Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Kapitalci”

S kolačem pojedu i vilice, a u želudac “spremaju” novac

gutanje
26.04.2010.
u 15:25

U dišnim ili probavnim organima Osječana mogu se pronaći i ključevi, razne kopče, kvačice, gumbi, pribadače, čavli, sjemenke kukuruza, koštice breskve, kamenčići, a umjesto u banku, pojedinci novac radije “spremaju” u grlo.

Cijela šnicla, teška gotovo 30 dag, svojedobno je zastala u grlu jednom Osječaninu i umalo ga stajala glave.

– Bila je velika kao dlan – prisjećaju se na Klinici za otorinolaringologiju osječke bolnice, gdje je nesretni muškarac zatražio pomoć.

Zaigraju se i odrasli

Nije im to bio najteži slučaj. Žlicu dugačku 25 centimetara liječnici su pronašli u grlu jedne 15-godišnjake.

– Ispričala je da je jela kolač i onda ga je htjela drškom pogurati pa se vilica uvukla u grlo – pričaju u osječkom KBC-u.

Stotinjak pacijenata godišnje pokuca na vrata bolnice jer su progutali ili ugurali u nos različite predmete.

- Pamtimo i pacijenta koji je progutao ručni sat – otkriva dr. Željko Vranješ, ravnatelj KBC-a. Često spašavaju građane kojima se “zaletio” komad zubne proteze. U dišnim ili probavnim organima Osječana mogu se pronaći i ključevi, razne kopče, kvačice, gumbi, pribadače, čavli, sjemenke kukuruza, koštice breskve, kamenčići, a umjesto u banku, pojedinci novac radije “spremaju” u grlo.

- Ti zahvati su među najstresnijima jer se u desetak minuta moraju pacijentu osloboditi dišni putovi. U suprotnome, mozak ostaje bez kisika – ističe dr. Vranješ. U takvo ih stanje dovede nesmotrenost.

– Djeca u igri često stave u usta dijelove igrački, sjemenke ili nešto još opasnije. A i odrasli se znaju igrati pa im se omakne – kaže Vranješ. Alarmantnih situacija bude i po 20 na godinu, a na zidu u osječkoj bolnici nalaze se i dva panoa s predmetima izvađenim iz pacijenata.

Pano s ulovom

- To su već stari predmeti, ne bismo imali mjesta da stavimo sve pa smo odustali – kažu u bolnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije