Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez panike

S toplim vremenom probudile se i zmije. Evo što učiniti ako ih vidite

Zmija
Goran Kovačić/Pixsell
03.03.2019.
u 09:44

Zmije nisu agresivne i većina će ih pobjeći, a ugrizi se mogu pripisati strahu kada one napadaju u samoobrani

Posljednjih je dana u Istri je uočeno nekoliko zmija doznaje Glas Istre od dr. sc. Nediljka Landeke, voditelja Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. 

Na jednoj od fotografija koja im je stigla ustanovljeno je kako se radi o odraslom primjerku poskoka. Pronađen je u jednom oknu i pretpostavlja se da je tu i prezimio. Dolaskom toplijeg vremena očekuje se povećan broj sličnih slučajeva. Landeka je odgovorio na pitanje što ljudi trebaju učiniti ako naiđu na zmiju, posebno ako sumnjaju da je riječ o otrovnici.

- Prvo moramo ljude umiriti i reći da su ugrizi zmija rijetki, a posebice otrovnica, kazao je Landeka naglašavajući da su zmije korisna i zaštićena životinjska vrsta. Stoga ih se ne bi smjelo ubijati.

Zmije su, pojašnjava Landeka, jako osjetljive na vibracije, a kako je pred nama sezona šparuga, tako se svima koji odlaze u prirodu savjetuje da obuku kvalitetnu, čvrstu obuću te imaju štap za razgrtanje žbunja kojim će i lupkati po podu da rastjeraju zmije. Time će mogućnost ugriza smanjiti na najmanju moguću mjeru. Landeka naglašava da zmije nisu agresivne i većina će ih pobjeći, a da se ugrizi mogu pripisati strahu kada one napadaju u samoobrani.

Na pitanje što učiniti ako zmije učestalo viđamo u blizini kuća ili vrtova Landeka savjetuje da se u tom slučaju može kupiti zaštitno repelentno sredstvo koje je dostupno u slobodnoj prodaji i može se naći u veterinarskoj ambulanti.

- Ukoliko ipak dođe do ugriza moramo znati da se antidotom tretira samo onaj od otrovnice, a i u tom slučaju postoje takozvani suhi ugrizi kod kojih zmija ne pusti otrov. Rana se ne smije dirati, a pacijent mora biti što mirniji, da se otrov ne bi proširio tijelom. Potrebno je što prije potražiti stručnu, liječničku pomoć da bi se procijenilo treba li osobi dati serum ili ne - kazao je.

Video: Dječaci iz mora izvadili mrtvu zmiju dugu 2,5 metara

Ključne riječi

Komentara 20

DH
dalibor.hren
10:28 03.03.2019.

Moja je na poslu!

JA
jadranskomore
11:15 03.03.2019.

ha ha ha u hrvatskoj zmije djeluju 365 dana nonstop heehehehehehe

MA
Maiden
11:02 03.03.2019.

Šta li će sad Josipović...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije