Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznad sirije

Zbog neodgovorne vojne akcije Izraela nestao ruski avion, Moskva prijeti proporcionalnim odgovorom

Vladimir Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
18.09.2018.
u 11:07

Američki dužnosnik u Washingtonu rekao je kako vjeruje da je zrakoplov Il-20 nenamjerno oborila protuzračna artiljerija kojom upravlja sirijska vlada

Rusko ministarstvo obrane objavilo je danas kako je ruski vojni zrakoplov s 14 članova posade nestao s radara iznad Sirije u isto vrijeme kad su izraelske i francuske snage izvodile zračne napade na ciljeve u toj bliskoistočnoj državi. 

Američki dužnosnik u Washingtonu rekao je kako vjeruje da je zrakoplov Il-20 nenamjerno oborila protuzračna artiljerija kojom upravlja sirijska vlada, saveznik Moskve. U vrijeme nestanka letjelice je sirijski grad Latakia. koji se nalazi u blizini ruske zračne baze u koju se zrakoplov vraćao, bio pod napadom "neprijateljskih raketa", pa je odgovoreno protuzračnom artiljerijom, prenose sirijski državni mediji.

Rusko ministarstvo kaže kako se Il-20 vraćao u rusku bazu Hmejmim u Siriji u provinciji Latakia kad je oko 23 sata po lokalnom vremenu nestao s radara. 

Zrakoplov se tada nalazio iznad Sredozemnog mora, oko 35 kilometara od sirijske obale, stoji u priopćenju ruskog ministarstva, a prenosi ruska državna novinska agencija TASS. "Trag zrakoplova II-20 na kontroli leta nestao je tijekom napada četiri izraelska zrakoplova F-16 na sirijska postrojenja u provinciji Latakiji", priopćeno je. 

"Ruska zračna kontrola je u isto vrijeme zabilježila lansiranja raketa s francuske fregate Auvergne koja se nalazi u toj regiji".  Sudbina četrnaestero članova posade je nepoznata, a iz baze Hmejmim je krenula operacija spašavanja. 

Na pomolu sukob s Izraelom?

Rusija je naknadno priopćila  da je sirijska vojska nenamjerno srušila ruski vojni zrakoplov nad Sirijom, ali je za taj incident okrivila Izrael i zaprijetila mu osvetom, javljaju ruske novinske agencije.

Izraelci su odgovorni jer su Moskvi dali samo jednominutno upozorenje, što nije bilo dovoljno vremena da ruski avion odleti na sigurno. Ministarstvo je optužilo izraelske vojne zrakoplove da su namjerno stvorili "opasnu" situaciju nad sirijskim gradom Latakiom, koji se nalazi u blizini ruske vojne baze Hmejmim gdje se Il-20 spremao sletjeti, izvijestila je RIA.

Petnaest ruskih vojnika je poginulo zbog, kako navodi ministarstvo, "neodgovornih akcija Izraela", prenosi Interfax. "To nikako nije u duhu rusko-izraelskog partnerstva", rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov.

"Zadržavamo pravo da kao odgovor poduzmemo proporcionalne mjere", kazao je. On je nazvao izraelske vojne akcije neprijateljskima i činom provokacije

Francuska kaže da nije upletena 

Francuska nije upletena u nestanak ruskog vojnog zrakoplova nad Sirijom, izjavio je u utorak glasnogovornik francuske vojske.

"Mi niječemo bilo kakvu upletenost", rekao je za Reuters glasnogovornik Patrik Steiger.

Američki dužnosnik u Washingtonu rekao je kako vjeruje da je zrakoplov Il-20 nenamjerno srušilo protuzračno topništvo pod kontrolom sirijske vlade, saveznice Moskve. 

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Ključne riječi

Komentara 34

AN
angeomihael
11:02 18.09.2018.

Dosta je ratova.Ratuju samo oni koji nemaju mozga riješiti probleme mirno.Smrt ratu!

ZA
Zapadnjak
10:00 18.09.2018.

rusko ministarstvo obrane je objavilo da ga je greskom srusila sirijska vlada, ali komentatorima izgleda cinjenice nisu bitne, bitno je sirenje izdajnicke antinato antiamericke antikapitalisticke propagande...

Avatar korona
korona
07:48 18.09.2018.

Misle rusi,ratovat,a da i oni nemaju svojih žrtava.Da su sjedili u rusiji i branili sovja ognjišta bili bi i danas živi i zdravi kod svoje obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije