Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transkripti

Jeljcin Clintonu: Molim te, Bill, prepusti Europu majčici Rusiji

Bill Clinton
Foto: Reuters
13.09.2018.
u 10:45

Jeljcin: Nemoj me krivo shvatiti, Bille, ali za svoju kampanju hitno trebam 2,5 milijarde dolara. Clinton: Borise, smatraj to riješenim

Bille, imam jednu molbu. Jednostavno prepusti Europu Rusiji. SAD nije u Europi. O Europi se trebaju brinuti Europljani, Rusija je polueuropska, poluazijska – predložio je američkom predsjedniku Billu Clintonu predsjednik Rusije Boris Jeljcin, na rubu summita zemalja OSCE-a, 19. studenog 1999. u Istanbulu.

Do transkripta iznimno prijateljskih razgovora čelnika dviju najmoćnijih zemalja svijeta ekskluzivno je došao najutjecajniji njemački tjednik Der Spiegel.

“Europljani to ne žele”

– Ne vjerujem da bi to Europljani baš željeli – odgovorio je Clinton, iznenađen tako otvorenim prijedlogom Jeljcina.

– Ne žele svi Europljani. Ali ja sam Europljanin. Živim u Moskvi, a Moskva je Europa i sretan sam zbog toga. Tebi prepuštam sve druge države da se brineš o njihovoj sigurnosti. Ja ću uzeti Europu i brinut ću se za njezinu sigurnost. Ne ja osobno, već Rusija... Bille, ozbiljno to mislim. Prepusti Europu Europljanima... Mi u Rusiji imamo moć štititi sve Europljane, čak i one s raketama – kazao je Jeljcin, nudeći zaštitu i europskim nuklearnim silama Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Clinton nije prihvatio Jeljcinov prijedlog, nego su Amerika i NATO pod svoje okrilje stavili i države istočne Europe, koje su nekad bile pod SSSR-om.

Za vrijeme preklapanja njihovih predsjedničkih mandata, od 1993. do 1999., Clinton i Jeljcin susreli su se čak 18 puta, gotovo svakodnevno su se čuli telefonski, pisali su si i pisma. Mnogo tog materijala i dalje je tajno. No ono što je sada postalo dostupno dovoljno je spektakularno i baca novo svjetlo na vrijeme nakon pada željezne zavjese i komunizma.

Svjetski mediji danas su puni špekulacija o ruskom uplitanju u posljednje američke izbore nakon kojih je u Bijelu kuću zasjeo Donald Trump. No transkripti razgovora Billa Clintona i Borisa Jeljcina pokazuju kako se Amerika umiješala u ruske izbore, 1996. godine. I to upravo na Jeljcinov poziv.

– Nemoj me krivo shvatiti, Bille, ali hitno mi je potrebno 2,5 milijarde dolara za izbornu kampanju. Novac mi treba da isplatimo plaće i mirovine. Ako ne riješim problem plaća i mirovina, teško ću dobiti izbore – kazao je Jeljcin Clintonu u telefonskom razgovoru 7. svibnja 1996.

– Pobrinut ću se za to – odgovorio je Jeljcinu Clinton. Jeljcin je na tim predsjedničkim izborima 1996. tijesno pobijedio komunista Genadija Zjuganova.

Sukob zbog Kosova

– Znaš, Borise, nas obojica radimo na nečemu povijesnom. Siguran sam da će za 20 godina, kad eksplodira rusko gospodarstvo, ljudi kazati – oni su činili prave stvari – kazao je Clinton Jeljcinu na susretu 1998.

Veći sukob dvojica su čelnika imala samo tijekom NATO-ova bombardiranja Srbije zbog Kosova, 1999.

– Uime budućnosti, uime naša dva imena, uime naše dvije zemlje molim te, Bille, prestanite s napadima – molio je tada Jeljcin Clintona. Uzalud.

Komentara 8

MX
Mister X
13:56 13.09.2018.

Jeljcin Clintonu: Molim te, Bill, prepusti Europu majčici Rusiji, samo da nije bilo suprotno nego se tu demokratima interpretira .? EU = NATO zar ne bato ... Da je to tako bilo odavno bi se ćulo i znalo . NeNe vjerujem da je to pijani Jelcin tako rekao kad znamo da je nejgov predhodnik Gorbi sa "Sereštorjkom ", Poklonio pola EU Americi ...

KA
kamenjar0404
15:50 13.09.2018.

Clinton je legenda a samo je pogrijesio sto je rano prekinuo bombardiranje !!!!

NO
nogogaz
08:06 15.09.2018.

Opozaram domoljube i novinare da ne citaju ovih istih novina! One objavile 8 strani dug izvjestaj pravne službe EU o tuzbi slovenije zbog arbitraže..... Nemojte citat sta pisu profesionalni zapadni pravnici EU!! A novinari bolje da ne pisete o tomeme na hrvatskom....domoljubom bilo pretesko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije