i ja osobno svojim imenom i prezimenom – najavio je Maras te pozvao sve zastupnike, ali i HDZ-ove gradske skupštinare koji Bandiću drže većinu da se usprotive ovim projektima.

Komentara 9

MA
maziko
13:44 01.03.2018.

Boze sacuvaj nas od Mraka, i Marasa. A za Sincica je suvisna svaka rijec.

B2
bokida 2
14:16 01.03.2018.

Sinčiću, kuda ti o plinskom biznisu. Lupaš da čovijek nepovjeruje . Òčito zastupnik može biti svatko. Ovoj zemlji je jedini spas da se svi političari razjure i uprava da strancima u ruke. Na kraju je Hrvatska nekada i bila državaava zapadne arhitekture i civilizacije za razliku od današnjeg ničega.

Avatar southman
southman
11:32 01.03.2018.

Hrpa saborskih bu.ala se javlja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije